Архив суда иде у Уједињене нације

Хашки судија Кармел Ађијус изјавио је да све државе желе хашку архиву, али да то није нешто о чему ће се одлучивати на националним нивоима.

Свијет 20.12.2017 | 17:48
Архив суда иде у Уједињене нације
Он је за Н1 тв рекао да је Савјет безбједности УН већ одлучио да ће архива припасти Уједињеним нацијама, а администрираће их механизам.

"Вјероватно, за негдје 50 година или више, могуће је да ће Уједињене нације одлучити да архиви иду разним државама. На примјер документи који су набављени од разних република можда буду враћени управо тим републикама, или нешто тако", навео је судија Ађијус.



Напоменуо је, међутим, да је све у вези с тим његово нагађање и спекулисање с обзиром на то да, како је рекао, не зна како ће све завршити.

"Али не би ме чудило да Уједињене нације учине нешто тако", закључио је Ађијус.

О чину хрватског генерала Слободана Праљка, који је у судници трибунала попио отров током читања правоснажне пресуде, којом му је потврђена казна затвора од 20 година, а након тога у болници преминуо, Ађијус је каже да не би да не би то да коментарише, али да мисли да је то био "чин очајника, који је постао контрапродуктиван".



Упитан да објасни зашто је онтрапродуктиван, Ађијус је казао да наша планета има седам милијарди становника који нису знали ни да Праљак постоји, а поготово да је осуђен за ратни злочин. Сада, каже, њих 6,5 милијарди је то све видјело на телевизији, читало у новинама и сад знају ко је био Праљак и да се убио наон што му је суд потврдио пресуду за ратни злочин.

Извор: Тањуг

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Вуле

20.12.2017 17:26

У праву је судија сад је покојни праљак постао познат али нема ниста од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није Битан

20.12.2017 18:32

Праљак није битан,међутим његов поступак је наштетио Хрватској у смислу да је много људи упознато са дјеловањем Хрватске у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СА

20.12.2017 19:20

Архив Хашког суда иде у Сарајево, свиједјело се то коме или не, какве Ујејдињене нације, Тањуг је ову вијест измислио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

д.ааг

20.12.2017 19:20

е то је српска архива

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре д.ааг

20.12.2017 19:59

Не би се ми Срби требали отимати за "Хашка сабрана" дјела у којима је обиље неистинитих и не дешених дјела а за која наш војни и цивилни врх добише преко 1200 година робије, Хрвати 111 уз то у тих 111 година нема ни 1 дан да је неко од Хрвата пресуђен за злочине над Србима па ће за 50 година бити да тога уопште и није било. Бошњаци прођоше у диоби правде на Хашки начин најбоље и поред чињенице да су још у марту 92. године а и нешто раније први погинули били Срби. Даље на десетине Срба је само у Возућој побијено на најсвирепији начин. Даље дјечак од 12 година умјесто да буде третиран као херој што је обавјештавао свој народ да се чувају и склањају од зла свирепо је убијен у присуству Насера Орића код Зворника. Због свега тога не бих имао ништа против да се и та архива повјери на чување Загребу, кад се Миле дрзну да им поклони Јасеновачку грађу која је да је среће требала да буде наш темељ, свијест и савјест. Управо све те силне робије које добише наше војне и политичке вође ми изгледају да су такве зато што се Генерал Младић дрзну да стане на пут онима који за Србе планираше 1991 репризу 1941.

Name

ре

21.12.2017 10:56

Оригинал јасеновачку грађу Срби нису требали дати никоме. Ко је буде тражио фотокопирати, овјерити Апостиле печатима и једино у облику овјерених фотокопија давати другима. У акцији "Липањске зоре" у јуну 1992.године под командом Слободана Праљка Хрвати и Муслимани су сложно истјерали Србе из Мостара и цијеле долине Неретве и успјели доћи до Требиња и границе са Црном Гором. Слободан Праљак није био окривљен за то него за сукоб против Бошњака 1993.године. Шта је људи с тугом напуштајући своја огњишта заувијек оставило своје омиљене домаће животиње али шта су могли? Посебно дјеца обожавају домаће животиње и у рату им је нормално приликом бјежаније то тешко падало али шта су могли?