Свијет згрожен комеморацијом

Водећи страни медији и агенције попут Wасхингтон Поста, Ассоциатед Прессеа и АФП-а пишу о јучерашњој комеморацији за осуђеног ратног злочинца у средишту Загреба.

Свијет 12.12.2017 | 10:26
Свијет згрожен комеморацијом
Тако амерички Wасхингтон Пост преноси чланак Ассоциатед Пресса о комеморацији Слободану Праљку под насловом "Хрватски националисти одали почаст генералу осуђеном за ратне злочине".

На самом почетку чланка истиче се да су на комеморацији хрватском генералу, који се убио испијањем отрова након што му је Хашки суд потврдио пресуду за ратне злочине, била и два министра актуалне хрватске владе.

"Нови узлет национализма"

Wасхингтон Пост истиче како су Праљкови обожаваоци пристигли аутобусима из других хрватских градова, али и Босне и Херцеговине, те испунили концертну дворану у главном граду Хрватске.

Окупљање које је организовало удружење хрватских генерала демонстрирала је нови узлет национализма у најновијој чланици Европске уније, пише Пост.

"Слободан Праљак није хтио ни једне минуте живјети као ратни злочинац јер он то није био. Његова пресуда је увреда за правду", преноси Пост ријечи Мирослава Туђмана, сина покојног хрватског предсједника Фрање Туђмана.



Многи у Хрватској сматрају Праљка херојем упркос чињеници да је осуђен за ратне злочине који укључују убиства, прогон и нехумани третман муслимана у БиХ почетком 90-их година.

Wасхингтон Пост подсјећа да је на главном загребачком тргу људи данима палили свијеће под сликом Слободана Праљка.

Но, Пост подсјећа и на јучерашњу акцију Иницијативе младих за људска права, приликом које су јуче поподне у Загребу упаљене свијеће за жртве рата у БиХ, те је затражена осуда агресивне хрватске политике из тог времена. 

Деутсцхе Wелле: Многи Хрвати сматрају Праљка ратним херојем

Њемачки Деутсцхе Wелле у свом извјештају с јучерашње комеморације у концертној дворани Ватрослав Лисински истиче како је Праљкова смрт "наљутила многе Хрвате који њега и осталу петорицу осуђених сматрају ратним херојима". У протеклим седмицама људи су широм Хрватске и БиХ остављали цвијеће и палили свијеће на градским трговима како би одали почаст Праљку.

ДW подсјећа да су загребачки градски аутобуси јуче бесплатно развозили Праљкове обожаваоце по граду, али и да су на комеморацији Праљку била присутна два владина министра, али и низ високих дужносника владајућег конзервативног ХДЗ-а.
 
Радио Фрее Еуропе: Хрвати одали почаст осуђеном ратном злочинцу

Радио Фрее Еуропе објавио је извјештај с комеморације Праљку под насловом "Хрвати одали почаст осуђеном ратном злочинцу", у којем наводи како се на комеморацији осуђеном босанско-херцеговачком Хрвату осуђеном за ратне злочине појавило неколико хиљада људи.

РФЕ такође истиче како су се на комеморацији појавила два министра хрватске владе, па подсјећа како је хрватски премијер Андреј Пленковић првотно оштро осудио "дубоку моралну неправду" хашке пресуде херцеговачкој шесторици, да би касније ретерирао и утврдио да Хрватска, као чланица УН-а и Европске уније, поштује пресуде Хашког суда.

Извор: Индеx.хр

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

12.12.2017 09:33

САМО ФАЛИ ДЕКОР, МИРИС ФАШИЗМА ПО ЦИЈЕЛОЈ ХРВАТСКОЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зпки

12.12.2017 09:59

Ја сам давно себи рекао,да хе Хрватска највеце зло на Балкану,иако их нас Предсједник Доки увазава и бори се у БиХ за исте оне који су 1991 запоцели прогон Срба из Хрватске и дијела БиХ гдје су они вецина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еки

12.12.2017 12:59

Мамицу им устаску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

13.12.2017 07:28

Морао бит стрпљиви доци це крај И устасама.Назалост настрадаце И постени Хрватима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

14.12.2017 20:52

Што се тиче поштења, мало је таквих Хрвата, једва 5%. Прочитајте књигу ''Крст на крижу'' Ратка Дмитровића и ''Истина мора ван'' Јосипа Бољковца.