Босић: Акцизе желе прогурати на силу

Замјеник предсједавајуће Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић у разговору за Анадолу Агенцy (АА) истакао је како очекује да се затражи посебна сједница Представничког дома ПС БиХ на којој би се разматрало питање акциза, односно модификоване измјене и допуне Закона о акцизама БиХ које је утврдио Савјет министара БиХ, а крајем прошле седмице усвојио Дом народа ПС БиХ.

Босна и Херцеговина 13.12.2017 | 11:36
Босић: Акцизе желе прогурати на силу
"То питање је већ сада дошло у фазу да је изван пословничких процедура тако што је приједлог који је послао Савјет министара БиХ по скраћеној процедури Дом народа ПС БиХ преузео и послао по хитној процедури у Представнички дом ПС БиХ што се никако не може уклопити у пословничке надлежности Дома народа ПС БиХ", казао је Босић.

То је на неки начин, навео је, "злоупотреба и Дома народа ПС БиХ и пословничких процедура".

"На сваки начин силом се покушава промијенити процеура доношења закона у овом случају о акцизама на гориво тако што ће се заобићи комисија која је надлежна да разматра тај закон. То се ради због процјене да у њој не постоји већина која би га подржала и због страха да ће тај закон пасти на Комисији за буџет и финансије Представничког дома ПСБиХ", рекао је Босић.  

Замјеник предсједавајуће Представничког дома ПС БиХ нагласио је како очекује да се сутра настави сједница Представничког дома ПС БиХ која је због објављивања пресуде шесторки Херцег - Босне у Хаагу 29. новембра била прекинута.

"Очекујем да се настави и заврши та и отпочне нова сједница на којој би се разматрали ревизорски извјештаји, а која имају јако пуно тачака", оцијенио је Босић.

Но, сједница Представничког дома ПС БиХ прије 29. новембра, прекинута је и двије седмице раније због изостанка српских посланика ради консултација у Бањалуци.

Нема оптимизма да ће сутрашњом сједницом бити прекинут једномјесечни застој у раду првенствено Представничког дома ПСБиХ.

Замјеник предсједавајуће Представничког дома ПС БиХ говорио је о томе да ли се након евентуалног усвајања измјена и допуна Закона о акцизама БиХ могу очекивати нове трзавице међу политичким партнерима на нивоу институција БиХ.

"Очигледно је да овдје, око акциза, постоји заједнички интерес Влада РС-а и ФБиХ односно СДА и СББ-а са СНСД-ом да на сваки начин се домогну финансијске ињекције како би удахнули ваздух прије сљедеће године, односно октобарских избора. Спремни су да ураде све чак и да прекрше демократске процедуре или било какве друге препреке. Значи овдје не постоји никаква политичка већина, овдје постоји већина која жели да се дочепа финансијских средстава и на тај начин обезбиједи финансирање сљедећих избора за своје странке", оцјена је Босића.

Пред Парламентарном скупштином БиХ иначе, налази се одговор на веома важно питање које се тиче измјена и допуна Изборног закона БиХ, а без чије промјене и усклађивања са одлуком Уставног суда БиХ у питању долази имплементација резулатата опћих избора у октобру првенствено у ФБиХ у смислу избора изасланика у Дом народа Парламента ФБиХ, али и избора предсједника и потпредсједника ФБиХ, те ентитетске Владе.

Извор: БН/Анадолија

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Веселко

13.12.2017 10:56

Босицу блокирајте пистаљкама Парламент БиХ и не дајте да се усвоје акцизе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проћи ће ...

13.12.2017 11:05

Већ је 50% становништва, ал оног које ЖИВИ овдје БИЈЕДА. А сад ће ово на 60% да оде. А нек и иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

13.12.2017 13:46

@Проћи ће... Ријетко ко види свакодневна поскупљења свега!? Данас у највећем ланцу у БиХ, познатој робовласничкој фирми, купим пар прехрамбених производа, поскупљело од задњег куповања прије пар дана све просјечно око 20% и гле чуда нико се не буни!! БТW Дерите кожу Бакире,Драгане и Милораде јер нисмо заслужили боље!!

Name

Пикси

13.12.2017 12:38

Мафија на власти, уз страну подршку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

13.12.2017 13:42

Ја бих кориговао: властодрсци су страни али је изврсна власт у рукама домацих корисних идиота.

Name

ТБ.

13.12.2017 12:52

Босић је нај поштениј политичар у БИХ.Свака част господине једини искрен и поштен политичар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коран

13.12.2017 14:25

Коме треба поштен, стручан и паметан политичар? У овј земљи владају вашарски пјевачи, болесни национал-шовинисти и л о п о в и прије свега. Најгоре у свему што то народ подржава и подржава такво понашање. Шта онда, коме се жалимо?

Name

Марија

13.12.2017 12:56

Акцизе слузе за крпљење Рупа у будзету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

13.12.2017 12:56

Дрзава је усла у фазу отимања од градана преко нафте преко ПДВ.Купио сам уредено градевинско земљисте и саградио куцу и сад ми дрзава наплацује порез на имовину, комуналну таксу и комуналну накнаду уз све то својом политиком обезврједили су вриједност имовине да сада куца вриједи отприлике колико сам полатио земљисте и комуналије.Купују радаре да попуне рупе у будзету а не да повецају безбједност саобрацаја,фабрике су затворили имовину распродали задузују се гдје могу и прицају о просперитетној дрзави.Јесте просперитетна и измисљена за политицке елите и њихове ухљебе и позиције и опозиције за клер , и за криминалце свих боја и калибара и они це је бранити до посљедњег јер гдје се то јос мозе зивјети да се не ради него да се навија за насе.И неце тако лако пропасти јер сваки који напусти овај простор им продузава "владање" јер сваки пут кад посаље породици за хљеб млијеко и комуналије и они узму колико им треба.Јер су легализовали право да отимају. А партизане су унапријед прогласили за злоцинце да се недај бозе неко не побуни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

13.12.2017 13:10

Теско их је срусити јер их подрxава страни фактор. Нама лазу да није тако.

Name

Марија

13.12.2017 12:56

Акцизе слузе за крпљење Рупа у будзету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

х

13.12.2017 13:30

ено у РС Тегелтија вец трља руке!!!!Страсно,страсно је ово ста раде ммф и свјетска банка по свијету !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

абсурд

13.12.2017 13:40

Слобода има цијену: да будес заробљен!

Name

Југос

13.12.2017 14:10

А засто их странци подрзавају? Ханн, америцка амбадада,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

13.12.2017 15:32

Зато што великим лоповима увијек требају мали кокошари.

Name

Момир

13.12.2017 14:59

СББ је како се очекивало стао на страну СДА, ако и ви станете на њихову, са изборима и добрим резултатима можете се поздравити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

13.12.2017 18:52

Можеш се кладити на то. Видис да им је Вигемарк и УСА амбасадор објаснио која је корист свима нама да лошије живимо.