Дачић: Косово је српски Јерусалим

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Београду да је Косово српски Јерусалим и да је прекид дипломатских односа са Израелом у вријеме бивше Југославије била грешка.

Србија 14.12.2017 | 11:21
Дачић: Косово је српски Јерусалим
Дачић је истакао да Србија изузетно цијени принципијелан став Израела о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, што се позитивно рефлектује на квалитет и садржај односа.

"Косово је наш Јерусалим", поручио је Дачић на конференцији "Године јубилеја" коју је Амбасада Израела у Београду организовала поводом 25 година дипломатских односа између Србије и Израела.

Шеф српске дипломатије је рекао да су укупни односи Србије и Израела на свим пољима, од политичког преко економског и културног, на добром колосијеку са перспективом да буду квалитетнији и садржајнији.

Он је истакао да је 25 година од обнављања дипломатских односа важан јубилеј и прилика за осврт на богату традицију српско-јеврејског пријатељства, које је "одолевало највећим историјским изазовима два народа".

Дачић је рекао да је овај јубилеј прилика и да се истакне заједничка усмјереност ка будућности и јачању односа, сарадње и блискости, те најавио да ће централно обиљежавање бити сутра у Скупштини Србије.

"Била је грешка прекидање дипломатских односа са Израелом у време бивше Југославије. На жалост требало је да Југославија пропадне да ми обновимо дипломатске односе. То можда најбоље говори о специфичном односу српског народа у оквиру бивше Југославије према држави Израел и јеврејском народу", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије честитао је празник Ханука јеврејској заједници у Србији и свијету и пожелио припадницима и српског и јеврејског народа здравље, мир и просперитетну сарадњу.

Израелски амбасадор Алона Фишер-Кам рекла је да су односи Србије и Израела прошли кроз свијетле и тамне периоде са тренуцима солидарности, неразумијевања и политичких разлика.

"Био је ту и дуги период прекида у дипломатским односима, али ипак топла осјећања која ова два народа дијеле један за другога су се одржала, а премошћавање овог јаза је дао конкретан израз овом пријатељству", рекла је Фишер-Камова.

Она је указала да Србија и Израел данас имају "отворене канале и веома богат политички дијалог" и напоменула да у економији расте размјена двије земље, повећавају се израелске инвестиције у Србији и број израелских туриста, али и сарадња у култури.

Извор: Срна

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Карадоз

14.12.2017 10:24

Е сета онда посто га је УСА дала Албанцима знас оно као Трамп призна и то је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОЗДРАВ

14.12.2017 10:28

ХАЈДЕ ТО ЈЕ ЛИЈЕПО, САМО НЕКА СЕ НАСТАВИ. И БИЛО ЈЕ КРАЈЊЕ ВРИЈЕМЕ ДА СЕ СТВАРИ ПОПРАВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МС

14.12.2017 18:14

Косово и Метохија у Србији, за мене је Косово свето.

Name

МС

14.12.2017 18:14

Косово и Метохија у Србији, за мене је Косово свето.

Name

075

14.12.2017 10:46

"Дачић има сусрет са Трумпом-ом". Веће лизање гузице нисам још видио, "побиједио" је "предсједницу" Колинду и "премијера" из Подгорице! Али нажалост да посјети "српски Јерусалим" му треба пропусница од Тачија и Харадинаја што је болна истина, коју ријетко ко објави са обје стране Дрине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма браво Гљивице!

14.12.2017 13:04

Косово је Српски Јерусалем а ви криминалци из политике паре носите на Кипар и у Арапске Емирате. Вама битангама је Јерусалем Кипар и Дубаи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

УНИБРОС СТЕЕЛ Лтд Кипар

14.12.2017 13:57

А богомоља је УНИБРОС СТЕЕЛ Лтд на Кипру!

Name

ПАНАМА ЦАРГО ЛИНЕС и ВД ХОЛДИНГС Лтд

14.12.2017 13:59

Оф шор вам богомоља а Владимир Делић као неки високи Свештеник у богомољама ПАНАМА ЦАРГО ЛИНЕС Лтд и ВД ХОЛДИНГС Лтд.

Name

ПЕКИ

14.12.2017 14:21

Хахахахаха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хе хе

14.12.2017 20:39

Па он треба тако да говори схто висе дузи мандат висе заради за себе и своју породицу узима паре од УЕ од РУСИЕ од УСА итд. а народ као овца где им креце цобан оне се крену- нема ниста од тога косово је он косово је ово,сто дузе овако боље за њих........

Name

15.12.2017 12:24

Не треба подрзавати окупаторе србин сам али подрзавам турску и све арапске земље конацно су се пробудили стоп америци једном видели су пропаст авганистана ирака либије сирије све су то биле напредне дрзаве а где су сад нигде и бивсу југу су унистили амери стоп једном јос да хоце и европа да се уједини онда би Америка остала пос...на

ОДГОВОРИТЕ