Признање: Милени ”Добричин прстен”

Добричин прстен за животно дјело у 2016. уручен је, уз дуге овације бројних личности из филмске и позоришне уметности, глумици Милени Дравић која је, како је жири саопштио, својом каријером обиљежила историју српског глумишта друге половине прошлог и почетком овог вијека.

Србија 16.12.2017 | 12:48
Признање: Милени ”Добричин прстен”
"Јако сам срећна што сте сви овде, ово је велики и значајан тренутак за мој живот, ово ваљда и продужава живот", захвалила је емотивно Милена Дравић на свечаности у Звездара театру, којем каже да припада "срцем и душом".

Милена Дравић је захвалила на пажњи и на признању које је прије свега еснафско "за посвећеност филму, позоришту и телевизији".



Признање су јој уручили предсједник жирија Предраг Ејдус и Војислав Брајовић, предсједник Удружења драмских умјетности које додјељује "Добричин прстен".

Током тог чина, више од десет минута су трајали аплаузи и овације.



Дравићева је истакла да је додјела награде за њу био догађај, додавши да вјерује да га је тако доживјела и публика.

"Стварно необично представљање. Представили су мене и мој рад. Не могу да поверујем да славим 60 година рада. То је зато што сам млада, веома млада, почела да радим овај посао", рекла је легендарна српска глумица.



"За више од пола века глумачког стажа, са изузетним талентом и шармом одиграла је близу 200 улога на позоришним сценама, филмском платну и телевизијском екрану. Милена Дравић је глумица оног највећег формата који прелази и превазилази границе медија, жанрова и улоге", рекао је Ејдус, наводећи да су њене трансформације неограничене и непоновљиве.

Ејдус је рекао и да је Милена Дравић кључни протагониста у најузбудљивијем периоду југословенске кинаматографије.

Прије уручења признања о Милени Дравић су говориле бројне колеге, па је тако редитељ Здравко Шотра рекао да је имао привилегију да доста ради са њом и похвалио се да је "саставио Милену и Драгана у 'Образу уз образ'".

"То је било све моје умеће, јер је тиме судбина тог шоу-програма углавном била решена", рекао је Шотра, говорећи о њиховој харизми, шарму, умећу и племенитости.

Милена је била и остала звијезда нашег глумиша, рекла је Сека Саблић, наводећи да је Дравићева од себе тражила перфекцију.

Директор Звездара театра Душан Ковачевић је нагласио да је у тој кући тридесет година, као писац или управник, и захваљујући Милени Дравић истакао да му је данас најзначајнији дан.

"Она је неко ко је највише полетио у наднаравно, непознато и апстрактно од свих нас који смо се бавили казалиштем и филмом у цијелој бившој Југославији", рекао је Раде Шербеџија који је рецитовао и отпјевао неколико пјесама, између осталог, "Дјевојко мала".



(БН/Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ро

16.12.2017 12:22

Шта написати него СВАКА ЧАСТ.Дива нашег глумишта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

17.12.2017 13:55

Један коментар за велику Милену а за оне дроњке политичаре по 200 коментара то је доказ колико смо оптрећени политиком а све нам је горе треба их игнорисати и кад додју избори треба гласати за неке анонимне политичаре и мале странке а не да се 20 година понављају исте фаце

ОДГОВОРИТЕ