Путин није срећан, али неће блокирати никога...

Председник Русије нема дилему око тога да ли је казна за руске спортисте праведна или не, али је поручио да ништа неће стајати на путу њиховог одласка у Јужну Кореју у својству самосталних спортиста.

Остали спортови 08.12.2017 | 15:30
Путин није срећан, али неће блокирати никога...
Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас, након што је МОК суспендовао комплетну репрезентацију те земље са предстојећих Зимских олимпијских игара у Пјонгчангу, да ће његова влада дозволити руским спортистима да отпутују у Јужну Кореју и наступе као неутрални такмичари.

Ипак, Путин је нагласио да нема дилему око тога да ли је нова суспензија руским спортистима, после оне уочи Летњих олимпијских игара у Рију прошле године, политички мотивисана. Назвао ју је непоштеном и колективном, али нагласио да Русија неће неће бити препрека њеним спортистима који су заслужили право да се такмиче након великих одрицања током претходних година.

Међународни олимпијски комитет суспендовао је у уторак Русију са предстојећих Игара у Пјонгчангу након што су прикупљени докази о системском допингу на Играма у Сочију 2014. године. МОК намерава да позове такмичаре из Русије у индивидуалним спортовима да учествују под олимпијском заставом, наводи Асошиејтед прес.

У одлуци објављеној свега 66 дана пре почетка ЗОИ, МОК је навео да је Олимпијски комитет Русије суспендован, али да ће Руси на Играма моћи да се такмиче у индивидуалним спортовима као неутрални такмичари, под називом "Олимпијци из Русије", без државне заставе и химне.

Путин је у телевизијском обраћању, после објаве да ће се поново кандидовати за председника Русије, навео да руске власти "без икакве сумње неће прогласити било који облик блокаде" учешћа руских спортиста.

"Нећемо блокирати учешће наших олимпијаца, ако било ко од њих жели да се такмичи као појединац. Они се за та такмичења припремају током целе каријере и за њих је то веома важно", рекао је Путин.

Он је додао да Русија и даље не прихвата оптужбе да је организовала систем допинговања током ЗОИ у Сочију и назвао одлуку МОК непоштеном "колективном казном".

Путин је казао да нема никакве сумње да је "та одлука политички мотивисана", пренео је Франс прес.

Извор: мондо.рс/Бета

Коментари / 0

Оставите коментар