Акцизе су порез без резултата

СДС и НДП и данас нагласили да је закон о акцизама штетан по грађане и да је у питању порез који неће дати ефекте.  

Република Српска 18.12.2017 | 12:29
Акцизе су порез без резултата
Члан Главног одбора СДС-а Зоран Латиновић сматра да ће предложено повећање путарина у оквиру усвојеног сета закона о акцизама заједно са ПДВ-ом узроковати повећање цијене нафте и бензина за око 0,2 КМ, што ће бити "удар на џепове грађана и привредника".

Латиновић је оцијенио да ће ова мјера ланчано проузроковати и поскупљење већине животних намирница.

"Највеће посљедице повећање акциза ће оставити на сектор транспорта и пољопривреду, која је изложена великој конкуренцији у условима отворених граница", рекао је Латиновић.

Он каже да ни у једној земљи свијета нема ситуације да "они који ору њиве истовремено граде ауто-путеве", те да је то апсурдно нарочито "у ситуацији када Управа за индиректно опорезивање БиХ и власти проналазе начина да помогну рудницима, термоелектранама и жељезницама, ослобађајући их од путарине".

Латиновић је навео да је од увођења акциза 2009. године па закључно са прошлом годином наплаћено у БиХ око 7,8 милијарди КМ акциза и путарина.

"Наше анализе показују да акцизе у износу од 4,8 милијарди КМ нису кориштене за изградњу ауто-путева, него да су сва та средства отишла у буџетску потрошњу", рекао је Латиновић.

Према његовим ријечима, ауто-путеви у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/ грађени су на бази кредитних средстава и дијелом из накнаде за изградњу ауто-путева, која се намјенски евидентирала на подрачуну у оквиру Јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање.

Он је напоменуо да је Република Српска укупно по том основу задужена за 455 милиона евра, те да је са тим средствима и дијелом средстава од путарине за изградњу ауто-путева изграђено 78 километара ауто-пута на релацији Бањалука-Градишка и Лакташи-Прњавор, односно Прњавор-Добој.

Латиновић тврди да ће "СДС учинити све како би се заштитила аграрна производња", наводећи да је крајње вријеме и да пољопривредници са својим удружењима заузму став према Влади Српске и да се боре за своје интересе.

- Посланик Народног демократског покрета /НДП/ у Представничком дому парламента БиХ Момчило Новаковић изјавио је данас да је усвојени сет закона о акцизама штетан за грађане јер ће довести до неминовног повећања и других цијена, а не само скока цијена нафте од 10 одсто.

Новаковић је нагласио да ће се грађани ускоро суочити са цијеном нафте већом од двије КМ по литру.

Он је новинарима у Бањалуци рекао да је на дан када се усвајао наведени сет закона у парламенту БиХ дјеловала "КМ коалиција" и да се показало да је циљ освајања власти новац, а не интерес грађана.

Новаковић је оцијенио да се крајњи циљ ангажовања међународне заједнице за усвајањем сета закона о акцизама огледа у стварању могућности да се већ уложена средства наплате, као што су средства Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ уложена у путеве и Међународног монетарног фонда, са којим аранжман није продужен, јер не постоји могућност власти у БиХ да враћају узета средства.

"Из тога је јасно да неће бити градње нових путева, него ће се враћати већ узети кредити, а усвојене акцизе ће бити само још један порез који неће дати ефекте", навео је Новаковић.

Он је рекао да је Представнички дом парламента БиХ од 1998. године до сада усвојио 604 закона, од којих је њих 515 подржао СНСД, 412 СДС, а ПДП је подржао 481 закон.

Он је додао да је у периоду од 2002. до 2006. године СДС, који је тада био на власти подржао 215, а СНСД, који је тада био у опозицији, подржао 214 закона.

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Посавски гониц

18.12.2017 11:39

И ова слика је ускоро прослост. Ускоро се повлаце све руске бензинске из БиХ јер се усваја закон о квалитету горива, који немозе да испуни ниједна русјка бензинска са продајом руског отпада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

18.12.2017 12:10

Ма каквих ауто путева и ауто цеста , каквих канти и бакраца. Небивала банда на овим простотима увела само јос један нацин како својим поданициома који је гласају да завуце руку у дзеп и узме им јос несто новца да би обезбиједили себе за наредне изборе. И ту прица поциње и ту це се и заврсити. Моземо ми прицати ста нам је год мила воља и коментарисати ста год коме падне на памен. Спрега свјетских и насих .андитоса је нераскидива и неунистива и они остају на власти док нас поново не гурну у рат да се због њих поубијамо. То је сва прица несретних еx YУ простора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДВ

18.12.2017 12:28

Латиновиц је одговоран и паметан цовјек, прави домацин у тросењу народни пара је био, алиии.., све сто је он стедио у Градисци досли су поново они који це то све потросити и задузити овој народ!!! Народ је глуп и јадан!!! Насиједа на прице о наводној издаји, а они који нису узели пуску у руке су "патриоте" , својој дијеци дају по 3.000000 марака, а наса нека иду по бијелом свијету хљеб зарадјивати. Срам нека буде свакога ко гласа за оне који гласају за оне који су доњели овај закон, а то се види да је ова земља пред банкротом вец одавно. Борац сам ВРС био од првог до последњег дана на првој линији, нека мени Милорад дезертер казе да сам издајник, никад га ниса подрзавао нити це моја покољења гласати за њега и његову секту која је само зло доњела насем народу , кад су досли на власт са тенковима сфора. Народе опаметимо се!!! Препознајте оне који нас варају и купују вас глас за ситне пате, цетири године су велике...

ОДГОВОРИТЕ
Name

тамбаламба

18.12.2017 13:31

Наравно це постојати резулате, али само у дзеповима политицара. Јер це себи повецати плате а ви народе то све плацајте и цркните.

ОДГОВОРИТЕ
Name

краду они милионе у своје џепове

18.12.2017 15:37

Нису требали у оваквој БиХ направити ни један метар ауто-пута. Цијела СФРЈ је имала један једини ауто-пут и шта нам је фалило. Покрали су у своје џепове милионе а код народа направили хуманитарну катастрофу која је у прогресији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

18.12.2017 15:46

Има ли неки процес да сте покренули? Или само онако причате, глумите опозицију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

18.12.2017 17:06

Ста да се покрене?! Без подрске народа ниста се не мозе!

Name

Парадокс

19.12.2017 11:38

Који парадокс: скупља гориво и од тих пара праве ауто путеве. А народ због скупог горива не мође да воза кола. Коме онда праве путеве. То што има велики број аутомобила код нас, то су људи који се само возају локално, нико никад није ни у сусједни град отисао, а да не говоримо о сусједној држави. Значи , те саобрачајнице које би спајале више центре, су непотребне, људи се возају локално ради ситних послова и по систему наточи за 5, 10 КМ.

ОДГОВОРИТЕ