Дебата: Најбољи Новак или најбољи Роџер?!

Изјава Робина Содерлинга да би најбољи Новак Ђоковић победио најбољег Роџера Федерара покренула је полемику међу познаваоцима тениса.

Тенис 22.12.2017 | 22:15
Дебата: Најбољи Новак или најбољи Роџер?!
Швеђанин је то рекао за специјализовани тениски сајт "Тенисмасх", а сада су новинари тог портала дали своје мишљење поводом те ситауције.

Беде Брискомб и Вив Кристи, полемисали су о томе који би играч од ове двојице победио, а да се обојица налазе на врхунцу форме.

Брискомб каже да би он ишао са српским тенисером, али наводи да је Роџеров "прајм" (од 2005. до 2011.) трајао нешто више од Новаковог (2011. до 2015.) и да нема сумње да је Швајцарац највећи свих времена. 

Он наводи да Новакова игра није атрактивна, али је зато константна и без слабости. Од девет мечева колико би њих двојица имагинарно добили, Бескомб мисли да би Ђоковић добио пет, односно Федерер четири. 

"Често кажу да сјајан напад побеђује одличну одбрану. Иако је ово тачно, тешко је играти перфектно у нападу три или четири сата, него обрнуто. Током ових девет мечева, Роџер би лакше освајао гемове и сетове, али непробојан зид који је имао Ђоковић би одбио сваки налет који би Федерер имао", сматра Бискомб.



Са друге стране, Вив Кристи сматра да би Швајцарац славио са пет на према четири у девет одиграних мечева. Како каже, ово је веома тешко питање, али би она ипак ишла са Роџером Федерером.

Подсећа да је Федерер од 2004. до 2009. године освојио чак 14 од 24 Гренд слема, од чега је шест пута би други, док је у три наврата учешће завршавао у полфиналу.

"Не осопоравам Новакову способност да "меље" противнике. Али погледај ову статистику, 14 Гренд слемова за пет сезона... Новак има два мање за скоро дупли тај период", каже Кристи.

Ако већ хоће бројевима да се носи, Брискомб одговора аргументима.

"Ђоковићев међусобни скор са Роџером је 23/22 у корист Србина, од чега су четири тријумфа Швајцарца дошла када је Новак био тинејџер. Ђоковић такође има бољи скор са Надалом, а и победио га је на Ролан Гаросу што је практично немогуће", каже Брискомб.



Такође, он наводи још један важан податак зашто мисли да би најбољи Ђоковић победио најбољег Федерера.

"Новакок скор против Роџера у финалима, када је на највећој позорници и када је притисак највећи, је чак 11 победа и шест пораза. Даље, Новак је играо са много више играча из топ10, него што је то Федерер радио у најбољим данима", каже Брискомб и потом наставља:

"Овде долазим до поенте – током 2005. и 2006. године пет од Роџерове 23 титуле дошле су над победама против топ3 играча... Са друге стране, седам од 11 Новакових титула у 2015. години дошла су над победама играча из топ3".

Кристи се ту нашалила како је Беде провео целу недељу истраживајући ове податке, док је она са друге стране уживала у празничним данима. Слаже се да су Новакове бројке одличне и да је до титула долазио против јачих ривала, али предност ипак даје Федереру који је доминирао средином прошле деценије.

На крају, пошто ипак нису могли да се договоре око тога који играч би био бољи у свом "прајму" и да је тешко поредити те две ере, закључили су би да као победник изашао тенис.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар