ИТФ: Најбољи у 2017. су... земљаци - Шпанци!

Међународна тениска федерација прогласила је најбоље у 2017, а награда после 19 година одлази играчима из исте државе.

Тенис 10.12.2017 | 14:30
ИТФ: Најбољи у 2017. су... земљаци - Шпанци!
Међународна тениска федерација (ИТФ) изабрала је Шпанца Рафаела Надала за најбољег играча света у 2017. години, док је његова земљакиња Гарбиње Мугуруза најбоља тенисерка.

Надал је тако трећи пут понео престижно признање ИТФ, након сензационалног повратка после дуге паузе прошле године. Он је у 2017. освојио Ролан Гарос и УС Опен, укупно 16. гренд слем титулу у каријери и годину завршава као први на АТП листи.

Гарбиње Мугуруза први пут је приграбила награду ИТФ, након што је у годину на измаку освојила Вимблдон, први пут стигла на прво место WТА листе, а годину окончала на другој позицији иза Румунке Симоне Халеп.

То је први пут после 19 година да је ИТФ доделио награде тенисерима из исте државе. Претходно је то пошло за руком Американцима Питу Сампрасу и Линдзи Девенпорт 1998. године.

Надал је признање Светски шампион ИТФ добио по трећи пут у карији, док је Мугуруса први пут изабрана за најбољу.

Ово је први пут од Пита Сампраса и Линдзи Девенпорт 1998. године да су за најбоље проглашени тенисери из исте земље.

Надал је са 31 годином постао најстарији тенисер који је добио признање ИТФ. Он је ове године освојио шест титула, медју којима су рекордна десета на Ролан Гаросу и трећа на Отвореном првенству САД. 

Он је, такође, и најстарији тенисер који је годину завршио на првом месту АТП листе. 

"Веома сам срећан што сам добио награду ИТФ. Прошле су четири године од како сам последњи пут годину завршио као број један на АТП листи и заиста је посебан осећај. Честитам Гарбиње на њеном постигнућу, ово је сјајно за нашу земљу. Захваљујем свом тиму и навијачима, а посебно ујаку Тонију за све ове године", рекао је Надал. 

Мугуруса је прва шпанска тенисерка која је проглашена за ИТФ Светског шампиона још од Аранче Санчес Викарио 1994. године. 

Она је на путу ка својој првој титулу на Вимблдону изгубила само један сет, а годину је завршила на другом месту WТА листе иза Симоне Халеп. 

"Постати Светски шампион ИТФ у оваквој такмичарској сезони је невероватно, а још је посебније јер је и Рафа добио то признање. Он је узор свима нама, ово је сјајан тренутак за тенис у Шпанији", рекла је Мугуруса.

У конкуренцији мушких дублова за најбоље су проглашени Пољак Лукаш Кубот и Бразилац Марсело Мело, док најбољи женски пар по оцени ИТФ чине Чан Јун Јан из Кинеског Тајпеха и Швајцаркиња Мартина Хингис, која се недавно пензионисала.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар