Повећање акциза штетно за грађане

- Повећање цијене горива изазваће ланчано поскупљење свих животних потреба грађана, поновила је данас у Источном Сарајеву члан Предсједништва Српске демократске странке (СДС) Александра Пандуревић.  "Лако је онима који имају широк каиш да га стегну'',поручује Пандуревић и додаје - Шта ћемо са онима чији је каиш већ претанак?

Република Српска 16.12.2017 | 15:54
Повећање акциза штетно за грађане
Она је казала да је за СДС неприхватљиво и то што је одлучујућиу улогу у усвајању  сета закона о акцизама имао притисак међународног фактора у БиХ.

"Вишемјесечно лобирање, уцјене и притисак специјалног представнике Европке уније у БиХ Ларса Гунара Вигемарка нажалост су уродили плодом, каже она.

Наглашава да је СДС за разлику од неких остао чврст у ставовима да не дозволи повећање акциза на гориво, јер то није дио реформске агенде како неки тврде.

,,Господин Вигенарк је разговарао и са предсједником Говедарицом (Вукота) и са господином Босићем (Младеном) али наш став је био јасан", казала је Пандуревић.

Она је мишљења да треба провести истрагу око тога да ли су неки "папци" добили нешто у "џеп'' , додајући да ће од повећања акциза користи имати само Европска развојна банка која због санкција према Русији нема више могућност да тамо пласира вишак новца.

Сматра да од аутопутева у БиХ који ће се наводно градити кредитима Европске развојне банке нема ништа јер нема готових пројеката.

,,Резултат свега је да ће БиХ плаћати камате на кредит али и пенале јер тај кредит неће повући. Гориво ће бити скупље а новац прикупљен на тај начин ићи ће у јавни потрошњу или ће се злоупотријебити за изборну кампању'',закључује Пандуревић.

Она је потврдила да, ће када закона о повећању акциза буде објављен у Службеном гласнику, Уставном суду БиХ упутити апелацију и затражити привремену мјеру којом би се обуставила примјена закона док суд не донесе одлуку о уставности.

Каже да сумња да ће то уродити плодом, јер у Уставном суду, како наводи, сједе три странца...а и домаће судије дошли су из редова СНСД-а, СДА и ХДЗ-а. "То значи да и у Уставном суду БиХ имамо акцизну коалицију,'' објаснила је Пандуревићка.

Према њеним ријечима, усвајање спорног закона о акцизама показало је како неки политичари имају понизан став према међународној заједници, али и да је савезништво Додика (Милорада), Изетбеговића (Бакира),Радончића (Фахрудина) и Човића ДРагана) нераскидиво када треба "завући руку у џеп грађана".

За њу је скандалозно и оправдање поједних колега зашто су акцизе добре, попут изјаве Диане Зеленике  из ХДЗ 1990 која је раније била против, али је биа и одлучујући глас код изгласавања спорних закона. Зеленика је, између осталог, правдала свој став што је гласала за нове намете да је то учинила и због тога што ће у БиХ доћи ИКЕА.

,,То је заиста скандалозна изјава и ја не знам гдје та госпођа живи када тако нешто може рећи.Скандалозна је и порука Милице Марковић да грађани треба да стегну каиш. "Лако је онима који имају широк каиш да га стегну'',поручује Пандуревић и  додаје -  Шта ћемо са онима чији је каиш већ претанак?



БН телевизија

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Бранислав Царевић

16.12.2017 15:09

Потпуно схватам да се нове акцизе морају прихватити због лобија ММФа.Само се питам где је новац који је наплаћен од путарина? Зар је толико мали сакупљено да се изграђено свега око 200 км путева? Поскупљења наравно да прате раст цјене нафте.Зашто држава и влада не питају оне које живе од социалне помочи која износи 68 КМ? Њима нече помоћи,како тврде неки делегати. Шта са оним грађанима који живе од минималне плате или минималне пензије? Влада није доњела никакав социјални програм помоћи таквим људима. Осим тога ушли смо у ЕУ,али само са цјенама хране. Браво за нашу владу,велики корак за пријем у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска

16.12.2017 17:16

Ко повеца акцизе дабогда му земља кости избацила, а Мајкицка казе да це градјанима бити боље!!! Будалетина свјетског калибра, а љепота "недај бозе никоме"

Name

2

16.12.2017 18:18

Како слијепој Бања Луци објаснити која највисе гласа за ове црвене пљацкасе да се греју на обецанима топлане,да је косарка у Лактасима а фудбал у Крупи,да је на обецаном стадиону Мисковицева Делта цитy а у парку зграда Грнада,да моста и воде нема,а да су задузенији него Београд?Како,све културни.Студрнти у касарнама,доктори без плата,ректори као подеране царапе носи и баци.Ако Бањалуци највецем граду није понизење да иде у Лактасе да гледа косарку или у Крупи да гледа квалификацје за КУП Уефа или ЛС онда ми остали немамо ста ту тразити.Плацајте скупље и гласајте за ове.

Name

Лазо

17.12.2017 08:05

Па све је јасно, тај мутљарос Додик је лакрдијас без премца.

Name

Опет ја

16.12.2017 15:30

Џаба кмечиш Александара, џаба. Прочитао вас је народ к'о буквар. Изгубићете следеће изборе са никад већом разликом. Предходне три године у Сарајеву сте само радили на урушавању Републике Српске. Зло радити а добром се надати, не иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ап

16.12.2017 16:12

Не кмечи она дзаба.Уновчи то она добро ал глупавом народу продаје српство неколико година.Да вриједи нечему радила би друго нешто и себи зарађивала а не продавала маглу.Ал ето тупав народ па је држи у политици а њој супер.Мандат за мандатом,оплети по власти и тако у круг.Брига је.

Name

лол

16.12.2017 16:12

Момак, ко ти је дилер? много добру дрогу користис...

Name

ВРС

16.12.2017 17:22

За васу Мајкицку је краљица... а ви подрзавајте секту која опстаје на власти увидјењем акциза и завлацењем руку у дзеп градјана, друго ниста и незнају... али доци це крај и лазним патриотама кад тад!!!

Name

Ре.опет ја

16.12.2017 20:05

Који си ти болесни идиот.Овдје се спомиње повецање акциза за гориво и поскупљењем свега после поскупљења горива.Мајмуне не говори се ниокаквом српству.А сто се тице српства јели за тебе овај злоцинац сто економски уби Србе,јели он за тебе ради у интересу Р.Српске. Секто јадана.

Name

ПДВ

16.12.2017 21:18

Ко год да побиједи на изорима 2018, ја вам гарантујем да ће већ 2019.повећати ПДВ. Благо народу.

Name

Гојко

16.12.2017 21:24

Какве више акцизе, шта сте се ухватили тога ко пијан плота, као да никад ништа није поскупело! Него ови Бакетови сатрапи само кидишу да се дочепају власти, без обзира на то што раде на штету РСа.

Name

Реалитиц

17.12.2017 00:36

Овој црвеној пашчади сто лаје против Александре, у вези српства, несмета кад се дудек, алијин син и цовиц договарају око узимања пара.

Name

ре Гојко

17.12.2017 08:25

Ја сам љетос на подруцју Брцког куповао безоловни бензин 95 за 1.59 и цак за 1.56..Али отисла цијена горе,и сада нема ниста испод 1.74.Једноставно гориво је поскупило у односу на љетос.И то народ зна.А ови из СДС не знају око којих тема се добијају избори.

Name

Ре

17.12.2017 10:28

Ову гамад из СЗП казнити на изборима да се никад не опораве...ко им је савјетник за овакву политику дундјер један.

Name

Игор

16.12.2017 16:07

Несто ми све говори да це се скупа уталити и подјелити паре,кад це овај глупи народ да схвати да је све фарса и да као постоји опозиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Труе

17.12.2017 13:39

Браво!

Name

Грађанин

16.12.2017 16:18

Није битно како је грађанима, нека је вама владарима добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

б

16.12.2017 16:21

Пошто је веђина у категорији мало-грађана и сељака а богами има и сељачина штета неће бити тако велика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

16.12.2017 17:30

Пријатељу, нема потребе да се вриједјамо,има других израза који си требао употребити,рецимо,грмаљи,рољани,гудураси,кркани....

Name

Једноставније

16.12.2017 22:02

Довољно је Миле Додик има ли ста горе

Name

Лакташи

16.12.2017 16:25

ДРАГА АЛЕКСАНДРА ГЛУВОМЕ ЈЕ ЏАБА ПРИЧАТИ И ЋОРАВОМ ПОКАЗИВАТИ! МИ СМО ЈЕДНОСТАВНО ГЛУВ И СЛИЈЕП НАРОД (ЛУД НАРОД) ИСПРАНОГ МОЗГА И ШТА ГОД НАМ СЕ ДЕШВА ЗАСЛУЖИЛИ СМО....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емерик Гудељ

16.12.2017 16:51

Госпоџица Пандуревић има најбољи стајлинг на бе-ха политићкој сцени, једна префињена дама меџу курјацима. Треба се мање нервирати и пити витамине, да нам дуго траје јер ако настави овако жестоко прегориће. Све нај боље за нај познатију Рогатичанку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ник

16.12.2017 17:39

Али, Плава Руза Алекса дра, све је кадра, истину збори када говори, да је мало висе зена, била би водљива улога њна. Руза Плава мисли на нас и док спава...

Name

Па

16.12.2017 17:15

Да се не лажемо, новац од акциза неће ићи за изградњу путева. Изборна је година и он оде за кампању. То исто добро зна и Александра и њен СДС е у том грму лежи зец. А то да се она сикира за грађане ма да као и ја за лањски снијег. Хаха провидна си исто као и та Зеленика и Марковић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.12.2017 08:29

Ја исто мислим да не треба оволико нападно да цмиздри над судбином народа,треба оцекивати контраефекат.Толико је нападно и провидно,да то виде и они најнеписменији.А онда сваки цас изјављује нисмо ми папци.

Name

XY

16.12.2017 17:59

Поруцио бих овој господјици Александри,да престане висе са својом празном демагогијом.Ви политицари треба да схватите,да има и паметних и умних људи јос у овој дрзави,који имају своју главу и свој развијени мозак,али на залост поред вас празне дјепове и новцанике.Сви сте ви политицари исти,само ови сто су на власти имају мало вецу сансу да висе украду.Питам господју,да ми објасни у цему је разлика измедју било које странке,власти и опозиције.Ето у опстини у којој она зиви је нацелник,из њене странке,а сиротиње,бједе,сиромаства,корупције,криминала никад висе,а нацелник све богатији са некретнинама у Србији.Ево само један податак:пере паре бједе народа преко зениног удрузења "Бебац".Сви ама сви сте исти,брига вас за народ и дрзаву.!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ботови ботићи

18.12.2017 08:24

Па разлика је у гасању за акцизе, читај харач. Једни су са шест гласова из Р. Српске заједно са СДА и ХДЗом прегласали осам и усвојили нове намете. Паметном је доста да види разлику између једних и других, а то што си ти бот па се правиш луд, то је твој поблем.

Name

Од срца

16.12.2017 18:21

Те 4 странке које су то изгласале имају вецину и сваки покусај да понисте закон о акцизама је узалудан. Једини нацин је да се опозиција ( мислим на све странке и независне посланике из оба ентитета) позове на "заститу виталног националног интереса". Нација, у овом слуцају, су сви незадовољни БХ градјани, а не раздвојене овце по националним торовима. Александра, срецо моја, буди прва медју политицарима која це устати и позвати на прво уједињење опозиције из РС и ФБиХ, да се скину ове гуликозе са власти! Иако припадас странци са националним предзнаком, то те не треба спутати да позовес све који су притив овог владајуцег зла. Док год сами покусавате, Додик це владати у РС, уз помоц двојице и оног трецег наркодилера. И федералне комсије требају твоју помоц. Покази им да заједно моземо протјерати зло и зивјети мирно, слозно и безбједно... и наравно, без акциза!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста Ти је

17.12.2017 08:35

Ако позове на уједињење опозиције из РС и Ф БиХ,тек це тада изгубити изборе.Како Ти то није јасно?Народ у РС није заинтересован за БиХ,вец само за РС.

Name

Од срца

17.12.2017 14:05

Ма знам ја то, али ми зао народа. Политика да народ плаца скупо да политицари и њихови близњи могу дивљати и оргијати је довела до толиког сиромаства да је покренула стампедо младих да напусте земљу. Напустају и Срби, а и ови други, треци и остали. Ја сам изван свих тих подјела и сматрам да су сва три конститутивна и остали довољно обезбједјени кроз Нас Устав (намјерно не казем Дејтонски јер је он нас). Угњетаваци народа, који владају деценијама, координирано праве медијске тензије и групису народ да би лаксе добијали изборе. Нико неце, нити мозе укинути РС осим народ РС-а. Дакле РС није угрозена с вана, него изнутра. Угрозена је сиромаством. Народ сели за послом и хљебом. Они који остају скоро да немају дјеце јер нису сигурни циме це их сутра хранити, облацити и сколовати. Зато мислим да се људи у истој невољи морају удрузити и заједницки наци рјесење. Као кад се гради водовод, пут или неко заједницко добро. Мозда ја мог комсију не волим, али морам с њим заједно копати за добро насе дјеце.

Name

Са Акцизама

16.12.2017 18:50

Резим це владати годинама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

16.12.2017 19:06

Они који су гласали за ово оцигледно мисле да це народ до избора то заборавити. Ово није ствар која се заборавља. Ово ни они који су гласали за Додика неце заборавити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

16.12.2017 21:27

Ови што гласају за Додика су најглупља категорија становништва РС. Проћи ћемо као Косово захваљујући Додику. Човјек добио новац да нас уништи. Дај Боже да није тако.

Name

YYY

17.12.2017 07:40

Тачно тако. Тако гласају управо они што се не сјећају шта се јуче десило, а умом не могу добацити ни до сљедећег јутра. А и не труде се, сенилно и дебилно.

Name

немаш појма

17.12.2017 08:36

Од овога СНСД неце видјети никакве стете.Ста је теби?

Name

Оно јес'

19.12.2017 04:53

Ста с.... мајке ти? Све се бојим да цете да их укинете кад додјете на власт. Тако је и милокрад букао на ртв таксу па кад му се прузила прилика није је укинуо. Ви сте сви исти.... Крвопије. Да је среце народ би вас до сада све протјерао из земље да скапате на каквом пустом острву као Наполеон.

ОДГОВОРИТЕ