Пивски стомак - истина или мит?!

Пиво је једно од најпопуларнијих и најомиљенијих пића које је своју популарност стицало вијековима, а користило се не само у исхрани, већ и као лековито средство и дио религијских ритуала.

Забава 16.12.2017 | 07:33
Пивски стомак - истина или мит?!
У данашње вријеме, можда баш због своје популарности, пиво је често окривљено за гомилање масних наслага на абдомену, односно за формирање „пивског стомака“. Међутим, како немају сви љубитељи пива већи обим струка и прекомјерну тјелесну масу, кривца морамо потражити негде другде.

Калорије у пиву

Пиво нема много калорија, чаша пуномасног млијека, па чак и воћног сока, има више калорија од чаше пива. На примјер, 100мл лагер пива има 41кцал, док 100мл пуномасног млијека има 64кцал, сок од јабуке 42кцал а сок од наранџе 47кцал. Ријетко се дешава да неко уз гледање утакмице са друштвом, попије неколико чаша млијека али се то лако може десити са пивом.

Прекомјеран унос било које врсте хране или пића, временом може довести до стварања масних наслага. Такође, пиво се често служи уз масне грицкалице или обилан калоричан оброк, због чега енергетски унос може значајно премашити  енергетске потребе. Прекомјерна употреба алкохолних пића има и низ других негативних посљедица.

Од „пивског стомака“ најчешће пате мушкарци, али не зато што чешће пију пиво од жена. Мушкарци су склонији стварању масних наслага у предјелу стомака, и то најчешће у трбушној дупљи, док се код жена масне наслаге углавном стварају испод коже, и то у глутеалној регији.

Дакле, можемо рећи да је пиво неправедно окривљено за стварање „пивског стомака“ и гојазност, и да су неумереност, лош избор намирница и физичка неактивност  прави кривци.

Пиво и дијета? Да, могуће је!

Шта се дешава када неко одлучи да се реши тог „пивског стомака“ уз помоћ дијете? Прво што ће избацити из исхране, поред слаткиша, теста и заслађених пића, је и пиво. Циљ сваке дијете је смањење масних наслага, и свака дијета се планира тако да, смањеним енергетским уносом и правилним избором намирница, доведемо организам у стање у ком ће трошити масне наслаге.

Када у организам унесемо алкохол, организам ће престати да троши масти и потрудити се да што прије разложи унешени алкохол. Међутим, потпуно избацивање омиљене хране и пића из исхране може бити контрапродуктивно, па лако можемо одустати од дијете, или пак повремено претјерати са забрањеним намирницама (компулсивно преједање).

Управо зато заиста нема потребе да потпуно избацимо пиво из исхране током дијете. У зависности од резултата и типа дијете које се придржавате, можете себи дозволити један или два „цхеат“ дана када ћете се почастити својим омиљеним пићем. Пиво је најбоље пити након оброка када сте сити. На тај начин се лако можете задовољити једном чашом пива, а алкохол који сте унијели ће се спорије ресорбовати.

Још једном се морамо присјетити да је умјереност најбоље решење, па тако можемо рећи да повремена умјерена конзумација пива, вашег омиљеног алкохолног пића, неће упропастити резултате ваше дијете. И наравно, лигхт пива су бољи избор са мање калорија.

Извор: Данас.рс

Коментари / 0

Оставите коментар