САД ће блокирати Сјеверни ток 2?

Тим америчког државног секретара Рекса Тилерсона осмислио је програм како да блокира изградњу гасовода „Сјеверни ток 2“ и то политичким притисцима на Данску, саопштио је лист „Вашингтон егзаминер“ позивајуц́и се на неименоване изворе из Стејт департмента.

Свијет 15.12.2017 | 11:30
САД ће блокирати Сјеверни ток 2?
Како се наводи, с обзиром да тај гасовод мора да прође кроз воде Данске, управо би то могло да послужи као главни камен спотицања у наставку реализације пројекта.

Наиме, тај гасовод представља пријетњу за националне интересе САД у Европи јер би кроз њега ишло 75 одсто укупног гаса који Русија испоручује Европи.

Нешто раније је дански дипломата одобрио нацрт закона којим би се забранила изградња гасовода „Сјеверни ток 2“ у водама те земље.

Иначе, гасовод подразумјева изградњу два крака цјевовода од руске границе до Њемачке, укупног капацитета 55 милијарди кубика гаса годишње.

Против изградње залаже се велики број земаља међу којима најгласније су САД и Украјина, поготову што би Кијев на тај начин изгубио велики удио прихода од транзита руског гаса до европских потрошача.

(Спутњик) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

цвцв

15.12.2017 11:37

Стара девиза о слободном тржишту која је пласирата од стране запада све висе долази до изразаја. Руси би требали да схвате како са овим злом изаци на крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за цвцц

16.12.2017 05:16

Руси су највеце Србско зло па ви прицај те ста хоцете ми њима слузимо као играцка а амери кад притисну руси издају брацу.Погледај од Хрватске,КМ,МН,издаце нас и у РС ако ова будала од цовека остане председник

Name

Блокада

15.12.2017 11:45

Ови ко пирати блокада вамо блокада тамо.Сваста.Болест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоми

16.12.2017 09:37

Ма Данска је мала маца.Нисам струцњак за полагање цијеви плиновода,али претпостављам да се рута полагања мозе измјестити,тако да иде кроз медународне воде.Овдје је главно питање да ли це Њемацка и евентуално други заинтересовани за овај плиновод издрзати притисак од Амера.

ОДГОВОРИТЕ