Само богатима лијек против рака

Иако је “цимавакс”, кубанска вакцина за лијечење карцинома плућа, на нашем тржишту присутна више од годину дана, у БиХ на прсте једне руке могу да се изброје здравствене установе које су показале интересовање за овај лијек.

Република Српска 16.12.2017 | 19:38
Само богатима лијек против рака
Како сазнајемо, “цимавакс” су набавиле двије-три приватне установе у којима се овом вакцином лијечи тек неколико пацијената. Прошле седмице, кубанску вакцину примио је и први пацијент у једној јавној здравственој установи, уз увјеравање стручњака са Кубе да ће таквих случајева у блиској будућности бити све више.

Новац “кочи” већу примјену

Подсјетимо, у БиХ је из Хаване почетком јула прошле године стигла прва испорука “цимавакса” довољна за лијечење 20 пацијената. У међувремену, наручена је још једна серија за још 20 пацијената, која би ускоро требало да стигне на наше тржиште.

Упркос томе што је прва испорука прије скоро годину дана прошла атест надлежне агенције која је утврдила да вакцина испуњава све услове да се нађе у болницама, и даље је ријеч о спорадичним случајевима њене примјене.

Како поручују из предузећа “Имуно фарм”, које има рјешење о регистрацији овог лијека, односно право на његов увоз и промет у БиХ, основни камен спотицања већој примјени “цимавакса” је чињеница да ударна доза код нас кошта око 7 500 евра, односно, скоро 15 000 КМ.

– То је главни разлог што се вакцина засад користи само у пар приватних установа и што је од нас купују странци. Једна доза, која се распоређују у пет индивидуалних третмана, кошта 7 500 евра, што је скупо за наш стандард. Масовнија употреба кубанске вакцине моћи ће се очекивати тек кад се она нађе на некој од листи Фонда здравственог осигурања РС – саопштено је из овог предузећа.

Фонд чека захтјев

Из Фонда здравственог осигурања РС раније су саопштили да ће се ово питање разматрати тек кад добављач или неко удружење поднесу захтјев да лијек буде уврштен на листу. Међутим, на недавном састанку представника Министарства здравља и социјалне заштите РС и Агенције за лијекове и медицинска средства (АЛМ) БиХ закључено је да је ријеч о легалној вакцини која би требало да прође клиничко испитивање. Како су поручили, на тај начин би се увјерило у њену ефикасност, а тек након тога би се одлучивало о даљој употреби “цимавакса”.

Том приликом, в. д. директора АЛМ Александар Золак рекао је да је ова агенција омогућила да се лијек нађе на тржишту БиХ.

– Даље је на институцијама здравственог система да ова вакцина у пракси на што повољнији и приступачнији начин буде обезбијеђена онима којима је потребна – поручио је Золак.

Занимљиво је да су почетком ове године из АЛМ саопштили да резултати анализе квалитета “цимавакса” одговарају одобреним захтијевима квалитета.

– Квалитет вакцине је провјерен од стране наше контролне лабораторије и одговарајући је. Вакцина са дозволом за стављање у промет и позитивним налазом прве серије, може ићи на тржисте БиХ – поручили су тада из ове агенције.

Међутим, од тада је вакцина примијењена тек на неколико обољелих од карцнома плућа, који су имали новца да себи приуште овај лијек. Ипак, охрабрујуће је да је “цимавакс”, додуше на мала врата, ушао и у јавни болнички сектор, па је недавно први пацијент примио прву дозу у Специјалној болници у Теслићу. Како су објавили поједини медији, ријеч је о пацијенту из Швајцарске.

Велика успјешност вакцине

Пошто надлежни фондови још не сносе трошак лијечења кубанском вакцином, у овој здравственој установи на лијечење “цимаваксом” могу да дођу пацијенти из свих крајева БиХ.

Докторица Сораида Акоста-Брукс, један од стручњака с Кубе који су недавно боравили у БиХ, рекла је ће вакцина ускоро бити доступна и осталим пацијентима.

– Њена успјешност је изузетно велика и, прије свега, огледа у томе што је потпуно сигурна за употребу, нема нуспојава и што је омогућила великом броју обољелих који су је користили изљечење или продужење живота, а што је још важније, квалитетног живота. Код рака плућа три мјесеца живота послије откривања је успјех, а примјеном вакцине имамо огроман број пацијената који су имали по девет година квалитетног живота – рекла је др Брукс.

СрпскаЦафе.цом

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ПЕРО

16.12.2017 19:45

МОЗЕ ТО САМО ДОДИК И ЗЕЉКА КОИ ИМАЈУ СВОЈ БУДЈЕТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

16.12.2017 21:31

Добро је што немогу купити живот! А лијек кратко траје.

Name

Арм

16.12.2017 22:02

Перо,замијенио си Илију.

Name

Ре

17.12.2017 09:31

Који сте ви паценици...текст о лијеку а ви о Додику.

Name

Буллетдодгер

17.12.2017 06:48

За тај новац логицније је узети карту за Кубу и тамо купити лијек...

ОДГОВОРИТЕ
Name

о зивоте

17.12.2017 15:09

Вакцина приступацна само богатима а казе се,да је оболење плуца болест сиромасних.

ОДГОВОРИТЕ