СБ УН-а против одлуке САД-а?

Савјет безбједности Уједињених нација разматра нацрт резолуције којом би УН одбациле одлуку америчког предсједника Доналда Трампа о проглашењу Јерусалима као главног града Израела, пренијела је агенција Франс прес.

Свијет 17.12.2017 | 10:30
СБ УН-а против одлуке САД-а?
У нацрту резолуције коју је предложио Египат наведено је да било какве одлуке о статусу Јерусалима немају правно дејство.

Вјерује се да ће нацрт резолуције имати велику подршку 15 чланица Савјета безбједности УН, али и да ће САД уложити вето.

Савјет безбједности ће највероватније гласати почетком наредне недјеље, а за усвајање је потребно девет гласова, без уложеног вета.

Трамп је 6. децембра саопштио одлуку да САД признају Јерусалим као главни град Израела.

Након тога, избили су протести на Блиском истоку и уопште широм муслиманског свијета. Палестинци намјеравају да за главни град своје будуће независне државе прогласе источни дио Јерусалима, који је Израел окупирао у Шестодневном рату 1967. године и касније анектирао.

Статус Јерусалима, гдје се налазе света мјеста три велике монотеистичке религије, јудаизма, хришћантва и ислама, једно је од најспорнијих питања која дијеле Палестинце и Израел.

(Бета)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Трумп

17.12.2017 09:54

Договорицемо се да буде како ја казем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЗ САРАЈЕВА БИХ

17.12.2017 11:21

Рат ником добро не доноси.Имам моју Босну,имам мој град Сарајево од 92-95.год.Идентицно сад Јерусалим. Завадити народ ,па сукоби који су вец поцели и на крају це прерасти у рат,нова разатања (видимо Сирију узас).Камо среце да СБ УН сад уради несто позитивно ако вец није у Југи(БиХ).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фотон Је Свјетлост Никако Цестица

17.12.2017 11:40

Ово је одлука једне земље односно Америке да несто унилателарно одлуци.Какве везе имају УН са овим да би некакву резолуцију донијели.Друго,знају да им неце проци јер це Америка ставити вето.Треце ако сте вец паметни (мислум на Египат и остале Арапске земље)донесите и ви у својим дрзавама одлyке да признате дрзаву Палестину са истоцним Јерусалимом као главним градом.

ОДГОВОРИТЕ