Ноле у ''Земљи података''!

Српски тенисер ангажовао најцењенијег тениског аналитичара Крејга Ошонесија који је тако постао седми члан његовог потпуно освеженог стручног штаба.

Тенис 13.12.2017 | 19:30
Ноле у ''Земљи података''!
Ова, тениска 2017. је ад ацта и већина врхунских играча је већ кренула са припремама. Пре свих, они који су одлежали други део сезоне због повреда као што су Новак Ђоковић, Енди Мари, Стен Вавринка, Кеи Нишикори, Милош Раонић...

А наш ас, тренутно 12. играч на светској лествици, улази у 2018. потпуно "рифрешован". Нови суперттренер, нови тренер, физиотерапеут, стручњак за кондициону припрему. Истина, стари гуру.... Дакле, уместо Бориса Бекера стигао је Андре Агаси, наместо Марјана Вајде - Радек Штепанек, Миљана Амановића (прешао у штаб Милоша Раонића) заменио је Улисес Балдио, а Гебхарта Фила Грича је сменио Марко Паники. Само је Папе Имаз остао, док је брат Марко Ђоковић сада стални члан екипе као морална подршка и партнер за тренинге.

То је дакле чак шест људи који брину о само једном. Али ако сте мислили да је и ово превише, Ноле је поново ту да нас изненади. Јер ангажовао је и седмог! У питању је чувени аналитичар тениских података, најцењенији на свету у том аспекту белог спорта, Крејг Ошонеси. Овај врхунски аналитичар је провео део предсезоне у Монте Карлу са нашим тенисером који је очигледно одлучио да се што темељније припреми за 2018. База података коју поседује Шонеси највећа је у овом спорту због чега су га, на пример ангажовала сва четири гренд слема не би ли им помогао у анализама и предикцијама мечева.

Управо зато се он нашао у Новаковом штабу где би његови подаци о сваком АТП тенисеру могли значајно да помогну. Инетересантан је један детаљ који одлично илуструје колико то значи играчима. Наиме, чувени реге-тенисер Дастин Браун ангажовао га је само за један меч, судар друге рунде Вимблдона 2015. са Рафом Надалом који је добио у четири сета. Ошонеси користи хиљаде метричких података о сваком играчу, а посебно врхунским асовима. Помоћу њих он ствара обрасце за сваки аспект игре који се потом анализирају у припреми меча, након чега се бира одговарајућа тактика, али и могућа тактичка изненађења. Ошонеси неће стално бити уз Новака, јер за тим нема потребе, али ће му радити анализе свих противника.

Сада је већ сасвим јасно да се Ђоковић заинатио да се врати тамо где му је место и да то ради стрпљиво, напорно и надасве аналитично. Ако буде успео да достигне ниво којим је доминирао, нема сумње да ће се вратити на врх. А како ствари стоје, Србин ће покушати да остане ту што је дуже могуће. Чека нас свакако изузетно интересантна тениска сезона.

ТУ ЈЕ И БИОМЕХАНИЧАР

Поред аналитичара, Новак је ангажовао и гуруа биомеханике, то јест покрета, Дејвида Даглоуа који му помаже да промени начин на који удара лоптицу, не би ли мање оптерећивао проблематичне лакат и раме. Амерички стручњак сарађује са многим атлетама, пре свих НФЛ играчима.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар