Хулигански пир на дербију - ружна слика Србије!

Медији у региону и у свету поклонили су велику пажњу ужасним сценама на 156. "вечитом дербију" који је одигран у среду увече на стадиону Партизана. Хулигани опет "важнији" од игре. НОВОСТИ: "Укључене и стране службе у нереде!"

Фудбал 14.12.2017 | 21:45
Хулигански пир на дербију - ружна слика Србије!
Слике пребијених хулигана, крвавих глава, отеклих лица, голих и полуголих, обишле су свет.

"Највећи празник фудбала" у Србији, како се често назива "вечити дерби", односно дуел Партизана и Црвене звезде, још једном је остао у сенци готово нестварних сцена.

Многи у региону и у свету известили су о овом мечу, али не, нажалост, из угла резултата, већ из угла мрачне стране - туче хулигана на јужној трибини стадиона Партизана.

"Београдски дерби претворио се у ерупцију насиља...", наслов је у британском "Дејли мејлу", а "Сан" наводи: "Партизанови навијачи се окренули једни против других у бруталном београдском дербију у којем је било 17 повређених"... Слично пишу и медији у Италији, као и Шпанији, где, рецимо, мадридски "Ас" пише: "Масовна туча између навијача Партизана"...

Наравно, и медији у комшилуку нису пропустили прилику да забележе нереде и насиље. "Јутарњи лист" пише о "незапамћеним сценама на београдском дербију", уз објашњавање догађаја и позадине својим читаоцима, портал Индеx.хр наводи да је "група навијача упала на трибину са Гробарима, изашли су претучени и голи".

За сада су се од представника власти о овим немилим сценама огласили једино министарка Зорана Михајловић, која је све то назвала "срамотом" и додала да "власт чини све да спречи овакве ствари", као и министар спорта и омладине Вања Удовичић који је осудио понашање "појединаца" и истакао да то "није права слика спорта у Србији".

Донети закони дају резултате, каже Удовичић и додаје да је у последње четири године смањено недолично понашање на спортским дешавањима.

"Не желим да будем министар који негативно истиче у први план већ желим да будем министар ком су спортски резултати на првом месту", рекао је Удовичић.

Много је верзија повода и позадине невероватне туче на јужној трибини. Свакако је реч о једном од најжешћих сукоба "навијача" виђених последњих година, и једна од најбруталнијих између навијача Партизана (ако су само они учествовали).

Никоме на стадиону у тренутку избијања жестоких сукоба, а све је почело баш у тренутку када су навијачи Звезде на северној трибини стадиона направили велику бакљаду, није било јасно шта се то уопште дешава.

Да је планирана туча потврђује и податак да је до појединих новинара пред дерби стигла информација да се на јужној трибини, међу Гробарима, припрема пуч, односно да су неке групе екстремних присталица Партизана решиле да узму превласт на трибини.

Тачно у 15. минуту утакмице, у тренуцима када су навијачи Звезде почели да пале пиротехничка средства, на јужној трибини је отпочео обрачун већег броја хулигана.

Сукоб се убрзо претворио у најбруталнији икада виђен на нашим стадионима. Наводно, с једне стране били су припадници из неколико подгрупа од којих су најзначајни "Вандал бојс" и "Јанг бојс", али и држављани Хрватске, из Сплита и Загреба, које су упућени препознали на атлетској стази.

Униформисани, у црним дуксевима са изражене белим пругама на рукавима, пучисти су упаљеним бакљама и кајишевима кренули на најбројнију групу и дуго година најутицајнију групу међу Гробарима - "Алкатраз". Газећи и палећи све пред собом првим ударом потиснули су "Алкатраз" ка источној трибини.

Међутим, врло брзо отпочео је контраудар, потпомогнут и групама које важе за неутралне. У првим тренуцима могло се чути да су Звездини навијачи ушли на трибину, што је изазвало реакцију код навијача који немају везе са сукобима унутар Гробара.

Нападачи су постали плен. Маса их је опколила и сатерала у дно трибине, где су их тукли, газили и пржили бакљама. Масовна туча трајала је преко десет минута. Део побуњеника је избачен са трибине без гардеробе, а неки и без доњег веша. Док је туча трајала кола Хитне помоћи су одвозила повређене, од којих су неки били у критичном стању.

Према сазнањима "Вечерњих новости", које цитирају неименоване "добро обавештене изворе", у режију немилих сцена на Партизановом стадиону, укључене су и поједине стране службе, иако се рефлектор јавности усмерава на причу о сукобу завађених фракција међу присталицама црно-белих.

Према истом медију, "у организацију туче на дербију било је укључено најмање стотину људи, а српске безбедносне службе тренутно оперативно обрађују најмање шесторицу Хрвата, и по једног Грка и Бугарина".

Исти извор цитира своје изворе наводећи да су навијачке подгрупе "Вандал бојс" и "Забрањени", који су годинама у сукобу са кровном организацијом "Гробари 1970"", заиста хтели јуче на силу да прузму примат на "југу", али су практично послужили као батина у туђим рукама.

"Све индиције говоре да није реч само о сукобу навијачких фракција и да су поједине групе хулигана употребљене као оруђе страних обавештајаца, који су од почетка године значајно појачали присуство у нашој земљи. Неко је очигледно имао намеру да се нереди са стадиона прелију и на улице Београда и да се на тај начин наруши безбедност и стабилност не само главног града. Уосталом, ружне слике са стадиона Партизана већ су обишле свет, тако да је укаљано лице не само српског фудбала већ и наше државе", цитирају "Вечерње новости" своје неименоване изворе.

Сукоби међу Гробарима, са краћим мирењима, трају годинама. На Новом Београду је 22. октобра 2011. у навијачком рату "Алкатраза" и "Забрањених" усмрћен из ватреног оружја Иван Перовић. 

Пред меч са Скендербегом у Лиги Европе, ФК Партизан инсталирао је стотинак камера унутар стадиона које, према речима челника клуба, могу да зумирају зеницу ока. Свакако је да ће и оне помоћи у идентификацији учесника нереда.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар