СП: Пут до 1/4-финала води преко Црне Горе!

Србија данас игра осмину финала на рукометном Светском првенству за даме.  Вечерас осмина финала СП: Пада и Црна Гора! Рукометашице Србије вечерас од 17. 30 часова бију битку за четвртфинале Светског првенства. Да ли тим Љубомира Обрадовића може да настави низ без пораза у Немачкој?

Остали спортови 10.12.2017 | 14:45
СП: Пут до 1/4-финала води преко Црне Горе!
Сестрински дерби – Србија или Црна Гора? Рукометашице Србије у недељу поподне (17:30х) очекује најтежи истип на Светском првенству – Црна Гора.

После фантастичне групне фазе у којој је репрезентација Србије освојила прво место, сада нам стиже оно најслађе - групна фаза Светског првенства за даме. У осмини финала Србија игра против Црне Горе данас од 17.30.

Наше репрезентативке под вођством Љубомира Обрадовића су показале одличну игру за сада, има простора и за напредак, али ће морати да одиграју изузетну партију како би успеле да елиминишу опасног противника.

Највећа опасност прети свакако од Катарине Булатовић и Јованке Радичевић. Србија ће се свакако много ослањати на одличне одбране наших голмана Марије Чолић и Катарине Томашевић.

Екипе се добро познају, играле су и пријатељске сусрете тако да им само преостаје да изађу на терен и "баце" на противника све што имају. 

Србија је у групној фази имала скор од три победе и две нерешене утакмице што је било довољно да се буде испред Холандије и Немачке, док је Црна Гора завршила групну фазу са две победе, ремијем и два пораза, иза Русије, Данске и Јапана.

Најбоље рукометашице Србије супериорно су завршиле први фазу такмичења на Светском шампионату у Немачкој јер су у групи Д освојиле прво место.

Сада им предстоји далеко изазовнији и тежи задатак - осмина финала и дуел против селекције Црне Горе, вечера сод 17.30 часова у Гетек Арени у Магдебургу.

Селектор Србије Љубомир Обрадовић истиче да његов тим има још доста резерви и верује да ће то показати против Црне Горе, екипу коју одлично познају.

"Свако има своје адуте. Имамо жељу да наставимо добар низ. Били смо константнији на овом такмичењу што ми даје наду за оптимизам да можемо да изађемо као победници. О њиховим квалитетима не би требало да причамо. На нама је да се супроставимо на најбољи могући начин, и у одбрани, и у нападу, и урадићемо то",рекао је селектор Србије.

Он наводи је одбрана кључна.

"У сваком тиму у којем сам био тренер првенствено сам захтевао одбрану. Брже је, не и лакше, направити одбрану него напад. Ако се одбранимо, нешто ћемо смислити и дати гол".

Србија је често одмеравала снаге са Црногоркама, последњи пут пред одлазак на Светско првенство у двомечу у Бару, у којем су оствариле половичан учинак, пораз (26:36), па победу (31:25).

"Нисмо изгубиле ни једну утакмицу на првенству, што је сјајан податак. Играле смо све, што је још један квалитет нашег тима. Са Црногоркама смо два пута одмерили снаге у Бару пред полазак у Немачку. Њихово главно оружје је контранапад. То ако зауставимо бићемо ближе победи. Играмо добро, атмосфера је позитивна, тако да верујем да ћемо наставити да уживамо у овој еуфорији", поручила је Дијана Радојевић, лево крило српског тима.

Јована Стоиљковић најављује беспоштедну борбу.

"Све утакмице са Црном Гором су јако борбене. Ту нема превише лепог рукомета, јер борбеност долази до изражаја. Биће то падање на главу, јака одбрана, жеља, борба, и ту ће се тражити победник. Играју добро у одбрани, имају добру контру и полуконтру, шутере са дистанце, брза крила. Црногорке су јако добре, али ми смо спремне и парираћемо на најбољи могући начин", поручила је Јована Стоиљковић.

"Орлице" и "Лавице" бориће се у Магдебургу за пласман у четвртфинале турнира и корак од битке за медаљу у Немачкој.

Србија је била прва у Групи Д без пораза у дуелима са Кином, Камеруном, Јужном Корејом (победе), Немачком и Холандијом (ремији).

С друге стране, Црногорке су биле четврте у Групи Ц у којој су победиле Данску и Тунис, ремизирале са Бразилом, а изгубиле од Русије и Јапана. 

Између две селекције нема никаквих тајни, најбоља играчица Црне Горе Катарина Булатовић је била репрезентативка Србије, а у "орбиту" ју је лансирао управо селектор нашег тима Љубомир Обрадовић. 

Драгана Цвијић је играла шест година у Будућности, а у Подгорици су током каријере наступале и Јелена Лавко (бивша Живковић), Дијана Штевин и Жељка Николић, док је Андреа Лекић играла заједно са Јованком Радичевић у Ђеру и Вардару. 

Ово ће бити четврти међусобни дуел Српкиња и Црногорки на великим такмичењима, на којима "лавице" имају две победе уз један нерешен меч, на претходном СП.

Две селекције су у међувремену одиграле и четири пријатељска сусрета, сва четири ове године, а Србија је добила два, укључујући и последњи у Бару.

"Гледао сам три утакмице Србије на Светском првенству, како би их дубље анализирао. Одиграла је врло добро против Немачке и Холандије, има добре играчице и тактику. За разлику од мечева у Бару, ту су сада веома важна голманка Катарина Томашевић, те Андреа Лекић и Катарина Крпеж. Наравно, у питању је веома квалитетан тим, да није тако не би освојио прво место у јакој групи", рекао је селектор Црне Горе Пер Јохансон.

Јохансон има доста искуства са великим локалним дербијима, јер је као селектор Шведске имао обрачуне са Данском.

"Све играчице се добро познају, девојке причају између себе и биће спремне за све. Немају страх, желе да се добро припреме и скупе енергију, а сигурно је да боље познају Србију него ја", додао је вицешампион Европе из 2010.

Црногорци се уочи меча плаше умора свог тима, јер је Јохансон ротирао знатно мање од Обрадовића, па су тако Булатовићева, Раичевићева и Јауковићева одиграле готово читав меч против Бразила у последњем колу групне фазе.

"Гурао сам екипу до лимита против Бразилки, не знам могу ли то опет да урадим. Можда је то била глупа одлука, можда сам морао да убацим и четвртог и петог бека, а не само Итану кратко. Доста зависи од Еме Рамусовић, која се вратила, али није потпуно спремна. Надамо се да може да пружи 100 одсто, јер ако играју она и Андреа Кликовац могу да одмарам два бека бар у одбрани. Знам да је за дужи турнир неопходно да играмо са више рукометашица, јер ако овако наставим, можда ћу платити касније. То је танка линија, али је то на крају тренерова одлука, за то сам плаћен", наглашава 47-годишњи Швеђанин.

Победник овог меча у четвртфиналу ће играти са бољим из дуела Француска – Мађарска. Поражени иде кући.

У 2017. години ове две репрезентације играле су четири пута. Србија је добила две утакмице, једна је припала Црној Гори, а једном је било нерешено.

Биће ово меч за уживање. Па нека бољи победи.

СП, осмина финала:
17:30 Мађарска – Француска
17:30 Србија – Црна Гора
20:30 Данска – Немачка
20:30 Шведска – Словенија

Понедељак:
17:30 Румунија – Чешка
17:30 Русија – Ј. Кореја
20:30 Јапан – Холандија
20:30 Шпанија – Норвешка

Извор: моззартспорт/мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар