Нешто се спрема озбиљно у Србији

Србија размишља да уведе озбиљне измене у вези контаката страних амбасадора са шефом дипломатије Ивицом Дачићем, пишу "Вечерње новости".

Србија 08.12.2017 | 08:12
Нешто се спрема озбиљно у Србији
Наиме, како тврди тај лист, размишља се да се уведе принцип реципроцитета у контактима страних амбасадора са нашим државним врхом и да се "пролаз" на састанке са Дачићем и другим високим званичницима омогући само представницима оних земаља у којима и наши емисари имају исти третман.

Према подацима Министарства спољних послова, од 69 амбасадора колико Србија има у свету, њих 24 ниједном није примио шеф дипломатије земље у којој су на дужности, наводе "Новости". 

На пријем, како наводи лист, чекају наши амбасадори у 11 европских држава - Италија, Белгија, Холандија, Аустрија, Финска, Велика Британија, Данска, Шпанија, Португалија, Француска, Немачка. 

Ни наши амбасадори у САД, Турској, Индији, Индонезији, Јапану, Јужној Кореји, Кини, Уједињеним Арапским Емиратима, Етиопији и Кенији нису имали сусрете са високим званичницима ових земаља, осим када су ступили на дузност и предали акредитиве. 

Од земаља у региону, "хладан" третман према насим дипломатама имају Албанија и Црна Гора где амбасадори такође нису имали састанке са тамошњим министрима спољних послова. 

Опција повлачења "ручне" у дипломатској гостољубивости Србије постала је актуелна након инцидента украјинског амбасадора Олександра Александровича, који је најпре давао непримерене изјаве о нашој спољној политици, а затим се жалио да месецима чека на пријем код Дачића, наводи лист. 

Дачић је узвратио да и наш амбасадор у Украјини Раде Булатовић још не може да издејствује састанак са министром Павлом Климкином, иако за разлику од колеге Александровича није давао непримерене изјаве.

(Тањуг)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Крајње вријеме

08.12.2017 07:37

Тако треба . Доста је висе тих Амбасадора који као неке опајдате иду куда хоце и раде ста хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

08.12.2017 08:15

Зар и у братској Кини кукавче? Брука!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ро судији

08.12.2017 14:38

Ако је београдски пашалук онда не знам како да назовем твој сарајевски пашалук ? Овај пашалук има 7 милиона становника па види ? Не знам само шта си јео за вријеме рата да ти роба није долазила ( илегално) из београдског пашалука.Мораш бити захвалан а видим да не размишљаш о будућности да се не понови.Шта онда ? Опет ћеш јести КАРНЕкС конзерве и засладити ЈАФА бисквитом.Наравно са истеклим роковима.Боље мисли кад нешто пишеш.

Name

Хрсуз

08.12.2017 08:28

Нису музикални ко патак Дача.......Не знају "Миљацку"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

08.12.2017 10:19

То Ивице краљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МС

09.12.2017 18:10

краљ Дациц, Дацицу напријед.

Name

Лажно Име

08.12.2017 10:29

Господине Дачић,Србија је мала земља,скоро небитна по многим питањима. Данас влада интерес,економија... и све што Србија нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

09.12.2017 10:43

Док год људи не схвате да ини Амери, Брисел, Турска и Русија не могу висе вољети ове просторе него ми сами, овдје це бити јад и бједа. Ко год овакву изјаву као Дациц изјави има симпатију од мене. Било које политике нације или вјере да је.

Name

Неђо.10Децембар.2017

10.12.2017 21:28

Хвала богу дасте дошли једном памети.Свака сушакад је дошла у,Србију приредилисте добродошлицу.Црногорци су Стипи дали да буде почасни гост,Тоим је брат.Црногорци ћу дочи памети,само ће им бити касно.

ОДГОВОРИТЕ