Калифорнија: Пожар велики као Њујорк

Најдеструктивнији шумски пожар који тренутно хара Калифорнијом знатно се проширио, захваћајући подручје веће од Њујорка.

Свијет 11.12.2017 | 10:37
Калифорнија: Пожар велики као Њујорк
Пожар “Томас” спалио је у окрузима Вентура и Санта Барбара 470.000 хектара тла, јавља ББЦ. Јужном Калифорнијом харају пожари већ седам дана, од прошлог понедјељка.

Пожар “Тхомас”, назван према Факултету Томе Аквинског у близини којег се појавио, далеко је највећи међу њима.
Само у једном дану, пожар се повећао за 50.000 хектара, погоњен снажним вјетровима. Већ је постао пети најјачи пожар забиљежен у хисторији ове америчке савезне државе која је међу најизложенијима када је о пожару ријеч.

Евакуисано 200 људи, стотине кућа изгорјеле

Становницима обалних подручја Калифорније наређено је да се евакуишу. Иако су ватрогасци јуче објавили да су ставили под контролу 15 посто пожара, касније су ту процјену морали ревидирати на 10 посто.

''Ово је пријетећи пожар, дефинитивно, али имамо много људи који раде врло марљиво како би га ставили под контролу'', рекао је шериф Санта Барбаре Бил Браун (Билл Броwн), преноси Индеx.хр.

Остали пожари који у исто вријеме харају Калифорнијом под контролом су, али стотине кућа су изгорјеле, а 200.000 људи већ је евакуирано из својих домова од 4. децембра до данас. Засад је само једна особа погинула – 70-годишња жена која је пронађена мртва у свом аутомобилу на евакуацијској рути.

Неколико ватрогасаца је повријеђено при гашењу.

Гувернер Браун: Ово је нова нормала због климатских промјена

Метеоролози предвиђају да ће се брзина вјетра који јача пожар, појачати током дана, али потом опасти током ноћи. Пожари су погођени екстремним временом какво је све учесталије посљедњих година: снажним вјетровима, ниском разином влаге и сухим тлом.

Државне власти су издале љубичасти аларм – највиши степен опасности, док је амерички предсједник Доналд Трамп прогласио ванредно стање.

Гувернер Калифорније Џери Браун у суботу је у свом обраћању ову елементарну непогоду назвао “новом нормалом” и предвидио како би се големи пожари, “погоњени климатским промјенама”, могли догађати сваке године или сваких пар година.

О свој силини ове природне катастрофе свједочи и фотографија, из локалног ватрогасног одјела, пламена који захвата куће у предграђу града Карпинтерије у недјељу рано ујутро.



Извор: Аваз

Коментари / 0

Оставите коментар