Природне несреће немају границе

У Брчком су на завршној конференцији пројекта „Хитни опоравак од поплава“ представљени документи - „Процјена угрожености територије дистрикта“ и „Студија изградње капацитета отпорности на катастрофе“.

Босна и Херцеговина 20.12.2017 | 14:51
Природне несреће немају границе
Овом дводневном регионалном скупу присуствовали су представници Србије, Македоније, Хрватске, Црне Горе и БиХ, који су оцијенили да конференција има глобални карактер за интегрисан и ефикасан систем заштите уи спашавања, те заједничку поруку – природне и друге катастрофе не познају границе.   

"Велике поплаве из 2014. године су заједничка и, верујем, заједнички добро научена лекција. Регионално повезивање и институционална сарадња су изузетно важни, али не треба заборавити и сваки други облик повезивања и солидарности јер систем не чине само државе већ и други сегменти организовања, од јавних предузећа до невладиних организација и појединаца“, рекао је шеф Канцеларије за управљање јавним улагањима Републике Србије Марко Благојевић.

 Аутори процјене угрожености бројних ризика и Студије јачања капацитета отпорности на каастрофе предложили су Влади дистрикта 60 препорука и 50 мјера као основу за израду Програма јачања система заштите и спашавања, а с обзиром да је Брчко прва локална заједница у БиХ која је урадила поменуте документе, они, рекао је Идриз Брковић из Одјељења за стратешко планирање у Министарству безбједности Бих, могу бити поуздана основа за све општине и градове.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар