Како је Азија отела ''Ел класико'' Европи?

Ако сте се питали зашто се судар Реал Мадрида и Барселоне у суботу игра од 13 часова, после овог текста све ће вам бити јасније.

Фудбал 23.12.2017 | 00:00
Како је Азија отела ''Ел класико'' Европи?
Лова се сели на Исток, и то само слеп не види. Више људи, више пара, млађа популација... то је све оно у чему "Стари свет" већ полако губи трку.

Европа се наравно још не да, али се мора дефинитивно прилагодити новим светским односима, пре свега финансијским. И управо је то објашњење првог Ел класика у новој сезони Примере, то јест његовог необично раног почетка - у суботу од 13 часова! Индија, Кина, арапске државе, Иран, Казахстан, Азербејџан, па чак и Јапан, то су све земље који Примера циља овим потезом.

"Жеља нам је да нашим навијачима у Азији дамо прилику да гледају Реал Мадрид и Барселону у њима пригодно време. Утакмица почиње у 13 часова у Мадриду, у 20 у Шангају, у 19 у Џакарти и 17.30 у Њу Делхију. То су локације на којима знамо да има много навијача ова два клуба, па смо организовали и неколико догађаја", у једној реченици све је објаснио шеф комуникација Ла лиге, Ђорис Еверс, потврђујући тако мисао председника такмичењаХавијера Тебаса да ће се потрудити да сваки део света може да ужива у мечевима шпанског такмичења.

Са потенцијалом од 650 милиона гледалаца Ел класико је најпопуларнија фудбалска утакмица на свету, јер поред традиције и великих асова, она баштини и опако спортско, али и скривено политички ривалство.

Међутим, нису у питању само ТВ гледаоци и наплата ТВ права широм планете за овај "подневни Ел класико", већ и истицање спонозора два клуба којима је тржиште од неколико милијарди становника далеко лукративније од све мање и сиромашније Европе. Само од јапанског Ракутена Барса ће минимално зарадити 220 милиона евра у наредних пет година. Поред тога. Ла лига жели да ухвати корак са енглеском Премијер лигом која полако постаје "НБА фудбала", сакупивши у прошлој сезони чак 3,9 милијарди долара прихода од домаћих и међународних ТВ права. Ла лига је морала да се задовољи са 1,9 милијарди, што се Шпанцима, а посебно власницима клубова нимало не свиђа. Ипак је Шпанија дала седам првака Лиге шампиона у последњих 12 година и зато се верује да популарност Реал Мадрида и Барселоне, али и њихових звезда, пре свих Кристијана Роналда и Лионела Месија мора боље да се наплати.

Након Азије челници Ла лиге крећу у напад на Латинску Америку коју су запоставили протеклих година, где притом имају далеко веће шансе за успех. Истина, тржиште је далеко мање од Азије, али је ментално ипак ближе....

Све је ово очекивано и јасно и зато се припремите на велике организационе промене у фудбалу наредних година. Овај "евроцентрички модел" полако умире и јасно је да ћемо можда већ у наредној деценији ми бити ти који Ел класико, али и многе друге велике утакмице у Примери, Премијер лиги, Лиги шампиона (...) гледамо у три ујутру. Зато, уживајмо и у овом матинеу док можемо.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар