Јавно ратују, тајно сарађују

Руске и америчке службе безбедности нису ни прекидале сарадњу, без обзира на ситуацију у политичким односима.

Свијет 19.12.2017 | 11:00
Јавно ратују, тајно сарађују
У овој теми Москва и Вашингтон су пријатељи, сматрају саговорници Спутњика.

Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са америчким председником Доналдом Трампом и захвалио му се на информацијама ЦИА, које су помогле да се открију и приведу терористи који су припремали бомбашке нападе у Санкт Петербургу.

Огласила се и Бела Куц́а саопштењем у коме се каже да је Трамп изјавио да је обавештајна заједница САД задовољна што је спасила много људских живота у Русији. 

Саговорници Спутњика сугеришу да је управо превентивна и правовремена сарадња обавештајних служби најефикаснији начин борбе против терориста и кључ за одржавање безбедности у свету. Информације, дакле, могу бити ефикасније и од самих акција против потенцијалних терориста. 

Станислав Бишок из Фонда за развој института цивилног друштва из Москве тврди да руске и америчке службе безбедности нису ни прекидале сарадњу, без обзира на ситуацију у политичким односима. Ипак, не треба заборавити да представљање ове сарадње у медијима не штети Американцима, каже Бишок. 

"Информације о спреченом терористичком нападу постале су доступне јавности зато што од те приче ни најистакнутији русофоби у Америци нец́е правити скандал, јер би то било потпуно неморално. Када је реч о борби против тероризма, мислим да је то једна од ретких тема око које се САД и Русија потпуно слажу. У овој теми, Москва и Вашингтон су пријатељи. Притом, све то не значи да ЦИА сутра нец́е радити против Трампових интереса или сакрити од њега неке важне податке, које се тичу Русије", оцењује Бишок.


 
Домац́и стручњак за безбедносне службе, професор Београдског универзитета Андрија Савиц́, сматра да је ова ситуација знак да долази до открављивања политичких односа ових двеју сила. 

"За мене је ово охрабрујуц́и чин, гест који је Доналд Трамп упутио преко обавештајног канала. Мислим и да је одговор руског председника био веома коректан. То је можда први индикатор да долази до открављивања, побољшања односа, не само на обавештајном, вец́ и на укупном, пре свега политичком плану. Чини ми се да је ова ситуација пре свега политички индукована", каже Савиц́. 

Он додаје да је атмосфера неповерења диктирана политиком била веома изражена у последњој години, током које је администрација Доналда Трампа имала пуно тешкоц́а у успостављању пуног мандата, односно пуне владавине. Не треба заборавити да обавештајне заједнице држава следе приоритете државне политике, каже Савиц́. 

"Каква је спољна политика једне државе, тако се понаша и обавештајна заједница те државе. Међутим постоје ситуације у којима има професионалне сарадње, у смислу очувања професионалних контаката и размене одговарајуц́их информација. Живимо у глобализованом свету, ни један безбедносни проблем, као тероризам, не може се решити без адекватне сарадње служби различитих држава", објашњава Савиц́. 

Председник Форума за тероризам и транзицију безбедности Милан Пашански сигуран је да ц́е Русија Америци узвратити услугу, али када је реч о сарадњи највец́их обавештајних агенција у глобалној борби против тероризма, није оптимистичан. Дневна захлађења у односима суперсила, нажалост, стално односе примат у односу на глобалну борбу против тероризма, каже Пашански. 

„Видели смо у Сирији и другим кризним жариштима, они не могу да се договоре ко ц́е да носи барјак борбе против тероризма, односно у чијој ц́е се режији антитерористичка глобална коалиција успоставити. Било би трагично да се деси неки армагедон, да се рецимо дигне у ваздух нека нуклеарна електрана или да терористи активирају атомску бомбу. Онда би глобалне светске силе схватиле да су њихова дневна захлађења периферна у односу на глобалну претњу која угрожава опстанак човечанства“, каже Пашански.

(Б92/Спутњик)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

075

19.12.2017 10:45

Зар не мислите да УСА, Русија и Кина да желе не би све сукобе на лијепој планети Земљи ријешили за један мјесец?? ЕУ која је "политички патуљак" и "вазал" зна се кога и не спомињем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп

19.12.2017 17:30

По цему ти закљуци да је ЕУ политицки патуљак.Па ста мислис да ЕУ протјера све Русе назад у Русију ста би се догодило

Name

Са стране

19.12.2017 11:03

Службе безбедности и криминалци никад не прекидају контакте. Чак ни кад су две државе у отвореном рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нелогично

20.12.2017 09:25

Кад се САД и Русија толико воле и знају лијепо договорити око набавке туђе нафте што Ирак, Сирија и Либија нису мирни као прије 20 година и што садашња Европа има брдо пролема? Лажу и краду сви!

ОДГОВОРИТЕ