Кашњење у 90 одсто набавки

Ревизија учинка јавних набавки у институцијама БиХ показала је да поступци набавке нису благовремени и да касне, што узрокује друштвене и економске посљедице те се у одређеним случајевима отвара простор и за корупцију.

Босна и Херцеговина 14.12.2017 | 07:54
Кашњење у 90 одсто набавки
Ово је, у најкраћем, закључак Канцеларије за ревизију институција БиХ, који је ревидирао поступке јавних набавки на узорку девет институција - министарствима цивилних послова, сигурности, одбране и спољних послова, затим Граничној полицији, Агенцији за лијекове и медицинска средства, Служби за заједничке послове, Агенцији за школовање и стручно усавршавање кадрова и Институту за мјеритељство.

"Приближно 90 одсто поступака није завршено у роковима који су предвиђени у плановима јавних набавки. Тако су планирани рокови премашени у распону од 30 до 485 дана, а у неким случајевима нису ни завршени, односно поступци су отказани или слично", наводе ревизори.

Ако се узме у обзир податак да је вриједност набавки на нивоу БиХ у протекле три године износила више од 435 милиона КМ (у просјеку набавке износе најмање 15 посто годишњег буџета БиХ), то једна оваква анализа више добија на значају.

У извјештају се наводи да су ревизију извршили с циљем да утврде кашњење поступака набавки те укажу на посљедице, односно главне узроке који доводе до неблаговременог провођења тих поступака у институцијама БиХ.

Истраживање је обухватило 2014, 2015. и 2016. годину, а анализирано је 77 поступака. Укупна вриједност из узорка за проматране три године је око 110 милиона КМ, а вриједност јавних набавки које су узете у узорак ревизије је око 30,54 милиона КМ.

"Анализирано је 77 поступака, за које смо утврдили да су у коначници каснили, што је имало или могло имати посљедице по грађане и институције БиХ. Илустрације ради, од девет поступака највеће вриједности - појединачно преко 500.000 КМ, ниједан није завршен нити је започет на вријеме, а неки су били планирани за трећи и четврти квартал, када је ризик од кашњења знатно већи. Одступања су уочена код капиталних, текућих издатака, али и код врста поступака који су прегледани, отворених, конкурентских и преговарачких поступака", наводе ревизори.

Државна ревизија издваја да су на основу анализе тестираних 46 поступака континуираних набавки (вриједности око 13,8 милиона КМ), које су константно потребне уговорном органу (храна, гориво, авио-карте, опрема, сервиси, осигурање итд.), утврђена значајна кашњења у времену закључења уговора.

"Кашњења су уочена код свих врста поступака. Вриједност отворених поступака у кашњењу износи око 19,25 милиона КМ, преговарачких око 10 милиона, а конкурентских и осталих око 1,24 милиона КМ", наводе ревизори.

У извјештају закључују како је анализа показала да институције не посвећују довољно пажње ни истраживању тржишта, које је важно с аспекта утврђивања процијењене вриједности набавке и присутности конкуренције.

"Према изјавама саговорника из институција, истраживање тржишта се проводи, међутим, анализом поступака из узорка, од 77 поступака који су каснили ниједан није садржавао документовану анализу тржишта", наводи ревизија.

У закључцима извјештаја наводе да је ревизија показала неколико тенденција.

Најприје, институције БиХ не предузимају увијек адекватне и благовремене активности, што може довести у питање заштиту здравља становништва, сигурност грађана, војну спремност, помоћ цивилима и друго, а кашењења доводе до неоправданог продужења уговора с постојећим добављачима.

Такође, евидентно је да постојећи систем у којем нису осигурани механизми контроле и утврђивања одговорности омогућује да институције буду инертне у погледу достизања прописаних и утврђених рокова за завршетак јавних набавки.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар