Представнички дом данас засједа

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требало би данас да разматра у првом читању и по скраћеном поступку Приједлог закона о осигурању депозита у банкама БиХ.

Босна и Херцеговина 21.12.2017 | 08:01
Представнички дом данас засједа
Савјет министара утврдио је Приједлог закона о осигурању депозита у банкама БиХ, који је предложио Управни одбор Агенције за осигурање депозита у чијем су саставу ентитетски министри финансија, министар финансија и трезора БиХ и гувернер Централне банке БиХ.

Доношењем цјеловитог закона жели се унаприједити финансијска стабилност, појачати транспарентност и извршити његово усклађивање са одговарајућим директивама ЕУ.

Новим законом омогућена је боља заштита депонената приликом трансформације банака у БиХ, те уведена могућност реструктурисања банака.

Прописано је да банке које добију дозволу за рад од ентитетских агенција за банкарство аутоматски улазе у процес осигурања депозита.

Агенција за осигурање депозита БиХ са сједиштем у Бањалуци и филијалама у овом граду и Сарајеву надлежна је за исплату депозита физичких и правних лица у банкама чланицама у складу с овим законом, као и за учешће у процесу реструктурисања банака.

Пред посланицима ће се наћи Извјештај о финансијској ревизији извршења буџета институција БиХ за 2016. годину, Годишњи ревизорски извјештај о главним налазима и препорукама за 2016. годину и појединачне ревизорске извјештаје за 74 институције БиХ за прошлу годину које је сачинила Канцеларија за ревизију институција БиХ.

За извјештај о ревизији извршења буџета институција БиХ за 2016. годину, Канцеларија је исказала мишљење с резервом и на финансијске извјештаје и на усклађеност.

Канцеларија за ревизију је за 10 институција дала мишљења с резервом и скретањем пажње од којих је осам добило мишљење с резервом на усклађеност са законима и прописима, а двије у односу на финансијске извјештаје.

За 40 институција Канцеларија је дала позитивно мишљење уз скретање пажње, а за 23 чисто позитивно мишљење.

У једном случају Канцеларија се уздржала од давања мишљења.

Осим извјештаја о финансијској ревизији Канцеларија за ревизију је у 2016. години обавила и пет ревизија учинка и о њима извијестила Парламентарну скупштину БиХ.

Канцеларија је, осим ревизија из плана за 2017. годину, обавила и специјалну ревизију БХРТ-а, а извјештај о овој ревизији је достављен је Парламентарној скупштини БиХ.

На дневном реду сједнице је извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2016. годину чији је подносилац Предсједништво БиХ.

Представнички дом ће размотрити Приједлог закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ чији су предлагачи посланици Независног блока Салко Соколовић, Сенад Шепић и Садик Ахметовић.

Пред посланицима ће у првом питању бити и Приједлог закона о измјени и допунама Закона о омбудсману за људска права БиХ чији је предлагач Савјет министара.

На дневном реду сједнице у првом читању је и неколико закона чији су предлагачи посланици.

Биће ријечи и о извјештају о реализацији Ревидиране стратегије БиХ за спровођење Анекса 7 Дејтонског мировног споразума за 2016. годину, извјештају о слободи говора и стању медијских слобода у БиХ и информацији о стању у области страних директних инвестиција у БиХ.

Коментари / 0

Оставите коментар