Корупција је рак рана у друштву

„Корупција слаби привреду, подрива демократију и владавину права. Корупција је велика пријетња за безбједност и стабилност земље'', каже шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон.

Босна и Херцеговина 06.12.2017 | 20:07
Корупција је рак рана у друштву
оводом Међународног дана борбе против корупције који се обиљежава 9. децембра, ОЕБС је у Сарајеву представио Приручник о борби против корупције. Колико ће тај приручник помоћи БиХ у којој је корупција постала начин живота?

„Корупција слаби привреду, подрива демократију и владавину права. Корупција је велика пријетња за безбједност и стабилност земље'', каже шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон и додаје:

„У БиХ корупција прожима све секторе и повезана је са организованим и другим најтежим облицима криминала. Деструктивни ефекти корупције у БиХ су расипање јавних ресурса, недостатак страних инвестиција и ширење апатије и неповјерења грађана, који су забринути због корупције и сматрају да је то приоритет којим треба да се баве домаће власти, али и међународна заједница.''

Приручник за борбу против корупције је покушај међународне заједнице да БиХ оствари видљив напредак на том пољу. У Агенцији за превенцију корупције тврде да ће им приручник бити од велике помоћи.

„Посебно се то односи на дио који говори о кодексу понашања, успостављању правилног управљања финансијама у јавном сектору, те успостављању ефикасног и дјелотворног система јавних набавки'', истиче директор Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције Хасим Шаботић.

Замјеник министра безбједности у Савјету министара БиХ Мијо Крешич подсјећа да БиХ има добар законски оквир, 13 агенција на разним нивоима власти, 11 стратегија и 12 акционих планова за борбу против корупције, међутим, проблем је реализација и примјена стратегија и закона.

„То је рак рана у нашем друштву. Често смо у затвореном кругу и не желимо спознати чињеницу да одређене институције функционишу на корупцији или се кроз њих провлачи корупција'', тврди Крешић.

Да је коруција највећи проблем БиХ схватили су сви осим правосудних институција. На критике да не раде довољно и ефикасно на процесуирању корупције, имају спреман одговор.

„Тужилаштво БиХ није сервис политичких странака и не може предмете корупције рјешавати по жељама, већ на основу чињеница, закона и Устава БиХ'', тврди вршилац дужности главног тужиоца БиХ Гордана Тадић и додаје:

„Корупција је присутна првенствено на локалном нивоу. Веома је ријетка појава да мито, тај симбол корупције, примају високи званичници. Обично се те врсте кривичних дијела појављују на локалном нивоу.''

Тадићева очигледно одговорност покушава да пребаци на локалне нивое власти. На питање да коментарише чињенице да се због корупције воде дисциплински, али и кривични поступци против некилко тужилаца, међу којима су бивши главни тужилац БиХ и његов замјеник, одговара да они рјешавају корупцију у својој кући.

На питање колико је завршено предмета корупције од како она врши дужност главног тужиоца, Тадићева одговара:

„Ја имам другачији приступ у раду од свог претходника и не пожурујем своје тужиоце да завршавају предмете''.

Из ОЕБС-а поручују да борба против корупције захтјева политичку вољу, неустрашиве вође, промјену вриједности, али и дјеловање свих нас.
Због тога позивају грађане и медије да истрају у напорима разоткривања и сузбијања корупције.



БН телевизија

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Ап

06.12.2017 19:20

Само млате празну сламу.Нека кажу именом и презименом КО је до сада ухапшен и осуђен ради кримимала.Сви криминалци су на руководним мијестима по страначкој припадности и ником ништа.Само у БГ из РС има близу 15 000 станова купљених од 2000 г.Питам како ? Ово је само прича за сиротињу ал ето бар дијеца бијеже и спашавају се по свијету.Сретан им пут

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајдо

06.12.2017 21:46

УИО БИХ највеце легло криминала,рекета и корупције по вертикали.

Name

Yеп

07.12.2017 05:51

Вец 20 година.

Name

Тенис

07.12.2017 06:05

УИО БиХ - КРИМИНАЛ,РЕКЕТ И КОРУПЦИЈА

Name

Игор

07.12.2017 06:29

Рекосе дивни странци који нас уце да коруопција неваља и одосе у посјету Ланацу да се сликају код успјесних који су све постењем зарадили..ма мрс

Name

вецина одлуцује

07.12.2017 06:42

Корупција у БиХ је нацин водјења дрзаве. Без ње нема стратегије Папака, а без Папака нема вецине!

Name

Корлеоне

06.12.2017 19:45

Глупача, Тадићка,мисли да смо сви глупи као она. И птице на грани знају да се највише корупције догађа на највишем и средњем нивоу власти приликом јавних набавки, кад тендер махери огромни новац стрпају у свој џеп.Познати херцеговачки тендер ефендија, лука петровић, (лопови се пишу малим словима),на ту тему је докторирао и стекао велико богатство. Мито на локалном нивоу је проблем али је у поређењу са корупцијом код јавних набавки безначајна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крадезе

06.12.2017 20:56

Па она је кадар Драгана Човића, тиме Миле Додика и Бакира...кога лаже Тадићка?

Name

Одговорност одговорност

06.12.2017 19:47

Главни тузиоци био то главни тузилац туиластва БиХ или неког окрузног тузиластва,кантоналног тузиластва морају бити и одговорни за свој рад и морају контролисати рад тузилаца.Овако нема никакве одговорности рекао је синоц на к3 судија Периц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис Слина Спасојевиц

06.12.2017 19:47

Ја имам сест радних мјест и немам појма ста је корупција - то питајте ове мајмуне сто се пријављују свака два мјесеца на биро рада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?????

06.12.2017 20:09

А кде је Стевандиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тужилаштво

06.12.2017 20:33

Док Славица Матијаш ради као тужилац биће корупције максимално,кад се из тужилаштва избаци Славица Матијаш и слични њој тек тада се може причати о борби против корупције. Славица Матијаш која је неписмена и корумпирана ради отворено за криминалне скупине у Бањалуци и по њиховим директивама подиже оптужнице без икакве основе,а да ствар буде још гора,судије које су као она,прпадају истом клану,прихватају такве оптужнице и од судница праве циркус. Нема борбе против корупције док овакав олош ради у Суду и тужилаштву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конкретно

07.12.2017 04:09

Наведи бар неке конкретне слуцајеве гдје је дотицна поднијела бесмислену оптузницу.

Name

конкретно

07.12.2017 08:03

Конкретно Путеви Републике Српске! Једна од тисућу.

Name

Шијан

07.12.2017 08:20

Немојте тако. Славица Матијаш је мени много ваљала. Ја се бавим много тешким послом,дајем паре на камату и онда безобразници ме пријављивали и полицији и у тужилаштво,а Славица Матијаш је све то пеглала и давала ми информације.

Name

Радић

07.12.2017 08:29

Слава је стара варалица,кад је годинама варала мужеве како неће и државу. Није она крива,она је дворски тузилац,а крив је онај ко је тамо дрзи почевши од Лепира и Милана Тегелтије па све до душевног болесника Додика.

Name

ЗОММБИ

07.12.2017 16:03

КО ДА СЕ БОР ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ КАДА У ПРАВОСУДЈУ ИМАТЕ ПРЕСУДЈЕНЕ СУДИЈА ЗА КРИВЦНА ДЈЕЛА ПРИМЈЕР МРКОЊИ ГРАД ОСНОВНИ СУД.....БИВСА ПРЕСЈЕДНИЦА СУДА , СТА РЕЦИ А НЕ ЗАПЛАКАТИ.НАЗАЛОС ОВО ЗНА ВСТС БИХ И ТЕГЕЛТИЈА.

Name

Гени су чудо

06.12.2017 20:38

Корупција је код нас нормална ствар и наслеђена је из доба комунизма. Правосуђе служи политичарима за сјечу глава неподобним грађанима. Док је Милан Тегелтија,Спасан Келеман,Миекиц,Славица Матијаш итд. нема од борбе ништа и корупцији је загарантована будућност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корлеоне

06.12.2017 21:15

Ниси у праву. Погледај какву имовину посједује садашња, назови елита, некретнине вриједне десетине милиона км, вишемилионске банковне рачуне итд.а шта су посједовали комунистички челници,па ћеш се увјерити, да су комунистички челници према садашњој елити социјални случајеви.

Name

Пикси

06.12.2017 20:51

Лажљива бахата сорта!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЛИНДА

07.12.2017 16:00

Представа за јавност, лично сам пријавио корупцију и незаконитости у раду једне полицијске агенције и једва остао зив, назалост упознао сам и ову агенцију за борбу против корупције и њеног директора Саботица, ниста само мртво слово на папиру врана врани оци не вади.

ОДГОВОРИТЕ