Од петка предност за возила хитне!

У Службеном листу БиХ објављене су Измјене и допуне Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ којим се возилима Хитне помоћи и ватрогасним возилима даје првенство пролаза над аутомобилима босанскохерцеговачких политичара.

Босна и Херцеговина 20.12.2017 | 18:04
Од петка предност за возила хитне!
Ријеч је о измјенама и допунама закона које је иницирао посланик СББ-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Дамир Арнаут који је раније изјавио да је недопустива пракса да возила која користе функционери различитих нивоа власти имају предност над оним возилима која су у мисији спашавања живота и здравља грађана те њихове безбједности.

До сада је чланом 125. Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини било прописано да возила под пратњом (према дефиницији из Закона то су моторна возила опремљена уређајима за давање посебних звучних и свјетлосних знакова, а у пракси возила која превозе функционере различитих нивоа власти у БиХ) имају право првенства пролаза над свим другим возилима, укључујући и возила службе Хитне помоћи и ватрогасна возила.

Према измјенама и допунама закона, које ступају на снагу у петак (22. 12) у Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини у члану 125. став (3) иза ријечи: "осим у односу на" додају се ријечи: "возила службе Хитне помоћи и ватрогасна возила када посебним уређајима дају свјетлосне и звучне знакове".

Арнаут је као један од аргумената за усвајање измјена и допуна закона навео и да је примарна сврха члана 125. закона да допринесе безбједности особа које се посебно штите, а не да им омогући првенство пролаза и изузетак од других одредби закона у свим ситуацијама.

Извор: Кликс

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

закон без закона

20.12.2017 20:23

Ко су тих политицари, министри и јос неке пропалице да имају првенство пролаза на свим путевима у БиХ, и бахато возе. То нема ни у њемацкој са Меркеловом да тако возе и да имају првенство пролаза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРЗИ

21.12.2017 12:05

КАКВЕ СТЕ ВИ БУДАЛЕ. ПА НАРАВНО ДА ШТИЋЕНЕ ЛИЧНОСТИ ТРЕБАЈУ ИМАТИ ПРЕДНОСТ. ОНИ НАС ВОДЕ, ХРАНЕ, ПЛАЋАЈУ ПЕНЗИЈЕ, ИНВАЛИДНИНЕ ИТД. БЕЗ ЊИХ НЕ БИХ БИЛО НИ ЗДРАВСТВА НИ ВОЗИЛА ХИТНЕ ПОМОЋИ.

Name

ма дај брзи

23.12.2017 10:57

Успори или о´лади мало. Од кога "стицени"? Ако морају бити "стицени" од сопственог народа, до те мере да угрозавају пролаз хитне помоци и нецији зивот или здравље у њој,онда могу комотно да иду... Мозда се ти само мало салис.

Name

Са стране

20.12.2017 22:31

Коначно један смислен закон. Коју бахатост има тај олош, да су убеђени да треба да имају предност над возилима за хитне интервенције? И то ко? Полуписмени примати, из разних припиздина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаапора

21.12.2017 06:14

У нормалним дрзавама ал у нормалним дрзавам политицаре никад нисам видио да иду уз пратњу полиције да јуре по цестама да својом возњом нарусавају безбједност саобрацаја а за јадан народ усвојили су законе да су скупље казне него у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин Бл

21.12.2017 07:05

А кад то нису имали предност?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

21.12.2017 09:22

Зато си ту гдје јеси изадји мало из тог обора.