СП: Српкиње прве у групи - иду на Црногорке!

Лекић оверила победу и прво место Србије! Рукометашице Србије победиле су Јужну Кореју са 33:28 у петом колу групе Д и домогле се првог места у групи Д на Светском првенству у Немачкој.  Српкиње на Црногорке у осмини финала! Женска рукометна репрезентација Србије завршила је прву фазу Светског шампионата у Немачкој као првопласирани тим групе Д.

Остали спортови 08.12.2017 | 22:15
СП: Српкиње прве у групи - иду на Црногорке!
Нека се спреме Црногорке, Србија са првог места иде у осмину финала! Изабранице Љубомира Обрадовића савладале Јужну Кореју - 33:28.

Најбоље рукометашице Србије победом над Јужном Корејом обезбедиле су прво место у групи Д Светског првенства у Немачкој после пет одиграних мечева у првој фази.

Србија - Јужна Кореја 33:28 (15:14)

Изабранице селектора Љубомира Обрадовића у осмини финала играће против репрезентације Црне Горе, која је у групи Ц заузела четврто место.

Улог је пред меч са најбољом азијском репрезентацијом био велики. Победа је значила прво место, пораз је значио четврто и окршај са Русијом у наставку такмичења.

Овако, Србија је добром игром у нападу обезбедила дуел са Црном Гором у осмини финала планетарног шампионата. Српкиње су направиле и највећи успех од 2013. када су освојиле сребро на СП у Србији.

Против Кореје су најавиле да неће бити калкулација, почеле су солидно али Корејке брзо долазе до голова и предности од 2:0. Већ тада се видело да ће Рју правити доста проблема одбрани Србије продорима по средини.

Србија је у уводним минутима имала промашен седмерац и погођену пречку, а погађале су Обрадовић, Лекић, да би прву предност за Србију голом омогућила Драгана Цвијић на 6:5.

Проблеми у одбрани бековске линије Кореје су се наставили, а Кореја је у игри један на један лаким дриблинзима долазила до голова упркос предности Српкиња у висини.

На другој страни је било грешака у серији и на једној и на другој страни, критеријум суђења је неколико пута доведен у питање, али је Србија на полувреме отишла са предношћу једног гола 15:14.

Србија од почетка другог полувремена враћа предност од два гола, а вероватно један од преломних тренутака десио се при резултату 19:17 за српске рукометашице. Лавко даје гол, Сања Радосављевић добија искључење, а онда Катарина Томашевић на волшебан начин зауставља два зицера противницама.

Србија у наредном нападу са играчицом мање даје гол за 20:17 што је био први пут да су наше рукометашице повеле том разликом. Уз мање или веће осцилације у игри наставиле су до краја.

Кореја је покушала да нападне и успевала да притисне, али су Сања Дамјановић, Андреа Лекић и Слађана Поп-Лазић одбиле те нападе за победу вредну првог места у групи у којој је то мало ко очекивао.

Оно што радује пред почетак друге фазе шампионата је да је за селекцију Србије први пут заиграла и Андреа Лекић, која је имала проблема са повредом.

Србија се поштено наиграла против селекције Јужне Кореје. Жилаве ривалке нису се предавале до краја меча, и максимално су користиле лоше периоде игре наших рукометашица, нарочито у одбрани. После бољег старта Јужне Кореје (3:1), Србија јесте прешла у вођство, али никако није успевала да направи осетнију предност. И на полувреме је отишла са само голом вишка (15:14).

Ју, која је меч завршила са осам погодака, предводила је Корејке, а у селекцији Љубомира Обрадовића ниједна играчица није била нарочито ефикасна.

Тек у финишу меча успеле су да "побегну". Сања Дамњановић је покренула тим са два везана гола (26:24), а након тога ривалке више нису успеле да ухвате пшрикључак. Убрзо је на семафору стајало и "плус четири" (30:26), а на крају Србија је тријумфовала најубедљивијом разликом.

У тиму Србије Сања Дамњановић је била најефикаснија са четири гола, а Јелена Лавко, Слађана Поп-Лазић, Сања Радосављевић и Катарина Крпеж Шлезак уписале су по три поготка.

Србија је пласман у осмину финала изборила као најбоља у групи Д са три победе и два ремија и укупно осам освојених бодова. Друго место припало је Холандији са седам бодова, колико има и трећепласирана селекција домаћина, Немачка, док је Јужна Кореја прошла у другу фазу такмичења са шест освојених бодова.

Црна Гора је у групи Ц освојила четврто место са скором од две победе, два пораза и ремијем и укупно пет бодова.

Пласман у осмину финала избориле су по четири најбоље селекције из сваке од четири групе.

Мечеви осмине финала играју се 10. и 11. децембра, четвртфинала 12. и 13. децембра.

Екипе које су освојиле пето и шесто место у групама, настављају такмичење у борби за пласман од 17. до 24. места.

Драме коначно није било, иако јесте преокрета, али је драматична завршница избегнута. Женска рукометна репрезентација Србије савладала је Јужну Кореју у последњем колу групне фазе такмичења на Светском првенству, па као првопласиране одлазе у осмину финале, где их чека Црна Гора, као четвртопласирани тим групе Д – 33:28 (15:14).

Изабранице Љубомира Обрадовића су коначно направиле превагу у кључном тренутку утакмице, нису дозволиле противнику да се врати у самој завршници, па су групну фазу такмичења завршиле без пораза у пет утакмица.

За играчицу утакмице проглашена је Слађана Поп Лазић, која је постигла четири поготка, баш колико и Сања Дамјановић.

Корејке су изузетно брзим офанзивним акцијама правиле велике проблеме изабраницамаЉубомира Обрадовића у дефанзиви, а такав начин игре омогућио им је да средином другог полувремена дођу до изједначења и сустигну предност Србије од три гола разлике (23:23). Ипак, у самој завршници је ипак превагнуо већи квалитет и сталожена игра нашег националног тима.

Србија: Томашевић, Чолић, Радосављевић 3, Крпеж Шлезак 3, Лекић 2, Штевин, Лавко 3, Дамњановић 4, Николић, Т. Радојевић 2, Поп-Лазић 3, Радојевић 2, Обрадовић 2, Стоиљковић 1, Цвијић 1, Дмитровић 1.

Јужна Кореја: Џу, Парк, Џонг, Ким, Јо 2, Хјесу Сонг, Рју 4, Џунг, Чои 2, Сим 3, Ким, Канг 1, Џијун Сонг, Џијунг Сонг, Ли 4, Ју 8.

Извор: Мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

крки

08.12.2017 21:48

Браво за Србију, идемо по медаљу

ОДГОВОРИТЕ