Не постоји опција сецесије у БиХ

Не постоји опција сецесије нити за један ентитет у БиХ, поручио је Хојт Брајан Ји, замјеник помоћника државног секретара САД-а за Европу и Азију, који је гостовао у емисији Н1 на 1.

Босна и Херцеговина 08.12.2017 | 23:37
Не постоји опција сецесије у БиХ
Говорећи о америчким интересима у региону, Ји је навео да САД жели помоћи земљама региона да се приближе своме циљу - просперитетној, демократској, стабилној и сигурнијој будућности...

"Интерес је да земље региона имају што бољу тржишну економију, са шансама за све грађана регије, посебно за младе", поручио је Хојт ЈИ.

На питање која је црвена линија коју лидери у БиХ не би смјели да пређу, одговорио је :

-"Волио бих да размишљамо о реформама и промјенама, тешким одлукама пред којима се налазе бх. политичари како би се што више приближили циљевима за које су се опредијелили. Што се тиче ограничења за лидере - та ограничења поставља Устав земље и међународне норме", оцијенио је.

На питање како коментарише изјаве ентитетског предсједника Милорада Додика у вези са "мирним отцјепљењем РС-а", као и изјаве члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да ће "патриоте бранити БиХ од сваког покушај сецесије", Хојт  Брајан Ји је понови став САД-а да не постоји опција сецесије нити за један ентитет.

"Наше чврсто увјерење је да лидери БиХ имају обавезу поштивати Устав БиХ, као и да поштују међународне законе и права, те да доносе одлуке које ће унаприједити интересе ове земље, нарочито у вези интеграција са остатком Европе.

Не постоји опција сецесије нити за један ентитет. Не постоји, вјерујем, интерес нити једног лидера, нити једне странке, за некаквим обликом насиља. Тако да је наша порука лидерима - САД и европске земље желе помоћи овој земљи на путу ка ЕУ интеграцијама, а све друге инцијативе које могу одвући БиХ од тих интеграција - треба их обесхрабрити", закључио је замјеник помоћника државног секретара САД-а за Европу и Азију.

Он је одбацио наводе појединих медија да ће бити нови амерички амбасадор у Македонији, те је додао да је задовољан садашњим послом који обавља.

"Јако сам поносан што сам замјеник помоћника државног секретара САД-а и задовољан сам овим што радим. Драго ми је рећи да ћу још бити ту", истакао је Ји.

(Н1)

Коментари / 65

Оставите коментар
Name

одцјепљење

08.12.2017 22:49

Ако не за Васег мандата, онда касније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.12.2017 23:30

Не мозе се несто узети сто је силом отето. Требало се ици онда до краја а не потписивати Дејтон у којем је наведено да нема могуцности кад је војно Рс била у теској кризи да остане и без Бл. Е сад као касније. Неце да мозе на такав нацин.

Name

Сањаш будан

09.12.2017 02:10

Не крађи ДОДИКов сан , будан се не сања пајдо.

Name

Ре

09.12.2017 02:48

Ти си најобицнија будала.То није његов став или његов мандат,то је став Америке и нек ти буде јасно за сва времена,немој нити да сањас нити да се надас осамостаљењу,јер то и многу други надају.

Name

робин хоод

09.12.2017 03:28

Само сањај!

Name

075

09.12.2017 07:34

@одцјепљење Жао ми је што вам морам "рећи" да ће за његовог мандата БиХ у НАТО и нема ратова у БиХ више! УСА шаље поруку смотаној ЕУ(Њемачкој), Турској, Русији, Кини и "патуљцима" Србији, Хрватској и Црној Гори(имају и они одговорности у рату у БиХ) да немају што тражити у БиХ!

Name

јебогавраг

09.12.2017 07:44

Ста се десило Робине Х.? Јек вам неко пригњецио *аја? Јебогавраг!

Name

Ре одцјепљење

09.12.2017 07:54

Који си ти дебил , са оноликом војном силом , авионима и тенковима ЈНАсе изгубио рат .Још се могло тада и шверцовати , НАТО није држао балкан челичном песницом као сада, шта ћеш сад јадо?.Сада папуча ратници, плаћене агентуре у овом случају боотови хоће да ратују до посљедњег туђег дјетета али не свог , хоће да прекроје границе.Обзиром на наталитет и масовно исељавање које је у Србији и РСу веће него игдје у регији моли бога да ти за 10 година остане Београдски пашалук.Уживај тупак и потроши то што ти је Рус бацио као керчету.Нисмо сви Срби једнаки

Name

Ха опција

09.12.2017 08:36

У тебе све не постоји ова опција не постоји она опција.Па која опција постоји цовјеце.Јел ова идиотска дрзава васа опција.О цему ви прицате 20 година пислије рата опста пропаст.

Name

попара

09.12.2017 08:42

Па РС се вец одцјепила,по свему се истице,по дугу,економију,по њеном предсједнику,по корупцији,по заосталости.....

Name

СРБска БиХ!

09.12.2017 10:25

Као Србин који познаје историју свог народа западно од Дрине, ја сам против отцјепљења Српске од остатка Босне и Херцеговине! Зашто би се ми Срби одрицали остатка територије ове државе? Па у Сарајеву је толико србских гробова (свједочанство стогодишњег живота Срба у овом граду), велики дио центра Сарајева је до 1945 (и доласка Ђопавог) био у власништву Србске Православне Цркве а у Сарајеву су Срби у не тако далекој прошлости били елита. У Мостару су Срби за вријеме Шантића (1868 - 1924) били већина, били су културна и трговачка елита, имали своје банке, фирме, позоришта (само у једној години изведено је око 200 представа, све са србским темама) итд. Могао би да набрајам и остале градове који данас нису у Српској али су имали како србску већину, тако и дугогодишњу србску традицију. Биће оних који ће да се побуне и напишу како је ово што сам написао глупост и како би, да је то тачно, данас у тим градовима и даље било много Срба. Међутим “заборављају” да се над Србима у посљедњних 600 година врши србоцид. Да је због Османлија, Аустро-Угара, Њемаца и њихових вјерних поданика србска имовина отета а да су Срби у логорима (први је отворен 1914. у Добоју и био је први логор за дјецу - Србску - на свијету!) и на друге начине звјерски убијани. Цијела Босна и Херцеговина је СРБска!

Name

@одцјепљивачи на батерије

09.12.2017 10:47

Пошто се ткз отцјепљивачи школују на YоуТубе кроз фарме, звезде гранда и неизбјежне срБББско патриЈЈЈЈотске видее, могли би успут погледати снимак Доналда Трампа и његово мишљење о бомбардовању србије. Његова једина замјерка је што НАТО није послао пјешадију и окупирао Србију. Захвалите се богу и Клинтону што 1999 није на власти био Трамп, потаманио би вас ко зечеве.

Name

ре @одцјепљивачи на батерије

09.12.2017 12:06

Исти ти Американци, који су вама (Бошњацима, Хрватима и Шиптарима) "помогли" па сте данас њихови адвокати - од 1991. (како би ти то рекао) "тамане" МУСЛИМАНЕ (!) "као зечеве". То Бошњацима и Шиптарима не смета ни секунду! Баш вас брига за пола милиона (муслиманске) дјеце које су помрле због санкција које је увео управо тај Клинтон (и екипа око њега) против Ирака у деведесетим. Баш вас брига за 1,5 милиона Ирачана (скоро све муслимани) који су умрли од 2003. па наовамо које имају на души Буш и екипа. Баш вас брига за милионе побијених и расељених Сиријаца (опет, скоро све муслимани) које су "усрећили" Обама и екипа од 2011. па наовамо. Пљували сте по Трампу и давали подршку (у Сарајеву и Приштини) Клитноновој док Трамп није изабран за предсједника па сте одједном постали његови адвокати! Причате како су Срби починили геноцид над муслиманима (у БиХ и на КосМет-у) а хоћете да уђете у НАТО и да се придружите Американцима (и остатку запада) који управо то раде са муслиманима на Блиском истоку. Ваша патологија је НЕ-ИЗ-ЉЕ-ЧИ-ВА!

Name

истина

09.12.2017 15:32

ре @одцјепљивачи на батерије можеш ли ми објаснити какве то везе имају балкански народи муслиманске вјероисповјести са народима бликог истога, осим вјере, мада знамо да и на блиском истоку живе људи свих вјера од католичанства до јудаизма. Значи, ти се поистовјећујеш са народима и људима само ако су они православне вјере, па макар они били пошаст овог свијета. Значи, дајеш поруку да народ БиХ треба слиједити политику ИСИС-а и тероризма против цијелог цивилизираног свијета. Значи, предлажеш да се бошњаци почну разносити бомбама по свијету и да почну убијати све људе који нису муслимани. Значи, ти ћеш слиједити православну русију, па макар она била и узрок смака свијета, твоја патологија је НЕ-ИЗ-ЉЕ-ЧИ-ВА.

Name

Бј

09.12.2017 16:27

Кад у вука .узица зарасте!!

Name

ре истина

09.12.2017 18:18

Муслимани на тзв. “Балкану” нису до деведесетих имали скоро ништа са муслиманима на Блиском истоку (мада ни тамо сви муслимани не гледају религију на исти начин, види нпр. Сирију и Саудијску Арабију) али од тада (и данас) итекако имају везе са Блиским истоком: (1) Муџахедини, највећим дијелом са Блиског истока, (ЦИА пројекат; данас је то ИСИС) који су долазили да се боре на бошњачкој страни су протежирани од тадашње власти а данас се сматрају херојима без обзира на грозна звјерства која су починили (специјалитет и тада и данас: одсјецање глава), (2) Утицај земаља са Блиског истока на све поре бошњачког друштва је очигледно: Религија (финансирају се вјерске школе, имами, џамије, вехабије…), култура, медији, економија… а то Бошњаци добрим дијелом одобравају и бране, (3) Из БиХ и из нарко-државе “Косово” се регрутује (сразмјерно броју становника једне земље) највећи број припадника ИСИС-а, што Бошњаци такође често бране - а то тврди управо тај превртљиви запад кога браните и коме се додворавате. Мислим да сам о томе написао довољно. Твоја аргументација “случајно” превиђа да ја не само да не осуђујем све муслимане него сам чак на страни свих муслимана који, као и Срби, трпе због тога што желе да буду своји на своме (прије свих Сиријци, Либијци, Ирачани и Иранци). Зато и трпе бомбе и осиромашени уранијум који их убијају данас и сљедеће хиљаде година. Али, као што рекох, то већину Бошњака не брине јер већина хоће у НАТО и да саучествује као послушник запада у његовим пројектима сламања кичме онима који желе да буду своји на своме. Твоје потезање Русије је провидан трик који користите и када се руски добровољци поистовјећују са муџахединима иако добровољци на србској страни ником нису одсјецали главе и тиме се хвалили а ваши добровољци су то радили. Интересантно је да у својој реплици ниси контрирао ни једном мом аргументу (НАТО подаништво, пљување Трампа па онда цитирање Трампа). Али, битно је да ти је псеудоним “истина”.

Name

Реее

10.12.2017 07:36

Ајде не лупајте глупости мудзахедини,Срби нису изгубили рат од вас који сте се поубијали медјусобно а сваљујете то и данас на Србе већ од остатка свјета преко нато пакта,чиме се ви заостала религијо поносите можда тиме што сте заједно са хрватима ратовали против Срба(који су мало јачи и хуманији ратници)а данас исте те хрвате називате злочинцима.Захвалите се Богу да Републиком Српском а и Србијом владају политичари које ви мрзите а све су вам дали,ипак доћиће и они који ће да вам врате мило за драго а до тада отиђите у Бања Луку,Добој,Бјељину ... и видите Министарство Републике Српске,Даyтон и није толико проблематичан јер је створио Републику и то Српску јер сјетите се само Авноја и грешке тита када је свима нацртао границе и дао Републике а онда знамо шта се деси 90их.Дакле СРБОМРЗЦИ Добродошли у РЕПУБЛИКУ СРПСКУ за коју само будала може мислити да је бих и ускоро будућом Државом наравно Српском.

Name

Мисљење неутралног

10.12.2017 17:46

Ја никако немогу схватит Бих ако зивјс у тој дрзави и кунес СЕ у њу одакле онда та лојалност окупаторским силама познато је да су ти кони СЕ куну у бих били савезници аусроугарске савезници турске савезници фасистицке њемацке савезници устасске хрватске и на крају савезници терористицки дрзава какав је то народ никад нисте били на правој и праведној страни ал сте СЕ КО љигавци на крају прислоњали повједнику

Name

ре одцјепљење

11.12.2017 11:51

јеси ли ти када чуо за Дејтонски мировни споразум?? Пази МИРОВНИ СПОРАЗУМ !!!! Ти само блебецеш онако ради реда, одвајање неког од ентитета или Брчко дистрикта из БиХ води у катастрофу, дејтонски устав се мора поштовати, мир нема алтернативу. Ти би да потпишеш мировни споразум а онда када се ситуација смири ти би да га рапидно прекршиш, плитка ти је политика, плитка

Name

ре истина

11.12.2017 11:57

кратко речено-он је обична далабу

Name

Рун-Бан-Сон

08.12.2017 22:55

Никад робом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кореја-Фан

09.12.2017 07:45

Амери свратите код нас на кахву.

Name

србин 005

08.12.2017 22:58

Зар јос нистесватили политику снсд и њиховог лидера ометај сметај опструирај дате омрзну Недирајте Инцка он је дипломАта иx народа њему народ вјерује идокје он ту бице мираиреда

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

09.12.2017 02:23

Срби нису тако неписмени..Срби знају ста раде,федералцу један..

Name

ре коле

09.12.2017 08:53

Знају ста раде? Па не раде ниста, иду на запад да раде. Тек онда знају ста раде а овдје једино сто раде је презивљавање и србовање.

Name

Ре коле

10.12.2017 22:38

Дај Боже да знате шта радите...Пљујете по Западу, а први сте у редовима за запад. Пљујете по САД-у, а хрлите и у САД, па чак и осумњичени за ратне злочине ризикују да буду ухваћени, али само да се дочепају мрске Америке, умјесто да ко људи се склоне у мајчицу Русије, али не; што ли? Кренете у ратове да проширите Србију, а она једина мања из њих изађе. Кренете самоувјерено и помпезно према "Срцу Србије" и останете на граници к'о покисли. Расипате паре за лобирања, а онда изађу нека браћа Албанци и објасне да се они итекако за нешто питају у оном одбору за сигурност. Мјесец дана се има шта набрајати......, али хајде вјеровати ти је на ријеч, само, како изгледа када не знате шта радите?

Name

п-дим

08.12.2017 23:06

Искрена порука, хоцемо демокрацију по узору на Америцку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоксим

09.12.2017 03:09

Не него сведску.

Name

мерy

08.12.2017 23:18

Овако зборе,да им драго ето остају,само ови из одлазеце америцке администрације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

08.12.2017 23:28

Овај је из старе администрације и није јос абдејтован. САД це 9. јануара прогласит Републику Српску за дрзаву и преселит своју администрацију у БЛ. Брцко це припасти Српској а Хрвати це добити Херцег-Босну поносну са главним градом у Мостару.Муслимани су изгубили Јерусалим и сад губе и БИХ.Све је ово Обрад Кесиц излобиро у Њуорку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

09.12.2017 10:34

Кики је циганско име, нека се цује и глас националних мањина.

Name

Цццц

09.12.2017 14:07

Нису то 'цигани' већ Роми...

Name

@милан

09.12.2017 16:56

А твоје је бас фино,право цобанско.Бухахахахаха!

Name

Балкански длакави гониц

09.12.2017 21:10

Хахахаха...Па ста хоцес тиме реци Милане.Да си ти несто супериорнији у односу на Роме.Хајде да си барем Словенац или Аустријанац па да тако прицас.Ако ниси знао према Ромима се у Европи односе као према господи.

Name

Француз

08.12.2017 23:59

Није постојала ни за Косово па ви помогосте ! Помоце и нама један дан Неко а мозда и ви као сто сте сваки пут кад смо требали да гинемо за васе интересе ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деја Ву

09.12.2017 03:18

Хојт Ли, прицате и радите само оно сто це Додику донијети гласова. То вјесто радите годинама. Утренирани сте, није вам ово први пут. А ако му гласова зафали, избори це бити намјестени. Као и до сафа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.12.2017 09:07

Ста је ту цудно? Па, администрација којој припада Ји и јесте на силу поставила Дудука. Нормално да га као таквог у последњих 20 година само одрзавају.

Name

док

09.12.2017 04:35

"Драго ми је рећи да ћу још бити ту", истакао је Ји." Овај за..бава Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Х

09.12.2017 07:02

Нерадуј се имају други сто недају цико незаборави превисе си сигуран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оптимиста

09.12.2017 07:55

Хојти је изврстан. Послије именовања главних градова по свијету мозете ли ми одговорити, које дрзаве је Сарајево главни град?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

09.12.2017 08:22

Купи Атлас.

Name

Ре

09.12.2017 08:23

Оне коју ти мрзис а због таквих као ти све је висе и висе волимо.

Name

Дудук

09.12.2017 15:59

Оне дрзаве цији пасос морас да вадис.

Name

јос мало..

09.12.2017 16:30

па разлаз. Свако у својој куци - то је најбоље!

Name

Верослава

09.12.2017 16:43

ја имам и пасос Србије, нека га за главни дио посла.

Name

Ре још мало

10.12.2017 22:44

Бар теби то није проблем. "Сабереш" кесе и разгули!

Name

ре оптимиста

11.12.2017 17:19

Сарајево је главни град Босне и Херцеговине, али и Републике Српске. Процитај устав РС оптимисто, није интернет само за коментаре и порнице ;)

Name

апел

09.12.2017 08:19

Господине, најбоље би било да одете својој куци, својој фамилији. Доста зла је Васа администрација поцинила на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.12.2017 09:16

Бруце Лее остаје док им не подере гузове.

Name

Ре

09.12.2017 09:57

Одкад је лакташки кримос најавио да је ово одлазећа администрација а он га још држи на оку и држаче још дуго. Хвала драгом Богу.

Name

Два црна гаврана

09.12.2017 08:26

Треба знати да би најпогодније вријеме за изненадно отцјепљење било ноћу, неке кишне и магловите ноћи, у мукло доба, негдје пред зору. Тада пажња попушта, тада и најсавјесније нигхт портере зна сан преварити. А народ кад се пробуди и протрља крмељаве очи, кад оно, има шта да види - отцјепљење већ било, отцијепили се, готова ствар, шта је ту је, вријеме се не може вратити, ни догађаји такође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милена

09.12.2017 17:16

Гавране, па Ви сте изгледа преспавали задњих 22 године. Угодне снове и даље, немојте јос да протрљате оци, рано је..

Name

Два црна гаврана

09.12.2017 08:28

А послије, када се деси то отцјепљење, нека је народу у помоћи сам свевишњи, којег још нико ни видио није. На попришту остају народ и они, народ са једне а отцјепљивачи са друге стране, и никог километрима уоколо, празнина која бије из сваког камена, сваког сасушеног грма, пустиња и пустоловина. Па ће бити као у оном старом филму из делте Неретве, у којем сеоска луда упозорава - народе сакриј вино и жито, али сад не иде војска, већ иду отдцјепљивачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

09.12.2017 10:35

Ма ко нас ста пита,бице како одлуце велике силе,а Ви се побрините како да небудете гладни поред уводјења оволики намета,на тосте могли утицати али нисте па цемо сви заједно у БиХ постати робље од ових насих криминалаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

09.12.2017 12:44

Цуј ЛИ, ви сте јос кратко вријеме сила која то прица. У догледно вријеме неце вас се ниста питати. Стизу Кина и Русија а и ЕУ всм помало окрецу леда. Тако да ми срби за разлику од вас смо спремни цекати тај дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дудук

09.12.2017 16:02

Хахахах која си ти кљусина сине. Цека, цекај и србуј.Док други зиве и раде.

Name

Уранијум-Ман

09.12.2017 16:33

Тамо гдје је пао томахавк поставити руске базе. Тако це нам амери бити захвални сто им ознацили мете у налету великосветског поробљавања..

Name

хојт

10.12.2017 08:29

бице цекај док каталонија показе пут отицицес и ти у покој распаласе аустроугарска царевина па јос их има тако мозе доци на ред ибосна да прдекне само ако аминује папенце он намигне цовицу оде босна на добос онсе пита за сваки сведски поредак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Независност

10.12.2017 10:58

Кад-тад це бити могуце! У данасњем свијету се све брзо мијења, границе су постале само линије на папиру. Неразумијем једино паницни страх Босњака од независности РС, схватите једном Република Српска вам НЕ ПРИПАДА, немате никакво право на њу, и оставите је на миру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.12.2017 16:16

Прочитај устав РС-а а успут и дејтонски мировни споразум.

Name

Алооо ји!

10.12.2017 17:12

Је ли те ко шта пит'о? И дабогда се Тексас одвојио од зле америке! Ваши ''национални интереси'' свугде угрожени и у Пријечанима, и у Имљанима и Новом Граду и Карановцу и... Неће да може Ј(адн)И(че). Доста вас је. Проклета је америкаааа и злато што сјааа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЈ ДРУГОВИ, ЈЕ Л'ВАМ ЖАО...

10.12.2017 17:20

Је л'вам жаоооо. растанак се примакаоооо... Ево и ја сањам да ћемо се оптцепити, па шта?! ''Милион'' пута сам износио своје коментаре на ову тему на овом порталу и наводио пример СФРЈ (јот, како је Њофра својевремено волео да каже) и понављам још једаред како је Де Микелис, италијански шеф дипломатије говорио све до распада СФРЈ, да је СФРЈ недељива и да мора остати целовита и...тако ће опстати и СФРЈ у малом. СИЦ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

10.12.2017 17:38

Ал доце ако богда брзо и крај америцким ставовима па овоме гаду моцемо плунут у вецеру окупатори подрзавају окупаторе јаране крај фасизма СЕ близи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фарук

11.12.2017 06:18

Из овог видим зло велико.Мрзња.Ниста добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опрем добро

11.12.2017 08:00

Шта ти је диктатура, све опције које покушавају одвућ БиХ од ЕУ треба обесхрабрити. Шта је са правом избора, шта је са опцијом да ми сами одлучимо желимо ли у ЕУ или не. Тренутно је најгоре то једноумље "крупног капитала" које долази из САД.

ОДГОВОРИТЕ