Балкан је поново постао проблем

Вијеће за спољне односе Сједињених Америчких Држава, издало је брошуру као скуп потенцијалних пријетњи за САД у наредној години. По степену ризика за сигурност, регије су сврстане у 3 круга. Босна и Херцеговина се нашла у кругу број 3, заједно са осталим земљама Западног Балкана.

Босна и Херцеговина 12.12.2017 | 19:34
Балкан је поново постао проблем
О овој теми за Н1 у емисији Дан уживо из Вашингтона говорио је амерички стручњак за Балкан Даниел Серwер.

"Велика је брига због оружаних сукоба, а долази до појаве неких екстремистичких појава", изјавио је Серwер.

Који су то проблеми, шта је опасност и зашто је БиХ у региону број 3?

"Требало би се разумјети који су то услови и зашто морамо прочитати цијели извјештај који је објављен о Балкану. Ништа у том извјештају нема што људима на Балкану већ није познато. Било је неких сукоба, попут онога у македонском парламенту. Све се то може проширити или да се ситуација погорша. Имате одређене исламистичке екстремисте у БиХ који долазе из иностранства. Међутим имамо и националистичке екстреме који воле оружје и сукобе. Мислим да се мора примјетити да по први пут након много година је Балкан постао поново проблем. То што је у категорији 3 значи да имамо и већих проблема од Балкана, али је Вијеће поново поменуло Балкан након дуго времена", казао је Серwер за Н1.

Требају ли се грађани плашити?

"Не. Не мислим да Вијеће сматра да се Балкан треба више плашити. Велики број људи је забринут због нестабилности и мислим да људи на Балкану сада имају моћ да спријече неке ствари и да се вратимо на стабилан европски пут јер ипак имамо државе које покушавају ићи напријед попут Србије и Црне Горе. Без обзриа на напоре, постоје ризици. Русима се не допада шта раде Црногорци, имамо отпора на том путу. Али нема ништа ново што се може рећи за грађане Балкана", казао је Серwер.

Који је амерички став на руски утјецај у региону?

"Људи су забирнути, не само у овом региону, мислим на подручје источне Европе. Погледајте Пољску, затим руско дестабилизирање Балтичких земаља. То је глобални проблем. Балкан је само један од региона. Руси су дјелимично успјешни, али не претјерано", прокоментарисао је гост Дана уживо на Н1

Бивши високи представник у БиХ Wолфганг Петритсцх рекао је да је БиХ најслабија карика на Балкану.

"Мислим да је технички управу. Мировни процес на Косову је кренуо бржим путем него што то ради БиХ. БиХ и даље трпи Устав који су Американци наметнули и мислим да је тешко управљати државом у таквој ситуацији и тешко је ријешити овај проблем јер вам треба 2/3 већина у Парламенту. Све то утиче на живот. БиХ, мислим, је заиста угрожена поготово јер Додик тражи подршку Русије", сматра Серwер.

Да ли БиХ има унутрашњи капацитет да се извуче из кризе или је потребна помоћ Међународне заједнице?

"Помоћ би била корисна и добра, али мислим да не може замјенити Босанце који ће морати ријешити тај проблем. Не можете имати високог представника који намеће измјене и допуне Устава. Прво што нема те овласти, већ јер и Руси и Американци се никада неће сложити по питању измјена и допуна Устава. Морате се сложити у оквиру онога што као грађани се можете сложити. Није то више у моћи Међународне заједнице, али она може помоћи тек ако постоје и напори изнутра", мишљења је Даниел Серwер.

Коментар на тренутну ситуацију на Балкану, након пресуда Ратку Младићу, Јадранку Прлићу у осталима?

"Пресуде Хашког трибунала нису допринијеле помирењу. Мислим да су се тензије повећале што није била намјера када је формиран Трибунал. Али уклањање оптуженика из БиХ је заиста помогло успостави мира и то не треба потцјенити. Реторика није увијек добронамјерна из различитих етничких група. Сви би требали бити сретни да су овакве особе уклоњене из политичког живота и окружења или да су изолиране", поручио је Серwер .

(Н1)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Кал

12.12.2017 18:41

А Америка је проблем за цијели свијет и то први круг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.12.2017 18:58

Долазе Амери... xеxеxеxеxе неком се гаце тресу од сраха ;)

Name

коле

12.12.2017 19:18

хехе..тресу се и америма гаце од Руса..просла су та времена.А тресу им се и од "мале" Кореје.Сиктер одавде окупатори.

Name

Горан

12.12.2017 19:21

Дати Русима базу у Бањалуци и код Требиња, мирна босна.

Name

Кацуса

12.12.2017 19:46

И Руси долазе а кад доду ко у Сирији исиловци два метра под земљу.

Name

ре Коле

12.12.2017 20:01

Сутра затварају базе и повлаче се, чули за тебе па бјеже на вријеме.

Name

Татарин

12.12.2017 20:27

Тацно да це отици два метра под земљу али сто је најгоре И сви ми са њима.Гдје Татари продзу ни трава не расте висе. Нај..... је народ кога Рус брани И Грк храни. Па нудили су се нама у рату да помогну на ратисту али под условом да остану послије рата.Глат смо их одбили.Све ми то знамо али само прицамо у супље.Па кад је тако добро сто нико од нас не иде у Русију за крухом него на омрзени запад.Позната је дефиниција да социјализам најбоље цвијета на дубру капитализма итд

Name

?

12.12.2017 20:29

Знате ли колико сте глупи? Ј... вас и Руси и Американци.

Name

Пикси

12.12.2017 19:16

Кад су инсталирали политичко-тајкунску мафију да влада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знам

12.12.2017 19:53

Обавјестио га Цовиц посло му писмо.

ОДГОВОРИТЕ