Оправдан је страх злоупотребе новца

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Огњен Тадић рекао је у интервјуу за Анадолу Агенцy (АА) како очекује да се на сутрашњој сједници тог законодавног тијела на дневном реду нађе разматрање редефинисаног приједлога измјена и допуна Закона о акцизама БиХ.

Република Српска 06.12.2017 | 13:54
Оправдан је страх злоупотребе новца
“Мени су, као предсједавајућем Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, моје колеге из Дома народа, прије свега Сафет Софтић, замјеник предсједавајућег Дома народа ПСБиХ, обавијестили да постоји већина која би могла да усвоји те приједлоге закона и да се на тај начин обави процедура у Дому народа ПС БиХ. Ја због тога и очекујем да ће се ти приједлози наћи на сједници Дома народа ПС БиХ и с обзиром да очигледно постоји већина да ће и бити усвојени”, рекао је Тадић.

Што се тиче очекивања од измјена и допуна Закона о акцизама БиХ, Тадић истиче да је “велики проблем данас разговарати о томе што просто имамо праксу злоупотреба која обиљежава и политички и сваки други живот у Босни и Херцеговини”.

“Сходно томе, оправдан је страх од тога да ће и овај кредит бити злоупотребљен за предизборне и свакакве друге сврхе, те да ће већина тог новца нестати негдје за што ми уопште нећемо имати податке гдје је нестало. Један од примјера је Електропренос БиХ који смо имали из 2014. године када се такођер говорило о неких 100 милиона КМ, неким инвестицијама и свему осталом. На крају није се видјело ништа значајно од свега тога”, навео је Тадић.

Конструктивни разговори у Београду

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ не очекује посебне резултате данашње посјете чланова Предсједништва БиХ Србији.

“Оно што је важно рећи је то да је Предсједништво БиХ у било ком свом саставу па тако и овом очигледно добродошло у Републику Србију. Због неких изјава датих за сервис ДW не очекујем да ће данас бити тако добра атмосфера као што је било прошли пут када је Предсједништво БиХ гостовало у Србији, али очекујем да ће се врло конструктивно разговарати о озбиљним темама па, између осталог, и о разграничењу, односно Споразуму о границама између БиХ и Србије”, навео је Тадић.

Наглашава да “нема ништа спорно када је разграничење у питању јер, наводи, сваком је јасно шта ту налаже међународно право и некаква здрава логика која је у интересу обје стране”.

“Само се поставља питање који ће тренутак бити искориштен да се донесе одлука о томе и објави у јавности. Наравно, како би и политички живот био на одређени начин оплемењен добрим вијестима, а не само причама о сукобима”, рекао је Тадић.

Политичка прича која се води о теми изградње брзе цесте Београд – Сарајево, првенствено у БиХ у смислу различитих траса које се нуде, Тадић наводи да сматра да има само унутрашњу политичку употребу.

Организовани криминал јачи од државе

“Она неће утицати нити на потенцијалне инвеститоре нити на доносиоце одлука. Доносиоци одлука, а зна се по надлежности ко то ради на крају ће бити у ситуацији да се опредијеле за пут и трасу која је највише у складу са заједничким интересима и инвеститора и доносиоца одлука. Када бисте мени лично питали, могу да вам кажем своје мишљење, али мислим да бих тиме само утицао у унутрашњополитичку причу за коју сматрам да је пролазна и да ће се на њу сутра гледати на нешто што је било непотребно и сувишно у сваком случају”, навео је Тадић.

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ дао је и оцјену зашто ће се ова година завршити без напретка на европском путу БиХ, односно шта је главни узрок застоја.

“Допустићу себи да кажем да сам на лицу европског комесара за сусједску политику и проширење Јоханнеса Хахна препознао ту врсту израза који говори да је потпуно незадовољан што од једних те истих људи поново мора да слуша једну те исту причу, а да при томе нема суштинског помака. Мислим да је суштински помак изостао због тога што се није ријешило кључно обећање везано за овај мандат 2014.-2018. година, а то је борба против организованог криминала.

Да смо на том пољу постигли резултате какви су требали да буду постигнути практично би били уклоњени сви фактори застоја у развоју овога друштва па тако и у развоју његовог европског пута. Како то није учињено, показало се да је организовани криминал једноставно јачи и да има већи утицај на друштвенополитички и економски живот у БиХ”, каже Тадић.

Наводи да се сада “ми у БиХ налазимо у једној апсурдној ситуацији, а то је да ЕУ мора да преговара о начину нашег уласка у ЕУ са оним људима који су заправо узрочници тога да БиХ, а тиме и РС и ФБиХ не могу да се помјере на том путу”.

Рјешења пронаћи унутар бошњачко-хрватских односа

Осврнуо се и на измјене и допуне Изборног закона БиХ, односно како ријешити питање провођењае одлуке Уставног суда БиХ и да ли ће у питање доћи имплементација изборних резултата 2018. године у БиХ.

“Мислим да су о томе раније прије десет или 15 година требали да размишљају сви они који су торпедирали Дејтонски мировни споразум и његова уставна рјешења. Ти стални напади на Дејтонски мировни споразум на крају су произвели ситуацију у којој су управо они који су то чинили жртва таквих односа.

РС је очигледно 22 године мета пуно људи који желе ревизију Дејтонског мировног споразума и због тих сталних напада на РС они су изгубили неопходно вријеме да код себе, у ФБиХ правовремено разријеше односе надајући се да неће бити потребе за такво нешто јер ће се као тобоже ти односи рјешавати у новом концепту који се тиче читаве БиХ па тако и докида РС на неким питањима. Виталност РС је била нешто с чим нису могли да се носе и сада су се нашли у свом унутрашњем проблему бошњачко-хрватских односа везаних за унутрашње устројство ФБиХ”, рекао је Тадић.

Нагласио је да сматра да је у том смислу највише што “они из РС могу да учине је то да им препусте заиста без иаквог уплитања дођу до договора”.

“У том контексту то значи да свако могуће рјешење које се тиче њихових односа подржимо у процедурама у којима се и питамо како треба да буду уређене ствари у БиХ у вези са законодавством и то је све што бих ја могао да кажем. Надам се да ће они то да ураде ускоро и да самим тим неће бити блокирана рјешења везано за успостављање власти”, рекао је Тадић.

Што се тиче РС, наводи, та рјешења неће бити блокирана сама по себи, јер се ради о заокруженом систему на који никакав утицај немају ове посљедње одлуке Уставног суда БиХ. Што се тиче БиХ, начин конституисања власти у БиХ зависи од Предсједништва БиХ и Представничког дома ПС БиХ што и у једном и другом случају, наводи Тадић, није спорно јер се ради о директном избору који није оспорен било каквим одлукама Уставног суда БиХ.

“Па се онда као проблем оставља се само то стање у ФБиХ кроз избор предсједника и потпредсједника ФБиХ, односно Владе ФБиХ и Дома народа Парламента ФБиХ. Ако су добронамјерни требали би што што прије да ријеше проблеме који су стварани губећи вријеме током борбе против РС умјесто да га посвете томе да рјешавају своје међусобне односе и ето ми смо спремни да подржимо та њихова рјешења”, поручио је у интервјуу за АА Огњен Тадић, предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Извор: Анадолија

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Гиле

06.12.2017 13:13

"О ПРАКСИ ЗЛОУПОТРБА" НЕМОЈ ТИ ОГЊЕНЕ ТАДИЦУ. СА ОВЕ ПОЗИЦИЈЕ У ДОМУ НАРОДА ГОВОРИС КАО ПРЕДСЈЕДНИК НАРОДНЕ СТРАНКЕ, А ТУ ТИ ЈЕ ПОЗИЦИЈУ ДАО СДС, ЈЕР "ЗЛОУПОТРЕБИО СИ СДС"!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

@&@

06.12.2017 13:16

Овај Тадиц је све одредивао у Сдс Бањалука, позицију међу највецим у БиХ им узео, а онда као незадовољан отисао. Капацитет му је био у Сдс Бањалука 8000 гласова, остаје да се види колику це "превару гласаца" направити са новом странком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛБАТРОС

06.12.2017 13:18

Тадицу је позицију за оволику плату дао Младен Босиц. Не нападати Тадица, јер он је узео оно сто му је Босиц дао!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

06.12.2017 13:23

СВЕ СИ РЕКАО ТАДИЋУ КОД МАРИНА МАРИНКОВИЋА ПОЗДРАВ ЗА ЊЕГА. НИСАМ НИ ЗНАЛА КОЛИКО СИ ОДВРАТАН. КАД ТЕ ЧОВИЈЕК МАЛО ВИШЕ СЛУША И ПОСМАТРА ОНДА ТЕК ВИДИ КО СИ.ЧОВИЈЕК И ЖЕНА ЖИВЕ ЧИТАВ ЖИВОТ ПА МИСЛЕ ДА СЕ ПОЗНАЈУ А ОНДА СХВАТЕ ДА ЈЕ ТАЈ ЖИВОТ БИО ЛАЖАН .ТЕШКО ЈЕ УЋИ У СРЖ СВАКОГ ЧОВИЈЕКА .АЛИ ОНДА БАР ДАЈ ДА БУДЕ ХАРИЗМАТИЧАН СИМПАТИЧАН ПА И ПРИВЛАЧАН .СТЕКЛИ СТЕ АМБИЈЕНТ ОДВРАТНОСТИ КОЈА ПРЕВАЗИЛАЗИ СВАКУ МЈЕРУ.АЛИ РАТ ЈЕ ИЗБАЦИО ДОСТА ТОГА.И ОНАЈ КО ЈЕ БИО ПАМЕТАН САД СЕ ПОИСТОВИЈЕТИО СА ОВИМ МЕШЕТАРИМА. ДАЋЕ БОГ ДА НАМ СЕ СЦЕНА ПРОМЈЕНИ ПА ДА ГЕНЕРАЦИЈЕ ЖИВЕ У НЕКОМ НОВОМ АМБИЈЕНТУ.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.12.2017 13:39

Одлицно скенирање Огњена Тадица. Свака цаст, спознали сте има ли или нема карактер Огњен Тадиц. Бирацима, одн. гласацима треба отворити оци да Огњен Тадиц искљуциво узима за себе. Ста је за народ до сада уцинио? Ниста велико. А, сад це као са Народном странком. Огњен иде на јос једну превару народа у лицном интересу!!!

Name

неко из масе

06.12.2017 14:16

Не лајте на Огњена.

Name

Последњи кинески цар

06.12.2017 18:18

За Бобу: Честитам на одличном коментару.

Name

Добронамјеран савјет

06.12.2017 14:01

Мислим да би СДС ботови требали престати са оваквим порукама против Тадица, инаце се имати времена да се горко кају због њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

06.12.2017 14:22

Е па господо не може то тако. Док је био у СДС све је било ок. Сад кад га је напустио је нико и ништа. Можда је ипак бар мало и до вас, јер ако ће мо поштено многи су вас напустили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм

06.12.2017 16:32

Он је послије тв дуела са додиком требао да се поклопи ушима,и да се никад више не јави.Човјек га је одувао као задњег сметењака.

Name

Па

06.12.2017 16:45

Шта је сад ово и "руменог" почели да напуштају?