Нема договора, па ни пута у ЕУ

"Недостатак договора унутар Босне и Херцеговине због комплексне структуре државе и одсуства искрене жеље бх. лидера у БиХ да се ситуација промијени успорава пут БиХ ка Европској унији", оцијенила је у разговору за "Фену" посланик у Европском парламенту Тања Фајон.

Босна и Херцеговина 17.12.2017 | 22:00
Нема договора, па ни пута у ЕУ
Фајон се осврнула и на недавну посјету европског комесара за проширење ЕУ Јоханнеса Хахна, казавши да је нажалост БиХ веома често најслабија карика у ланцу западнобалканских држава на путу према Унији.

Каже и да је комесар Хахн управо то и напоменуо током посјете када је истакао да се често чује како је БиХ "скоро“ постигла договор, а Фајон сматра да у реалности тај договор не постоји.

"Сви ми који подржавамо улазак БиХ у Унију желимо да помогнемо, али за напредак су једноставно потребни резултати, поготово када је у питању владавина права, искорјењење корупције, функционално правосуђе и стабилне, независне институције, а у случају БиХ и испуњење задатака из Реформске агенде, која у посљедње вријеме представља извор привредног напретка, што значи привредни раст и нова радна мјеста - нагласила је ова европска парламентарка.

За БиХ, додала је, од почетка процеса придруживања увијек постоји прилика да што брже и што ефикасније испуни захтјеве. Међутим, понекад се стиче утисак да сви који се у ЕУ баве БиХ више желе да се постигне напредак на путу ка ЕУ "од оних који су на њеном челу“.

" И то је свакако забрињавајуће. При том, све те реформе су у сваком случају добре за будућност БиХ, оне се стога не требају проводити због Брисела, већ због држављана и ефикаснијег функционирања државе", објаснила је Фајон у разговору за Фену.

Напоменула је да још постоји нада да ће БиХ одговорити на Упитник Европске комисије о чланству, мада није остало још много времена за то, додајући да су врата ЕУ за БиХ отворена, али само у случају да се сва обећања бх. лидера у БиХ и одрже и испуне.

"Вољела бих да 2018. година буде година када ће БиХ добити статус кандидата и подсјећам да је то искључиво у рукама лидера у Босни и Херцеговини", закључила је Фајон.

(Вијести.ба / ФЕНА)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Знааааци

17.12.2017 11:58

Требамо их потјерати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

17.12.2017 13:30

Онда и све насе људе браце сестре комисије пријатеље протјерати из еу протјерати редове насе дјеце пред амбасадама ЕУ и Америке и свима добро само небо било еврица и долара који. Хране БиХ и рс који ми толико волимо и немрзимо онда су нам добри.А надом. Људима не пада напамет. Да се враћају вец ногама рукама свим националним се боре да остану у тој ЕУ.а ми са нестрпљењем чекамо њихов новац.и уз кафу цасу воде растемо по 2 сата о ЕУ патриотизму изразимо дали је остала нека марка за кладиониу.

Name

Стандард

17.12.2017 13:37

Да бар хоће дозволити да наши људи имају нормалан живот!

Name

Ех

17.12.2017 12:39

Нек је Словенији, Хрватској, Румунији, Бугарској, Грцкој, Спанији, Летонији, Естонији, итд...добро у ЕУ. ЕУ нам је разбила Југославију и својим парама овдје успоставила незамисливу корупцију. Организовани криминал све контролисе а ЕУ, свјетска банка, САД, Русија, богати схеици, их подупиру а ова нам јос соли памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доми

17.12.2017 12:55

Е,јеси открила топлу воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омладинац_БиХ

17.12.2017 12:57

БиХ-улазак у ЕУ је абстрактна именица која нам не треба бити орјентир. Наси приоритети су крпљене властитг крова над главом. ЕУ види нас као трзисте за мегакомпаније, а ми јос нисмо ни подигли властиту привреду. Ста ми то имамо, осим младих људи који вец напустају земљу и без ЕУ припадности, за ЕУ? БиХ це због лосег водјења политике пропасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

17.12.2017 14:32

Имас слику у ХР све стране Фирме на ТВ морас знати њемацки или енглески јер незнас скувти супу ни опрати гаце јер они све нам нуде. СРЕТНО.

Name

кум

17.12.2017 14:34

Не пропасти јер ми смо на дну.

Name

Тацно

17.12.2017 13:52

Тацно Тања, ко не слуса треба да се "гања"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

17.12.2017 15:54

Вријеме је вец једном да се растјера банда

Name

Боки

17.12.2017 15:43

Па ста хоце пун је биро за запосљавање.председник обецава леп зивот али у Њемацкој.Аустрији и другим европским земљама.па људи боље се зиви у Албанији него у РС а за то хвала председнику Додику и осталим који коце босну и не пустају коцницу јер онда мора се одговарати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

17.12.2017 21:44

Договор постоји кад треба пљацкат народ и дизат кредите и задузиват неродјене. Мам. им лоповску.

ОДГОВОРИТЕ