Румунија: Хиљаде грађана на улици

Више од 10. 000 људи протестовало је у Румунији због измене закона за коју критичари оцењују да ц́е отежати кажњавање корупције на високом нивоу.

Свијет 11.12.2017 | 07:02
Румунија: Хиљаде грађана на улици
Главни протест на којем је учествовало више хиљада људи био је испред канцеларија владе у главном граду Букурешту, а антивладини протести организовани су и у градовима Клуж и Јаш.

Демонстранти су звиждали пиштаљкама и узвикивали "Правда, не корупција". 

Учесници протеста противе се најављеној реформи оцењујући да ће правосудни систем бити под већом политичком контролом. 

Више хиљада румунских правника, Европска комисија и председник Румуније Клаус Јоханис критиковали су предвиђену реформу правосудног система. 

Једна од планираних измена је одузимање председнику државе могућности да блокира постављење кључних судија, што је тренутно једна од његових кључних функција. Судије именују влада или парламент. 

Критичари тврде да би предложене измене дале парламенту превише моћи, а председник Румуније Клаус Јоханис је рекао да ће искористити своја уставна овлашћења против плана владе. 

Виши чланови владајуц́е левичарске коалиције, укључујуц́и председника Социјалдемократске странке Ливија Драгнеауа, под истрагом су због корупције. Они тврде да је кривична истрага политички мотивисана.

Извор: Бета

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хм

11.12.2017 07:28

Румунија це на крају промијенити власт и изаци из ЕУ. Ко се смије кладити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

схадоw

11.12.2017 15:58

Ево ја се кладим да неце никад изаци из ЕУ. Па нису луди. Могу путовати, становати и радити сиром ЕУ. Вецина њих је у њемацкој или аустрији сто просе на улицама или краду народу новцанике или обијају станове, а зенске су проститутке и када се врате на годисњи у Румунију, глуме да су неко и неста. Они су тески нерадници! Погресила је ЕУ за улазак Румуна а и Бугара у ЕУ. Боље да су примили Србију него њих.

Name

Правда

11.12.2017 16:00

Тако се ради у другим дрзавама а не ко ви сто само лупетате и паметујете по тастатурама.

ОДГОВОРИТЕ