ЦИН: Радончићева пословна империја

Иако новац од продаје фирме "Аваз-рото пресс" није стизао на рачуне Фахрудина Радончића ни приближно уговореном отплатном плану, било га је довољно за његове милионске инвестиције у луксузне некретнине црногорског "Порта Монтенегра", као и дионице Црногорског Телекома.

Босна и Херцеговина 13.12.2017 | 12:05
ЦИН: Радончићева пословна империја
Политички лидер и медијски магнат из Сарајева Фахрудин Радончић је за двије године у Црној Гори стекао некретнине и удјеле у предузећима вриједне више од 11 милиона КМ. Толико су коштала четири луксузна апартмана у црногорској марини "Порто Монтенегро" те удјел у Црногорском Телекому.

Новац за улагања у сусједној држави црпио је из сарајевских фирми "Аваз" и "Аваз-рото пресс" које је средином 2012. године, након развода, уступио или продао супрузи Азри Радончић. Једну од некретнина платио је задуживши се за милионски износ у црногорској банци.

Иако формално није власник ових двију фирми, документи које је прикупио Центар за истраживачко новинарство (ЦИН) показују да је Радончић задржао право да утиче на битне пословне одлуке "Аваз-рото пресса", уређивачку политику "Дневног аваза" те избор кадрова.

Радончић је одбио да говори за ЦИН.



Лидер Савеза за бољу будућност (СББ) почео је улагати у Црној Гори недуго након Општих избора 2014. на којима је изгубио у трци за Предсједништво Босне и Херцеговине (БиХ). Посебно су га привлачиле некретнине у марини "Порто Монтенегро" у Тивту у Бококоторском заливу. Ово монденско мјесто настало је на остацима некадашње базе Морнарице Југославенске народне армије.

Црногорска влада је дала овај простор страним инвеститорима на кориштење у периоду од 90 година, а они су изградили модерну марину те седам стамбених зграда и један хотел, уз које је настало и око 50 ресторана, барова и бутика. Апартмане грађене по стандардима високе класе су продавали богатој клијентели. Дио њих је у марини усидрио и своје мегајахте и друге луксузне бродове који плове под заставама Гибралтара и Кајманских отока те осталих оффсхоре зона.



Високе цијене некретнина у "Порту Монтенегру" нису једини издатак за њихове власнике. Они су након куповине некретнина дужни плаћати одржавање зграда, базена и физичко обезбјеђење. Према подацима агенција за некретнине у Тивту, ови трошкови износе и до 3.000 КМ мјесечно по апартману.

У комшилуку милијардера

Први апартман Радончић је купио крајем децембра 2014. године у резиденцији "Теута", једној од најлуксузнијих стамбених зграда у "Порту Монтенегру", у којој некретнине имају неки од свјетских богаташа, попут канадског милијардера Петера Мунка или Британца Симона Мурраyа.

Апартман од 96 квадратних метара са гаражом од 13 квадрата Радончић је платио 1,33 милиона КМ. Крајем фебруара наредне године ову је некретнину поклонио сину Ирхаду, да би већ неколико дана касније, почетком марта, купио нови апартман у сусједној резиденцијалној вили "Ксенији".



Уз апартман од 153 квадратна метра Радончићу су у "Ксенији" припала и три паркинг-мјеста у подземној гаражи. Некретнине у "Ксенији" коштале су скоро 2,1 милион КМ.

Радончић је 2015. године наставио да страствено троши новац на некретнине, али и да инвестира у дионице у Црној Гори. Тако у септембру исте године купује један од највећих апартмана у овом медитеранском окупљалишту богатих људи.

Поново је избор пао на "Теуту", али овај пут је Радончић купио апартман од 351 квадратни метар, такођер са гаражним мјестом. Власник Натханиел Ротсцхилд, истакнути члан најпознатије банкарске породице у свијету, уступио је ову некретнину Радончићу за скоро 4,2 милиона КМ.

Ротсцхилд је овом некретнином гарантирао кредит који је Радончић подигао у Хипотекарној банци у Подгорици. Кредитом од 4,2 милиона КМ Радончић је Ротсцхилду исплатио апартман, имајући обавезу да Банци новац врати до септембра 2016. године.

Међутим, Банка је хипотеку повукла више од годину дана након истека рока за поврат кредита, уз образложење да је Радончић намирио све приспјеле обавезе. Нејасно је из којих извора је отплаћивао овај кредит.

Осам дана прије скидања хипотеке иста банка је Радончићу дала нови кредит, овај пут на два милиона КМ, уз обавезу враћања до новембра 2020. године. Под хипотеку су поново стављени велики апартман у "Теути" и гаражно мјесто.

Радончић је у септембру 2015. инвестирао и 1,95 милиона КМ у куповину дионица Црногорског Телекома из Подгорице. За овај новац добио је 250.000 дионица које је са свог рачуна платио "ЦГ Брокер-Дилеру" из Подгорице, брокерској кући која је посредовала у трговини.



Дио некретнина које је Радончић куповао у "Порту Монтенегру" већ су биле кориштене. Међутим, 2016. године у изградњи је био "Регент Поол Цлуб Аqуа", атрактивни резиденцијални објекат у "Порту Монтенегру" у чијем саставу се налази велељепни базен. Власници ових апартмана полажу право на приватне дијелове врта, површине уз базене, спа центар и друге садржаје који се налазе на преко 9.500 квадратних метара и који куповином постају њихово заједничко власништво.

Истовремено, њему се указала прилика да заради на једној од некретнина које су већ биле у његовом власништву те 7. децембра исте године продаје апартман од 153 квадратна метра и једно гаражно мјесто у резиденцији "Ксенија". Купац, руски држављанин Андреy Енин, је за ове двије некретнине платио Радончићу скоро 2,4 милиона КМ. Преостала два гаражна мјеста у "Ксенији" остала су у Радончићевом власништву.



Купопродајни уговор је омогућио Фахрудину Радончићу да се формално повуче из "Аваз-рото пресса", а да при томе настави уживати готово сва права која је имао као власник.

Након продаје апартмана у "Ксенији" Радончић 26. децембра 2016. године купује за један еуро фирму "ПМ 1.25" која се до тада налазила у власништву компаније "Адриатиц Маринас" која управља луком "Порто Монтенегро". Истог дана "ПМ 1.25" склапа уговор о куповини апартмана од готово 140 квадратних метара у „Регент Поол Цлубу Аqуа“, као и гаражног мјеста. Купопродајним уговором одређена је цијена некретнине од два милиона и 83 хиљаде КМ. Купац је одмах платио 1,56 милиона КМ. Зграда је отворена у јулу ове године.

Након куповине Радончић је промијенио статут предузећа, региструјући га за куповину, продају и изнајмљивање некретнина те коцкање и клађење. Власништво над фирмом је 28. фебруара 2017. године пренио на сина Ирхада.

Према финансијском извјештају, у прошлој години фирма није имала прихода. Њена пријављена имовина износила је 1,56 милиона КМ у некретнинама и око 200 хиљада КМ у новцу. Имала је једног запосленог.



Споразумни развод

Двије и по године прије инвестирања у Црној Гори Радончић је формално своје медијско царство препустио супрузи Азри од које се споразумно развео 22. маја 2012. године, након скоро двије деценије брака.

Убрзо након развода Азра Радончић подноси тужбу ради подјеле брачне имовине, а након споразума међу супружницима Опћински суд у Сарајеву 19. јуна доноси одлуку и додјељује јој предузеће "Аваз" д.о.о и 372.266 дионица Графичке издавачке куће ОКО д.о.о. Њој је, такође, припао и двоетажни стан од 166 квадратних метара, купљен уочи развода, у Импортанне центру. У бракоразводној парници Фахрудин Радончић добија предузеће "Аваз-рото пресс" у оквиру којег се налази више медијских издања, укључујући и лист "Дневни аваз".

Фахрудину Радончићу су, такођер, припале и двије куће и велики земљишни посједи у Вогошћи код Сарајева.

Међутим, само 15 дана након подјеле имовине Радончић продаје "Аваз-рото пресс" супрузи за 200 милиона КМ, односно њеном предузећу "Аваз" д.о.о. Купопродајни уговор је потписан исти дан када је донесено судско рјешење према којем је Азра Радончић и формално постала власница "Аваза" д.о.о.

Према уговору о преносу удјела у "Аваз-рото пресс" који је потписан 6. јула 2012. године, "Аваз" д.о.о. је Радончићу требао исти дан платити пола милиона марака, а још толико до 1. октобра исте године. Другу траншу од пола милиона марака није добио у уговореном року.

Преосталих 199 милиона КМ требао је наплатити до краја 2015. године, у три годишње рате од по 67, односно 66 милиона КМ. Међутим, према доступним подацима, до истека рока он је успио наплатити свега 8,5 милиона, што је мање од пет посто уговорене суме.

Уговор о продаји фирме "Аваз-рото пресс" био је тешко проводив јер двије компаније у власништву Азре Радончић од 2012. до 2015. године нису остваривале довољно добити из које би могла платити уговорених 200 милиона КМ.

Наиме, у овом периоду "Аваз-рото пресс" и "Аваз" су на располагању имали укупно 71 милион КМ за исплату Радончићу, уз увјет да компаније нису имале друге инвестиције. Трећа фирма – Графичка издавачка кућа "ОКО" – углавном је пословала са губитком.

Купопродајни уговор је омогућио Фахрудину Радончићу да се формално повуче из "Аваз-рото пресса", а да при томе настави уживати готово сва права која је имао као власник.



"Аваз" д.о.о. се у уговору о преносу "Аваз-рото пресса" обавезао да до коначне исплате уговореног износа неће: преносити или отуђити удјеле у друштву, вршити промјене менаџмента нити покретати инвестиције те задуживати друштво без писане сагласности Радончића.

Прекидом односа са својим фирмама Радончић је избјегао да се нађе у сукобу интереса јер је у новембру 2012. године именован за министра сигурности БиХ. Након што је смијењен, 2014. године је постао делегат Дома народа Парламента БиХ. На овој функцији је и данас.

Но, Радончић није само задржао право да контролише економске послове у својој фирми. Четири мјесеца након закључења купопродајног уговора он и "Аваз" потписују анекс којим је оправдано његово учешће у уређивању новине и избору кадрова. Анексом се обавезао да ће у року од пет година након преноса удјела без накнаде "Аваз-рото прессу" давати консултантске услуге из области: садржаја и изгледа новинских издања, очувања тржишта, кадровске организације и пословања компаније.

Радончић је 2014. године у разговору за ЦИН рекао да више не посједује ниједну фирму: "Шта ће ми?! Имам 200 милиона".

Плата од 2.000 КМ за власницу Аваза

Иако "Аваз" није плаћао уговорену цијену према планираној динамици, Радончић није раскидао уговор, већ је са својом бившом фирмом 9. марта 2015. године потписао нови анекс уговора којим рок за исплату помиче за десет година.

Овај пут није дефинисана динамика даље исплате већ је "Авазу" остављено право да плаћа у складу са својим могућностима.

С обзиром да је након развода постала власница двију фирми са годишњим профитима од по неколико милиона марака, Азра Радончић, према доступним подацима, није имала великих прихода. Бивши супруг јој је уплаћивао алиментацију од 4.000 КМ мјесечно, док је у "Авазу" добијала плаћу у распону од 1.500 до 2.000 КМ. Азра Радончић није одговорила на ЦИН-ове позиве за разговор.

"Авазове" исплате Радончићу увијек су биле темпиране, без обзира да ли се радило о улагањима у некретнине или неким другим издацима бившег власника ове компаније.

Према доступним подацима, током ове три године Азра Радончић није себи исплаћивала дивиденду, за разлику од Фахрудина Радончића који је од јануара 2013. до новембра 2014. године наплатио нешто више од милион КМ дивиденде од "Аваз-рото пресса". Наиме, истог дана када су склопили уговор о преносу удјела "Аваз-рото пресса", "Аваз" и Радончић су потписали допуну уговора којом се утврђује да Радончићу припада и 50 посто дивиденде, односно добити из 2012. године.

Други подаци, такође, показују да су исплате "Аваза" и "Аваз-рото пресса" након средине 2012. године биле у складу са потребама Фахрудина Радончића. Иако је до краја 2013. требао наплатити 68 милиона КМ, на његовом рачуну се по основу преноса удјела налазило свега 550.000 КМ.

Ствари се битно мијењају када Радончић одлучује купити први апартман у "Теути". За само осам дана, у периоду од 18. до 29. децембра 2014. године, "Аваз" му плаћа 1,52 милиона КМ, готово три пута више него у протеклих 15 мјесеци. Већи дио овог новца Радончић је искористио за исплату првог апартмана у "Теути".

Наредна велика уплата из "Аваза" услиједила је пред куповину апартмана у "Ксенији".

Током 2015. године Радончићева улагања у имовину у Црној Гори су порасла, а све то пратио је "Аваз", уплаћујући новац по основу уговора о преносу удјела. У вријеме куповине апартмана у "Ксенији" "Аваз" му за непуне двије седмице уплаћује око два милиона марака, а затим још толико 31. аугуста и 1. септембра када купује дионице Црногорског Телекома.

"Авазове" исплате Радончићу увијек су биле темпиране, без обзира да ли се радило о улагањима у некретнине или неким другим издацима бившег власника ове компаније. Када год би износ на његовом рачуну падао на висину од пар хиљада КМ, пристизале су "Авазове" уплате од по неколико стотина хиљада КМ до преко милион КМ.

Већи дио новца уложио је у имовину у Црној Гори. Новцем "Аваза" подмиривао је и разне текуће трошкове попут високих накнада адвокатима и судовима, давања донација за лијечење разним особама или стипендирању студената.

Након развода са супругом са банковних рачуна је подигао и око три милиона КМ у готовини. Новац је подизао сам или је то чинила службеница "Аваза" коју је за то овластио.

Извор: ЦИН

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

грмаљ

13.12.2017 11:09

Класицни перац новца и "легални" криминалац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

13.12.2017 12:19

Значи "ранг листа лопова" се промијенила у Санџаклијину корист!!

Name

СТД

13.12.2017 12:59

То су ти народни "душебрижници". Какве шупље приче они причају пред изборе овом слуђеном и погубљеном народу? И пре свега гладном...

Name

Ре,

13.12.2017 15:14

Ето ти, и народ се цуди како дрзава да пропадне. мозда би му мало опростили 'да је те накрадене новце улозијо у дих ,и он воли босну 'мулај ти неког другога.

Name

ФУКО

13.12.2017 18:36

Ето босње па гласајте за лопова и кримоса, Ел Цхапо је за њега мала маца, Сарајево му све дало а пљацка ли га пљацка, извлаци паре које је опрао, а у његовој партијци малој све пропалице и гуламфери , зато га Додик и Цовиц воле, трио фантастико, треба сметљара протјерати у Гусиње превисе се распојасао сосун

Name

Торнадо

13.12.2017 11:30

И онда кад сконтас да је он мала маца за Доду, Бакета и Цову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

13.12.2017 11:31

Лијепа ПРВА епизода. Оцекујемо наставак и заплет осталих уцесника.....Сарајевског Везира, Херцеговацког Краљевица и Бањалуцког Кнеза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Билмез

13.12.2017 11:39

Ел Чапо се однекуд намлатио пара , као да је шеик?

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво

13.12.2017 11:54

Шта овде треба прокоментарисати. Овде и у у сличним ситуацијама у ФБиХ и РС. Све су покрали и требамо их и на наредним изборима 2018 године бирати. Е ако требамо и ко то урадио нека пред богом буде одговоран као и ови што су све покрали, али баш све. Зар је човјек мого ово и оволико зарадити, јадни и слијепи народе БиХ. Како си слијеп и обневидио! А пред изборе ће ти дати неке цркавице и опет ћеш гласати колико си слијеп. Даће ти само мрвице од онога што ти је покрао предходних година. Овде треба улица да ради и треба им све конфисковати и подијелити обичном народу и сиротињи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

13.12.2017 13:20

Гласаци це добити помије. И бице сретни. Мора се знати ције је ста, тако је рецено пред отимацину друствене имовиме. Мало ко се бунио. Ста сад не стима?

Name

газда

13.12.2017 12:02

да му није странка СДА то дала неби сад ни био што јесте

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриот

13.12.2017 12:12

ХАХА .МИ У БИХ ЈЕДВА ЗА КАФЕ СКУПИМО А ПОЛИТИЦАРИ УЛАЗУ ВАНИ У СТАНОВЕ.НЕКРЕТНИНЕ МИЛИОНЕ.МОЈ ГЛАС ВИСЕ НЕ ИДЕ НИКОМ.А ОВДЈЕ ГЛУМЕ НАЦИОНАЛИСТЕ И ИНТЕРЕС НАРОДА КО ФОЛ ФУЈЈЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

14.12.2017 02:45

Не треба никог кривит..Политика је бизнис..Има пуно ту риба ..великих и малих.Народ је блесав јер мисљ Јос увјек као у комунизму..ко фол овај мој је добар..нема ту Мој, Твој..само лицни Интерес.

Name

yугословен

13.12.2017 13:01

ОН ДИЗЕ КРЕДИТ И ОТПЛАЦУЈЕ А СТА РАДИ БАКИР ЦОВИЦ И ОСТАЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

један

13.12.2017 13:06

Шта би тек открили да мало али објективно протресу бакира, човића и милета :) Само да смију....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жандарм

13.12.2017 14:41

То је оно што се зна,а гдје је оно што се незна.Мектићу сиви тићу ево посла за тебе.

Name

ГАНДИ

13.12.2017 20:45

Ја сам за то да му сакупимо паре за јос један апартман небил му дуса била јос празнија.Реално зао ми ових људи,немају правих пријатеља,немају слободе,немају смирености и мерака у срцу итд....Један од најсиромасних људи на свијету.Паре су пропаст велика.

ОДГОВОРИТЕ