"Нова Романија" чека трупце

Производња у закупљеним погонима "Нове Романије" Соколац није почела како је планирао менаџмент фирме "Хамдо груп" јер Јавно предузеће "Шуме Републике Српске" није допремило уговорених 2. 000 метара кубних трупаца на стовариште овог привредног друштва.

Република Српска 12.12.2017 | 21:09
"Нова Романија" чека трупце
Извршни директор за производњу у новоформираном предузећу "Хамдо груп" Соколац Петко Вукојичић рекао је Срни да до јуче на стовариште предузећа није допремљен ниједан камион трупаца, иако су плаћени прије 15 дана.

"Према уговору о испоруци трупаца потисаном 28. новембра између шумских газдинстава `Романија` Соколац и `Височник` Хан Пијесак, за новоформирану фирму `Хамдо груп` требало је до јуче да стигне 2.000 метара кубних трупаца", каже Вукојичић.

Он тврди да је све спремно за почетак производње у погону примарне прераде дрвета у закупљеном дрвопрерађивачком кругу "Нове Романије", те да катарски инвеститор тренутно инсталира нове сушаре вриједне 300.000 КМ.

Вукојичић је истакао да је закупац, фирма "Хамдо груп", до сада уплатила више од 510.000 КМ по основу заосталих обавеза према радницима "Нове Романије".

"До сада су у цијелости исплаћене обавезе према 26 радника који нису изразили жељу да раде у новоформираној фирми. Измирене су обавезе према фонду ПИО за 74 радника која су раније стекла услове за пензију, а нису била уплаћена дуговања. За све раднике измирено је 20 одсто из личних доходака /плата/, а преостали дио ће бити измирен у наредна три мјесеца", нагласио је Вукојичић.

Он је додао да су измирене обавезе за још четири радника "Нове Романије" који су сада стекли услове за одлазак у пензију.

Вукојичић је рекао да је закупац на име заосталог дуга за електричну енергију уплатио 45.000 КМ и са новом децембарском ратом од 15.000 КМ у потпуности ће бити измирене досадашње обавезе "Нове Романије" и закупца "Хамдо груп" према Електродистрибуцији Пале.

Он је навео да је до сада пријављено 37 радника и да је сједиште новоформираног предузећа "Хамдо груп" пренесено из Сарајева на Соколац.

Вукојичић је истакао да је 27 радника "Нове Романије" склопило уговор о раду са закупцем и да је примљено 10 нових радника који су изразили жељу да раде у том погону, те да је обавеза закупца да у првој години запосли до 100 радника.

Он је нагласио да су у току преговори за куповину опреме за линију производње врата и дрвених плоча које ће се производити у погону бивше Финалне прераде, након што ранијем закупцу истекне уговор о кориштењу.

Према производном програму фирме "Хамдо груп", годишње ће се у кругу "Нове Романије" прерађивати 45.000 метара кубних обловине обезбијеђене из више шумских газдинстава Јавног предузећа "Шуме Републике Српске".

Производни погони Акционарског друштва прераде дрвета "Нова Романија" су у закупу на 10 година, према уговору са "Хамдо груп" који је потписан 19. септембра.

Однос капитала у "Новој Романији" је такав да је власник 71 одсто акција Влада Републике Српске, 18 одсто "Шуме Републике Српске", шест одсто фондови ПИО-а, Фонд здравства и дјечије заштите.

(Срна)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Рајко Б

12.12.2017 21:16

Браво за Хамда, да ове домаце дрвопрерадјиваце доведе у ред, па они неце висе плацати радника по 400 км, јер неце имати радника. Сви це радити код Хамда за плату од 1000 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радикал

12.12.2017 21:25

Хамдо је Арап.

ОДГОВОРИТЕ
Name

12.12.2017 21:43

Па ста? Доведи руса па нек купи фабрику и запосли људе

Name

XY ОО7

12.12.2017 21:52

Кад наси не могу и нису у стању онда нека арапи све купе и запосле народ, ово је позитивно и као цовјек и србин поздрављам. СНСД битанге све унистисе, зато браво за ХАМДО ГРОУП.

Name

Никола

12.12.2017 22:03

Е свака ти цаст брате на коментару..па какве везе има сто је Арап, ста имамо од Додика великог Србина..па ови наси дрвопрерадјиваци су сви милионери, лако је то кад немају ни једног радника пријављеног а плате 400 км.

Name

Зоки Радикал

12.12.2017 22:50

Па Додик је Србин,а ста то фали Арапима који зеле да инвестирају у ове насе Звеке и селундре,ја невидјех ни једног Руса да несто инвестира у РСу,сем тамо гдје мозе несто да украду исто као у Рафинерији Брод.Сви Ви мрзите запад,а тамо идете да радите,мало ко оде у Русију да ради,а које и отисао брзо се вратио.

Name

Перо

13.12.2017 06:18

Па ста ако је Хамдо арап, битно је да је коректан и да исплацује навријеме плате.Ал како видим ови наси це Хамду навест на танак лед, уплатили градју унапријед а градје нема.То само имам код нас Срба

Name

Све похвале

12.12.2017 21:55

Свака част Српској напредној странци. Нека народ зна ко је довео инвеститора и ко отвара нова радна мјеста, а не просипа шупљу политику. Свака част, напредњаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо Лаловиц

12.12.2017 22:45

Арапи ускоро на Романији треба да граде велики туристицки комплекс вриједан много новца, знају људи ста ваља, а наси клоцови немају слуха ни за ста, додзу арапи и виде непроцјењиво благо и оце да то искористе на најб.нацин, тако је кад имамо лосу власт и лопове, ако ико иста уради онда су то они, битни је да лова долази

Name

Стварност

12.12.2017 23:55

Ста це то новоформирани Хамдо инвестирати напредњаци?Нигдје не писе да се несто гради,само да треба да стигне сировина,ни мање ни висе него 2 000 кубних метара,на једну масину(сусару).Сад само остаје да се цека један невјероватни кредит са грејс периодом(наравно милионски) па да Хамдо хвата маглу.Нигдје велики директор Петко не реце,нити га корумпирана СРНА пита по ком критеријуму је бодован за добијање дијела етера.Нова фирма,стара прица.Опет це изгледа блокаде по Сокоцу.

Name

ре Стварност

13.12.2017 10:16

Господин Петко се бори као лав да покрене било шта у Сокоцу, а није дио власти у Сокоцу. Шта би човјек тек урадио за Соколац да има власт коју су имали људи који су до сада владали Сокоцом (да никога не именујем). Каквог су то добра ти људи донијели грађанима? Сви су покуповали нектретнине по Новом Саду и Београду, а нико од њих не улаже у Соколац. Нових 100 радних мјеста није мала ствар, за тако малу општину. Скидам капу свакоме ко се бори за свој град. До сада сам бацао глас узалуд, овај пут гласам за Српску напредну страну и ја и моја породица. Хвала Богу, а има нас.

Name

Покрадени

13.12.2017 00:24

Ово је класика у РС. Пусте страног инвеститора да удје у коло. Узму му унапријед пинку. Сликају се на ТВ и новинама због рекламе код глупих гласаца, пусте страног инвеститора да улози поцетни капитал, и онда поцну да га уцјењују и рекетирају. До те мјере да инвеститор једва зиву главу извуце. Боли политицаре брига сто се тиме урусава углед земље и нови инвеститори одврацају од инвестиција. Вазно им је да су они лицно успут цвакнули и у властити дзеп стрпали. Зато смо на последњем мјесту у свијету по атрактивности инвестирања. Другим ријецима, ДОТАКЛИ СМО ДНО ДНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

петко

13.12.2017 07:41

родјо полако са плацање пуно тросите со трупци стосамти реко цирко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сада имате избор

13.12.2017 14:00

Драги Сокочани, сада имате избор. Можете да бирате између вечери ојкача - дернека (које вам организују Бране и Цицко) или да имате посао и плату (које вам нуди Српска напредна странка). Изволите.

ОДГОВОРИТЕ