Убица којег нико неће да прими

Њемачка, Пољска и Украјина не желе да прихвате Јакива Палија, једног од посљедњих нацистичких сарадника и човјека који је био чувар у ужасном "радном логору" у Пољској током Другог свјетског рата у којем је у једном дану убијено око 6. 000 Јевреја.

Свијет 18.12.2017 | 11:44
Убица којег нико неће да прими
Палију је прије 14 година Савезни суд у Њујорку одузео америчко држављанство јер је крио да је радио као чувар у логору и наредио да буде депортован у Њемачку, Пољску, Украјину или било коју земљу која је спремна да га прими.

Међутим, "Вашингтон пост" истиче да Палија нико неће, упркос захтјевима јеврејских организација и људи који су изгубили породице у нацистичким логорима.

Палиј, стар 94 године, сасвим лијепо живи од пензије у САД.

Од 2005. године, осам нацистичких сарадника којима је наређено да напусте САД умрло је у тој држави након што су их њихове матичне земље и Њемачка одбиле да приме.

У септембру су сви чланови њујоршке делегације у Конгресу упутили писмо државном секретару Рексу Тилерсону, захтијевајући да нешто подузме прије него што Палиј умре у САД.

Више од 80 чланова Представничког дома савезне државе Њујорк у писму државном тужиоцу Џефу Сешнсу тражило је Палијеву депортацију.

"Свима нама ова ситуација је болна. Неко ко означава све супротно од америчких вриједности толеранције и подношења жртве у борби против зла овдје живи годинама", наводи рабин са Лонг Ајланда Зев Фриман, који је изгубио 200 чланова породице у Пољској за вријеме Холокауста.

Током година, тридесетак бивших нациста је из САД отишло у Њемачку. Неки су имали и њемачко држављанство, а неки су побјегли прије него што им је одузето америчко.

Међутим, већина је остала на слободи, а само је четворо правно процесуирано.

Њемачка је одбила да прими низ америчких држављана бивших нациста. Њемачки функционери су америчким колегама рекли да ће примити само бивше нацисте који имају њемачко држављанство или оне које њемачке власти кривично гоне.

Палиј није Нијемац. Рођен је у пољском селу које се налази на територији данашње Украјине.

Међутим, адвокат Нил Шер, који је био на челу Каанцеларије за посебне истраге од 1982. до 1994. године, тврди да Њемачка има обавезу да прими оне који су служили бившим њемачким властима.

"Само једна ријеч пада на памет када се тражи објашњење зашто Њемачка не жели да преузме те људе - дволичност. Опет измишљају глупе разлоге зашто неће да приме лица која су починила злочине у име њемачког народа", каже Шер.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар