Лијечење из џепа пацијената

Кубанска вакцина која спречава метастазирање рака на плућима легализована је и у БиХ, а тренутно је у фази клиничког испитивања. За сада је познато да ће вакцину обољели пацијенти сами да плаћају.

Босна и Херцеговина 17.12.2017 | 21:45
Лијечење из џепа пацијената
Кубанска вакцина “цимаваx”, која се користи за лијечење рака плућа, коначно је регистрована и у БИХ и налази се на тржишту лијекова. Ресорни министар је потврдио да је овај лијек у фази клиничког испитивања. Још није познато колика ће бити цијена кубанске вакцине. За сада није предвиђено да Фонд здравства помаже пацијентима у набавци вакцине.

Како и на који начин да се кубанска вакцина уврсти на списак лијекова за набавку, у Фонду здравства су без конкрентог одоговора. Одговорност пребацују на ресорно министарство.

“Што се тиче примјене кубанске вакцине `цимавакс`, министар здравства и социјалне заштите Драган Богданић је рекао да је она регистрована, а даља примјена ће зависити од њених ефеката. Он је навео да вакцина тенутно није на терет Фонда здравственог осигурања и да пацијенти морају да плаћају пуну цијену. “

Бивши министар здравства Слободан Станић сматра да надлежни не виде финансијски интерес да би се Кубанска вакцина нашла на списку лијекова Фонда здравства.

Агенција за лијекове БиХ омогућила је да се Кубанска вакцина нађе на тржишту БиХ. За све остало надлежне су здравствене институције.

Ова вакцина се на Куби званично користи од 2008 године. Цијена лијека тада је била 14 хиљада марака. Данас је Кубанци користе бесплатно. На нашем тржишту доза од 20 јединица “цимавакса” кошта скоро 15.000 КМ.



БН телевизија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Киза - Из Офсајда

17.12.2017 21:03

Боли уво Богданића, он се накрао а народ нек умире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

18.12.2017 05:38

Јавно здравство се системски уништава! Примјер 1: директор УКЦ БЛ Дјајић изнајмљује простор Арару...зато магнети у УКЦ не раде, у квару су најчешће...па онда пацијенте шаљу Арару, а јасно је ко ту зарадјује!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб На Бањи Вруцици

18.12.2017 06:46

Јадни људи само да знате да министар у својој оази на Бањи Вруцици даје вакцине и да једна мјера коста 1500 марака а треба 10 мјера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данка

18.12.2017 08:06

Код министра се купује вакцина за 1500 марака и довео неке кубанске докторе.

ОДГОВОРИТЕ