Оружје из ФБиХ у рукама терориста

Наоружање и муниција које Турска купује у ФБиХ завршава код припадника терористичке организације Исламска држава, показало је истраживање које је спровела белгијска истраживачка група „Конфликт армамент рисрч“.

Босна и Херцеговина 16.12.2017 | 14:33
Оружје из ФБиХ у рукама терориста
У новом извјештају ове групе, која је слала своје истражиоце на борбене линије у Ирак и Сирију од јула 2014. до новембра 2017. године и анализирала више од 40.000 примјерака борбених предмета које су користили борци Исламске државе, наведено је да је међу њима и наоружање из БиХ.

''У мају ове године у кући коју су користили терористи Исламске државе у Мосулу пронађена су два сандука муниције из БиХ калибра 5,56 милиметара која је била извезена у Турску'', наведено је у извјештају.

Власти у БиХ су на захтјев белгијске истраживачке групе потврдиле да су сандуци били дио пошиљке од пет милиона метака МУП-у Турске.

''Ту муницију је произвела фабрика „Игман“ из Коњица 1997. и 1998. године. Компанија „Унис-Промекс“ из Сарајева извезла је муницију у Турску и предала је званичницима МУП-а Турске'', наведено је у одговору званичника из Сарајева.

Турски званичници тек треба да одговоре групи „Конфликт армамент рисрч“ како су терористи дошли у посјед те муниције, коју није било могуће легално набавити на тржишту у Турској.

Истражиоци су у Ираку пронашли 572 метка из БиХ, а 32 у Сирији, што представља траг и доказ да оружје и муниција завршава у рукама џихадиста. Од тог броја 105 их је произведено након 2014. године.

''Истражиоци су у близини Фалуџе у јуну 2016. године на бившим положајима Исламске државе пронашли и ракетни пројектил М79 калибра 90 милиметара, који је произведен у предузећу „Претис“ из Вогошће. Након завршетка ратова деведесетих година прошлог вијека на подручју Југославије пројектили из те серије су остали у залихама неколико бивших југословенских република због чега је било проблематично одредити начин њихове дистрибуције'', наведено је у извјештају.

„Глас Српске“ је 2013. године објавио да је предузеће „Макина ве Кџмџа“ из Анкаре купило од фирме „Игман“ из Коњица пет милиона метака калибра девет милиметара и милион капислираних чаура калибра 7,62 милиметра и да је све потом завршило у Сирији. Објавили смо и да су три фирме из Турске, од којих су двије у власништву партнера турске хуманитарне организације „Инсан Хак Хуриет“ (ИХХ) која је блиска с терористима и повезана са Хамасом, 2012. године од фирми из ФБиХ купиле скоро 130 милиона метака, чаура, зрна и каписли што је такође завршило у Сирији код припадника терористичких организација.

Саговорник „Гласа Српске“ близак безбједносним структурама каже и да су турске фирме „Турц дис тиц лтд сти“ и „Анатолиа фисек“, чији је  је власник пријатељ предсједника ИХХ Булента Јилдрима, од фирме „Унис Гинекс“ из Горажда купиле милионе иницијалних каписли и некапислираних чаура.

На сиријско ратиште, у руке терориста, ишла је и муниција чија је израда довршена у Турској. Муниција се купује у дијеловима јер се тако много лакше добија дозвола. Та муниција пуни се у Турској, а затим се шаље припадницима исламске државе и „Ал-Каиде“ - рекао је саговорник „Гласа Српске“.

Поријекло

У извјештају белгијске истраживачке групе је наведено да највећи дио оружја које Исламска држава користи од 2014. године води поријекло из Кине.

По количини оружја које је завршило у рукама џихадиста слиједе Румунија, Русија, Мађарска и Бугарска.

Извор: Глас Српске
 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Мата

16.12.2017 13:44

По вазецим одобрењима,бих је извозила орузје и муницију у ирак,група исил када је усла у војни комплекс у мосулу заробила је орузја,орудја и муниције за двије дивизије,укљуцујуци амер.хамере,тенкове т72,пуске и муницију,ето одакле орузје и муниција из хрваске,бих,србије,русије,и др.земаља у рукама исила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.12.2017 15:00

Свакако да је то могуће, на бојном пољу се може наћи разне муниције и наоружања, ја ако некоме продам нешто не мора значити да ће то сигурно остати код купца а посебно када је наоружање у питању, ако "глас српске" жели да каже да се у Ф БиХ производи наоружање, то је тачно, федерација има моћну намјенску индустрију.

Name

Цорлеоне

16.12.2017 13:56

Мало па мало оружје и муниција из ФБиХ се нађе у рукама којекаквих терориста. ФБиХ производи муницију свих калибара,пјешадиско наоружање, хаубице и минобацаче свих профила, те покретне и непокретне ВБР-ове. РС не производи ништа, а Милокрад се диго незна ни он шта хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.12.2017 15:11

Ето да су рекли из Босне иХерцеговине па цовјек би могао и да повјерује а кад писете Федерације е то је мало тезе за повјеровати.Дали ико зив зна за федерацију и ста је то.Не будали те висе доста је срања .Нема те ста паметно понудити па се сад уфатили глупости.

Name

ре ре

16.12.2017 17:44

хахаха све си написао сто сам мислио.

Name

Генерал

16.12.2017 13:58

Какве то сада везе има? Цисто је продано дрзавној агенцији односно МУП-у а тамо ако је неко злоупотријебио то је проблем у систему те дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

16.12.2017 14:07

Мислим ок ал није орузје из Федерације него из БиХ и без Српски представника и одобрења га је немогуце извозит! Друго ми продајаме орузје и муницију и у Америку и јос пуно земаља!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А гдје

16.12.2017 14:13

Гдје буде та Федерација? Дали је то дрзава ил ста је то Федерација БиХ? Федерација БиХ је ентитет и нема никакве сансе да извози орузје ил муницију без одобрења одговорни људи који су на целу дрзаве БиХ а не Федерације!

ОДГОВОРИТЕ
Name

циталац

16.12.2017 14:21

Трговци орузја продају ономе ко има лову,њих не интересује политицко опредјељење купаца....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

16.12.2017 14:29

Ја незнам ста је овдје спорно,па свака трговина је легална,на ратистима се употребљава муниција и орузја цитавог свијета ма гдје да су она произведена само је разлика у цијени набаве.Па америка је највеци снабдијевац исламске дрзаве и то је нормално,а кад се надје само метак из БиХ на страним ратистима онда је узбуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оцекивана вијест

16.12.2017 15:08

Посто се јуце појавила вијест ДОК КОЛИНДА ГОВОРИ О ИСЛАМСКИМ РАДИКАЛИМА ИЗ БИХ: Барбари ИСИЛ-а убијали оружјем из Хрватске! Борци Исламске државе борили су се и оружјем хрватске производње нападајући њиме дијелове Ирака и Сирије.Истражујући поријекло наоружања које су користили борци Исламске државе нападајући дијелове Ирака и Сирије организација “Цонфлицт Армамент Ресеарцх” пронашла је, између осталог, и ракете М93 90 мм, произведене у Хрватској између 1995. и 1998. године. Ријеч је о модификацији ракете М79, за ручни бацач типа Оса. Истраживачи организације “Цонфлицт Армамент Ресеарцх” хрватским институцијама постављали су питања и за овај, М79 – тип ракете, а у сијечњу 2015. године Министарство вањских послова одговорило им је да то оружје није произведено у Хрватској те да из Хрватске није могло бити нити извезено,Кад су у питању пронађене М93 ракете, одговор хрватских институција још није стигао. “Ракете М93 (90 мм) документиране су у Ираку, а произведене су између 1995. и 1998. године. Још увијек чекамо одговоре хрватских институција о овим ракетама”, стоји у извјештају “Цонфлицт Армамент Ресеарцх”. Иначе, оружје у рукама Исламске државе произведено је у бројним државама свијета. На љествици произвођача оружја које је користила Исламска држава предводник је Кина, а слиједе је Румуњска, Русија, Мађарска, Бугарска, Србија, Њемачка… Највише модерног оружја, произведеног након 2000. године, до Исламске државе стигло је преко дилера који су куповали од бугарских и румуњских произвођача оружја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

16.12.2017 15:31

Није могуце ! Сигурно неко из Федерације сарадјује са њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕНКА

16.12.2017 20:05

НЕ ВЕЦ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРБСКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињац

17.12.2017 09:37

"Оружје из федерације БиХ у рукама терориста" - Шта је ту новост? Информација стара 27 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нос Ко У Пинокиа

17.12.2017 19:55

Највеца глупост у овом спаму је да су насли 572 метка из БиХ и то из неке године старо 20 година накмање. Хај сто је тај неко бројио све један метак и сортирао га и скупљо којекуда па да додје до тог броја ал сто му неко повјерује. БиХ је легално извозила орузје у конфликтне зоне а којим нацином су до њег досли терористи то је вец питање за оне који су орузје купили владу Ирака прије свега јер тамо је највисе орузја и заробљено.

ОДГОВОРИТЕ