Опозиција: Влада понижава НС РС

У Бањалуци је почела посебна сједница Народне скупштине Републике Српске, на којој се по хитном поступку разматра Приједлог буџета Српске за 2018. годину у износу од 3,3 милијарде КМ. Усвајањем буџета по хитном поступку у опозицији тврде да власт поново крши пословник о раду. Премијерка Српске одговара да опозиција покушава да вријеђа и обезвриједи рад Скупштине, али да ће власт учинити оно што је за добробит грађана.

Република Српска 12.12.2017 | 11:40
Опозиција: Влада понижава НС РС
Током скупштинске расправе о предложеном дневном реду, посланик НДП-а Драган Чавић рекао је да је неприхватљиво да се приједлог буџета за наредну годину и економских реформи од 2018. до 2020. године разматра по хитном поступку пред крај календарске године, због чега је предложио да ова два документа буду повучена из скупштинске поцедуре.

Чавић је затражио да се из скупштинске процедуре повуче Приједлог закона о извршењу буџета Републике Српске за 2018. годину, истичући да су буџет и економске реформе требало да буду разматрани у форми нацрта.

''Влада заборавља да буџет усваја Народна скупштина и ово је понижавање парламента'', указао је Чавић.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић упозорио је да је Српска од 2012. године до данас повећала отплату кредита из буџета, те да овај проблем из године у годину расте.

Бореновић је у расправи рекао да је отплата кредита доспјела на ниво 50 одсто изворних прихода.

Он је истакао да је Влада Српске требало да репрограмира задужења на дужи низ година и да остави простор за развојну компоненту буџета, додајући да свака земља треба ефикасно да управља дугом.

Посланик СДС-а Вукота Говедарица рекао је да прошлогодишњи, као и предложени буџет за 2018. годину нема потписану и овјерену изјаву о фискалној одговорности министра финансија Републике Српске, која подразумијева и кривичну оговорност.

Говедарица је подсјетио да Закон о буџетском систему Републике Српске дефинише начин усвајања буџета Српске.

Шеф Посланичког клуба ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Мирослав Брчкало такође сматра да је неприхватљиво да се стратешки документи - економска политика и буџет усвајају по хитном поступку, већ да би требало да буду разматрани у редовној процедури у форми нацрта.

Посланик СДС-а Миладин Станић сматра да би буџет и економска политика требало да буду разматрани у редовној процедури, оптуживши власт да оваквим поступцима жели да "одржи систем криминала и корупције у Републици Српској".

Предсједница Владе Жељка Цвијановић оцијенила је да опозиција и на данашњем засједању покушава да вријеђа и обезвриједи свакога и све што се ради, али да ће власт урадити оно што је за добробит грађана.

"Мени је фасцинантна ваша потреба да вријеђате грађане Српске, а од њих очекујете да вам укажу повјерење и доведу вас на власт", поручила је премијер Српске.

Цвијановићева је позвала представнике опозиције у Српској који су власт на нивоу БиХ да деблокирају 748 милиона КМ ако брину о грађанима Српске.

"Од тог износа 250 милиона КМ иде директно у буџет, док остало служи за изградњу саобраћајне инфраструктуре, јачање банкарског сектора, подршку запошљавању и многе друге ствари", рекла је Цвијановићева у расправи о предложеном дневном реду 25. посебне сједнице Народне скупштине.

Она је истакла да Свјетска банка у свијету има праксу да од земаља у којима дјелује тражи да у јавном сектору успостави регистар запослених код корисника буџетских средстава.

Цвијановићева је назвала симпатичним тврдње опозиције да ће овај регистар служити као база за изборе, нагласивши да је Свјетска банка помогла да се постигне аранжман у вези са реструктурисањем "Жељезница Српске".

"Они су обезбиједили повољна средства за јачање банкарског сектора, као и 40 милиона КМ подршке запошљавању у привреди да би били растерећни овдашњи послодавци тиме што би им биле рефундиране одређене обавезе", навела је Цвијановићева.

Требало би и да по хитном поступку буду разматрани приједлог закона о дјечјој заштити и Приједлог закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске требало би да разматра Приједлог закона о Правобранилаштву Републике Српске, Нацрт закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце, приједлог одлуке о дугорочном задуживању Српске за наредну годину, те приједлог одлуке о краткорочном задуживању емисијом трезорских записа за 2018. годину.

(БН/Срна)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Пикси

12.12.2017 07:38

33 милијарде да је буџет овима би било мало, а народ ни тад не би имао пристојан живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.12.2017 08:53

Тацно

Name

Опет

12.12.2017 11:24

Опет направите циркус,кад вец владајући праве циркус од парламента онда је безвезе не пружити им комплетан доживљај...Народ це да пасе траву,а ви опозицијо памет у главу,ово су вам дипломски радови да се народ опамети и преломи као прво да изадје на изборе а као друго да вам да подршку Сретно!

Name

РСА ГАМИНГ Доо

12.12.2017 11:33

Ко шиша народ,битан је Новоматиц и Додиков проценат од прања новца. Кад дође дан Д за прање новца ће одговарати ЈОВО Фон РАДУКИЋ и сви задовољни.

Name

ВРС

12.12.2017 12:09

Ово је нај гора влада од постанка РС, па људи дали смо ми нормални !!!

Name

рециклаза

12.12.2017 09:02

Битно је да се пословник крси. Када брод тоне ко јос пита за плацену карту за брод?

ОДГОВОРИТЕ
Name

пепа прасе

12.12.2017 10:52

Имал код њих ишта да не иде по хитном поступку'? Зато и јесте све наопако

Name

БОБА

12.12.2017 10:47

ПОЗДРАВ ЧАВИЋУ СВАКА МУ ЧАСТ.СВЕ ЈЕ ИСТИНА АЛИ ОНИ ТО НЕ СЛУШАЈУ СКУПШТИНА ЈЕ ПОСТАЛА БЕСМИСЛЕНА.НАРОД ИХ БИРА ДА ЊИМА БУДЕ ДОБРО.НИКОМ НЕ ПОЛАЖУ РАЧУНЕ.НЕ ПИСМЕНОСТ ЈЕ НАЈВЕЋЕ ЗЛО НАШЕ РС И БИХ.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕ ПИСМЕНОСТ

12.12.2017 12:12

У праву си Бобо, неписменост (што би ти рекла - НЕ ПИСМЕНОСТ) је зло. :(

Name

ре

12.12.2017 12:37

Па предузмите несто конкретно не кукумаците висе. Акција или се покријте усима и ко и досад.Показали сте да мозете недавно то је једини пут.Знаци до вас је,доста кмецања,и бјезања од одговорности.Изволите господо свима је све јасно,на потезу сте ?

Name

БОБА

12.12.2017 11:08

БРАВО ЧАВА СВАКА ТИ ЈЕ НА МЈЕСТУ. ОДАВНО ЈЕ ПАРЛАМЕНТ ПРИВАТИЗОВАН.САМО ГЛУПАЦИ ТО НЕ ВИДЕ.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андела

12.12.2017 12:07

Поздрав Цавицу !Све је истина сто си рекао!!!

Name

БАБО

12.12.2017 15:03

Тако је Чавићу, нека знају како си ти продао Извјештај о догађајима у и око Сребрени9це и Војску Републике Српске у Сарајево.

Name

БОБА

12.12.2017 11:57

ОНИ ВАМ СЕ ИСМИЈАВАЈУ СВЕ ЈЕ ПРИВАТИЗОВАНО.НЕ МА СМИСЛА БИТИ НА СКУПШТИНИ СВЕ СЕ ВИДИ И ЗНА.СВЕ ШТО ВЛАСТ РАДИ РАДИ ПРОТИВ ДЈЕЦЕ РС.БРАВО ЧАВА ВАС САМО НЕ РАЗУМИЈЕ НЕ ПИСМЕНОСТ НАРОДА.ОНИ ИМАЈУ САМО ПАРЕ И НИШТА ВИШЕ.СРЕТНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

12.12.2017 12:19

ЈАСНА ЈЕ ЈЕДНА УЛИЗИЦА ПРЕДЛАЖЕМ ЈОЈ ДА ПРОЧИТА МЕШУ СЕЛИМОВИЋА.КОЈИ ПОЛТРОНИ.ЉУДИ СЛУШАЈТЕ ПОЗИЦИЈУ ЈЕДНИ ДРУГЕ ХВАЛЕ.ОВО ЈЕ ЦИРКУС.ПОНИЖЕЊЕ ЉУДИ .СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страхиња

12.12.2017 12:44

Страх ме од оваквих водја.

Name

КРЕАТОР

12.12.2017 12:30

Народ је на средствима за смирење.Нема реакције,а самим тим ни акције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Водја

12.12.2017 13:00

Додик је Домановицев водја.

Name

Акција

12.12.2017 13:03

Које акције кад смо у провалији, не моземо изаци из ње.