Сарадња Српске с руским фирмама

Вршилац дужности директора бањалучког предузећа “Гас-Рес” Слободан Пухалац и предсједник Управног одбора руског предузећа “Гаспром СПГ Технолоџи” Алексеј Константинович Кахидзе потписали су данас у Бањалуци, уз присуство предсједника Републике Српске Милорада Додика и премијера Жељке Цвијановић, споразум и писмо намјере о формирању заједничког предузећа.

Република Српска 16.12.2017 | 13:12
Сарадња Српске с руским фирмама
Потписивању су присуствовали и министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, те амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је новинарима након потписивања да овај догађај представља доказ успјешне сарадње са компанијама из Руске Федерације, али и са самом Русијом у цјелини.

“Ово је и доказ високог повјерења, јер је ово прва фабрика те врсте која ће се градити у Зворнику и обезбиједиће додатну енергетску сигурност не само грађанима Српске, њеној индустрији и јавним установама, него и за читав регион. Вјерујемо да примјена нових технологија омогућава приближавање јефтинијој енергетској компоненти”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, у том заједничком предузећу мањи дио власништва имаће “Гас-Рес”, а да се све одвија у оквиру “Гаспромове” компаније која обезбјеђује финансијског партнера и технологију.

Додик је појаснио да ће се фабрика градити у Зворнику, јер је тамо гасовод и да ће гас који долази из Русије бити кориштен као основна сировина за ту фабрику, а да ће укупна улагања износити 70 милиона евра, као и да ће се у њој запослити десетине радника.

“Ово је пилот-пројекат и колико смо ми спознали, ријеч је о енергији која ће бити неколико пута јефтинија него што су то сада познати облици енергије и за гријање и за топлане и за електричну енергију. Сада у том погледу треба развити и одређене системе и то почињемо већ у јануару када се формира заједничко предузеће”, истакао је Додик.

Он је додао да ће сједиште тог новог предузећа бити у Бањалуци, као и да сада треба кренути са опративним радњама као што су избор локације за фабрику у Зворнику, те да ту већ постоји урађен пројекат и обезбијеђена финансијска средства за његову реализацију.

“Вјерујем да ћемо се у најкраћем року моћи похвалити динамиком изградње. Синоћ смо са руском делегацијом разговарали о томе да се одређне компоненте које се на истој технологији производе у Русији достављају и у Српску како би се корисници и грађани упознали са могућностима тих технологија”, рекао је Додик.

Премијер Српске Жељка Цвијановић истакла је да се овим потписивањем улази у један важан посао, а то значи да се оснивањем новог привредног субјекта на тржишту Српске, али и цијеле регије, прави први велики корак у развоју домаћег гасног тржишта у оквиру гасног сектора у складу са усвојеном стратегијом развоја енергетике Српске.

“У питању је предузеће инвестиционо-комерцијалног карактера које ће дати снажан допринос економским циљевима. Ако имате партнера који долази из `Гаспромове` породице, то гарантује и успјешност посла, те да имате неког ко предњачи у том послу”, навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, ово је била и прилика да се руским партнером креирају и наредни кораци који ће помоћи Српској да се боље позиционира у области гаса.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да данашње потписивање представља дио активности у реализацији Стратегије развоја енергетике Српске до 2030. године, која укључује и развој гасног сектора и изградњу нове инфраструктуре, нових производних и других објеката.

“Ово је једна од тих конкретних активности и тим начином се пружају нове могућности за инсталирање и развој нових технологија, као и за укупно унапређења стања у погледу заштите околине кориштењем овог енергетнта који је данас веома важан енергент на глобалном нивоу”, навео је Ђокић.

Према њеовим ријечима, “утјешњени” гас се може користити за саобраћај свих намјена, за топлификацију градова, производњу електричне енергије и да овај пројекат остаје отворен и за сарадњу са другима.

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов рекао је да је ово важан корак у унапређењу билатералних односа Републике Српске и Русије, додајући да је тржиште Српске добило још једну руску компанију, уз већ присутне “Гаспром”, “Зарубежњефт” и “Сбербанку”.

Вршилац дужности директора бањалучког предузећа “Гас-Рес” Слободан Пухалац рекао је да потписивање споразума представља улаз у нове гасне технологије, те у нове односе са већ започетим ранијими споразумима са руском компанијом “Гаспром”.

Пухалац је рекао да ово представља прилику да се на бази распложивих ресурса и расположивог дотока гаса омогући развој технологије усмјерене ка новим гасним инфраструктурама, развоју гасних когенерација и употреби “утјешњеног” природног гаса у моторним возилима.

Према његовим ријечима, то је један захтјеван корак на који ће се, заједно са руским партнером, припремити и чинити све оно неопходно да се испоштују процедуре од оснивања заједничког предузећа, његове регистрације, израде студије изводљивости и саме реализције.

“Мислим да је ово за нас значајан корак који ће остварити повољне резултате и за нашег партнера, а свакако и за Републику Српску и свима онима који желе да се придруже овом пројекту остају отворена врата”, додао је Пухалац.

Предсједник Управног одбора руског предузећа “Гаспром СПГ Технолоџи” Алексеј Константинович Кахидзе навео је је да се њихова технологија течног гаса активно развија широм свијета и да је прије свега то еколошка технологија, која се може кристити свугдје гдје “нема доста електричне енергије, гријања и тако даље”.

“Надам се да ће наша заједничка сарадња бити доста брза и успјешна у наредном периоду и да ће вам наша технологија помоћи у рјешавању проблема недостатка електричне енергије, гријања и надам се да ће доћи до кориштења наших технологија у превозу грађана аутобусима”, навео је Кахидзе.

(Срна)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Доко

16.12.2017 12:17

То Додик краљу нас једини.Немој дозволит да те срусе ове ситне дусе које само фотељу зеле.Само напред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хитно

16.12.2017 17:13

Хитно код доктора,а све сто имас финансија и некретнина однеси њему,ал своје,па да ти он и Зељкица и Тегелтија повецају добит 113%

Name

Др

16.12.2017 18:01

Дебело це ово народ да плати. Морацете схватити пре или касније да то није насе него Руско????????

Name

БОРАЦ ВРС

16.12.2017 18:08

Ко је од руса ајр видио нек ми казе, обицни лопинаси и лазови, досли да пљацкају с Додиком заједно, боље да је арапе довео од њи је сигурна пара , колико су руње напредне види им се по Ладама 50 г.исту линију аута праве , јос у Русији гледају црно бијеле тв, бјези Милокраде кога ти будалом правис висе, СДС те гази на сљедецим изборима ако не они онда народ доста те висе.

Name

Бољшој

17.12.2017 10:51

Ево још једне фирме за прање и извлачење новца из Републике Српске. Браво Милораде делио,браво народе,само чути и трпи.

Name

16.12.2017 12:25

о каквој фабрици Миле тумачи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

де

16.12.2017 12:30

Само напријед Додо! Опет литванци, рафинерија, електроауто за посте..итд...хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.12.2017 09:41

Овај народ стварно нема појма.Ста Литванци имају са Русијом???

Name

100%

16.12.2017 12:31

2 Како слијепој Бања Луци објаснити која највисе гласа за ове црвене пљацкасе да се греју на обецанима топлане,да је косарка у Лактасима а фудбал у Крупи,да је на обецаном стадиону Мисковицева Делта цитy а у парку зграда Грнада,да моста и воде нема,а да су задузенији него Београд?Како,све културни.Студрнти у касарнама,доктори без плата,ректори као подеране царапе носи и баци.Ако Бањалуци највецем граду није понизење да иде у Лактасе да гледа косарку или у Крупи да гледа квалификацје за КУП Уефа или ЛС онда ми остали немамо ста ту тразити.Плацајте скупље и гласајте за ове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Когде

16.12.2017 12:50

Опет лагање и превара. Праве несто а ни сами не знају ста "Ово је пилот-пројекат и колико смо ми спознали, ријеч је о енергији која ће бити неколико пута јефтинија него што су то сада познати облици енергије и за гријање и за топлане и за електричну енергију" Пилот пројекат обицно не буде удпјесан тако да драги становници РС овце једне спремите се да дате јис 70 милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

16.12.2017 12:53

Добар примјер је гдје су Руси досли у РС је рафинерија Брод.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младјо и Миле ,браћа по ......................

16.12.2017 18:08

Јест даидза,енглези досли у бањалучку пивару а руси у рафинерију.а Вигемарк досо досо ха ха ха ...........јаста !!!!

Name

НЕКО ИЗ МАСЕ

16.12.2017 12:56

Јос један неки предизборни трик и меморандум и млацење празне сламе са безброј безвезних изјава пропале владе Рс бла бла бла! Зива пропаст!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баба1111

16.12.2017 12:58

Зивјела братска Русија.Срба и Руса 300 милиона

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЛИЈА ИЗ ЗВОРНИКА

16.12.2017 13:27

Сербија до токијуа брацооо

Name

Коле

16.12.2017 13:00

Пази,ови да имају везе са Газпромом ту би досао генерални Газпрома. Тади се о Газпрому СПГ који цак ни на сајту Газпрома мозес наци. Не би ме изненадило да је овај криминалац платио лиценцу Газпрому да формира предузеце тамо и онда то продаје овдје. Овај Иванцов је добио лову од додика лопова да се појави и да на тезини. А да је озбиљна прица појавили би се фенерални Новак и Сецхин и сл. Знаци превара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Когде

16.12.2017 13:05

Миле кокосар. Ево управа Газпрома а ова прица у Бања луци а је превара. Па ниједа цовјек из управног одбора се није појавио . То довољно говори о превари коју је додик спремио. Као и његов сауцесјик иванцов који добија мито од истог. хттп://www.газпром.цом/абоут/манагемент/дирецторс/

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендула

16.12.2017 13:14

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је новинарима након потписивања да овај догађај представља доказ успјешне сарадње са компанијама из Руске Федерације, али и са самом Русијом у цјелини.Бице пара за Бајазита !

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

16.12.2017 13:23

Бице РС руска бензинска станица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјокица бизмисмен

16.12.2017 14:34

Било би интересантно сазнати на кога је регистрован Газпром СПГ . Евидентно је да се појављују ткз Газпром СПГ послије уцесталих посјета Додика том граду а на Газпромовом сајту нема ниста о свему овоме. Било би добро да се опозиција позабави о овом подвигу разбјника додика . Ко је умијесан, обавијестити владу Русије и Газпрома, поставити питање руских представника који су пидрзали представљање газпром СПГ као кцерке фирме Газпрома , затим представити све јавности овдје. И јос једно питање , ако је то тако кљуцан пројекат за газпром овдје засто нико из управног одбора из газпрома није досао на тако вазан догадјај?? И на крају кој тај алексеј посто га нема нигдје у списима Газпрома као њиховог представника??

ОДГОВОРИТЕ
Name

несо бл

16.12.2017 17:42

То је резултат скорасње посјете предсједника додика русији,а бн је прије пар дана циницно као и увијек да је резултат посјете предсједника било потписивање протокола измедју двије библиотеке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп

16.12.2017 21:24

Па да види се како је рс сназним корацима кренула напријед.

Name

НИје добро

16.12.2017 18:52

Па зар је овај Пухалец још увијек вршилац дужности директора Гас реса..??!! И то годинама..!! Тај статус би му се могао промијенити ускоро, када вагне и превали се у девету деценију живота. Па онда да стекне статус 'трајни' како му у личној карти стоји. По узору на још неке, као на примјер вјечитих Ариеа и Рајка, који су испред њега по годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модричанин

24.09.2020 11:09

После 2 године и 10 мјесеци Ајмо Јово наново.