Пленковић оптужио: Изврћете ријечи!

Хрватски премијер Андреј Пленковић не признаје да је ублажио став у вези са осуђујућом хашком пресудом за рантни злочин шеторици Хрвата из БиХ, па је новинаре оптужио да спинују нешто што није рекао и сугерисао им да оду на сајт владе и послушају његову изјаву.

Регион 06.12.2017 | 13:05
Пленковић оптужио: Изврћете ријечи!
Упитан да коментарише промену става у вези са хашком пресудом херцеговачкој шесторки, Пленковић је новинарима у Опатији рекао:

"Ви очито се убрајате у оне који изврћу тезе, идите на веб страницу владе, послушајте моју изјаву од тог дана и прочитајте изјаве владе и видећете да такво спиновање нечега што се није изговорило није добро, није примерено. Можете питати сами себе каква је врста деловања ово ваше питање", рекао је Пленковић, пренијела је загребачка Н1 тв.

Пленковић, међутим, не мијења став да је Хрватска почетком деведесетих била жртва агресије, с што је овог пута изоставио да је то била "српска агресија".

"Хрватска је једна од земаља која је, прије свега почетком деведесетих као жртва агресије, подстакла УН да донесе резолуцију Савјета безбједности о формирању ад хоц Међународног кривичног суда за бившу Југославију. Он је дошао са својим активностима, након више од 20 година, свом крају.

Кад је ријеч о поштовању пресуда, ми као одговорна чланица никаквих дилема немамо. О томе да смо незадовољни појединим дијеловима и квалификацијама били смо јасни и то је конзистентан став", рекао је Пленковић.

Међутим, нису медији једини који су констатовали промјену става Пленковића када је ријеч о хашкој пресуди херцеговачкој шесторки.

У свом првом обраћању јавности након изрицања пресуде у Хагу за ратни злочин челницима самопроглашене републике Херцег Босне, Пленковић је најпре новинарима рекао да ће Хрватска размотрити све расположиве правне механизме да би оспорила ту пресуду у дијелу који се односи на учешће те земје у удруженом злочиначком подухвату у БиХ.

Пленковић је тада оцијенио и да је хашка пресуда шестоици Хрвата из биХ "неутемељена", да се коси са историјском истином и чињеницама, те је стога , како је рекао, за Владу Хрватске неприхватљива.

За Пленковић је неприхватљиво и то што хашки трибунал, како је рекао, није препознао повезаност некадашњег "српског државног врха са пресудом Ратку Младићу, а данас алудира на везу између некадашњег руководства Хрватске за удруженим злочиначким подухватом у БиХ у случају Прлић и остали".

"То нити је истинито, нити праведно, нити је добро, нити природно. У политичком смислу такве квалификације не прихватам", рекао је Пленковић.

"Хрватска ни на који начин није учествовала у ратним дешавањима у БиХ и зато је апсурдно да ни уједној правоснажној пресуду за бившу Југославије није утврђена одговорност Србије, а кроз појашњење низа злочина на великом дијелу територије БиХ што свједочи и доживотна казна Младићу", рекао је Пленковић.

Да је Пленковић, ипак, промијенио став у погледу квалификовања хашке пресуде херцеговачкој шесторици, потврдио је данас угледни хрватски адвокат Анте Нобило.

Нобило је, наиме, у интервјуу за Радио Сарајево, гворећи о праву логораша и других жртава да од Хрватске наплате одштету, рекао да је та пресуда "ударила на сам темељ националистичког пројекта и зато је дошло до непримјерене и хистеричне реакције" у Хрватској.

Приметио је да је тек у понедјељак, неколико дана након изрицања пресуде, Пленковић почео умиривати ситуацију, те да је заузео другачији став највјероватније "под утицајем међународних фактора који су и јавно реаговали, од Американаца до значајних новина из Британије и Њемачке".

Нобило вјерује да је било и индивидуалних контаката са хрватским премијером.

И бивша министарка спољних послова, Весна Пусић, коментарисала је изјаве челника државе о хашкој пресуди истакавши да су оне нашкодиле спољној политици Хрватске.

"Пленковић се уплашио и сад видимо ретерирање", рекла је Пусићева подсјетивши да је премијер јуче први пут у Мостару изговорио да Хрватска поштује суд и прихвата пресуду, а да само изражава незадовољство једним њеним дијелом.

Према ријечима Пусићеве таква реакција Пленковића је требало да буде прије него што је стигао "укор" европског комесара Јоханеса Хана.

Реагујући на изјаве хрватских челника о неприхватању наводно неправдене пресуде хашког шеторици, Хан је поручио да све судске пресуде треба поштовати.

Коментаришући учешће предсједнице Колинде Грабар Китаровић на данашњој сједници Савјета безбједности УН о хашком трбуналу који завршава рад, Пусићева је рекла за загребачку Н1 тв рекла да не зна шта ће шефица хрватске државе тамо рећи.

"Хоће ли изразити задовољство пресудом и на који начин, то се може рећи на одређени начин, има дјелова с којима се не слажемо, али то је исто тако и у другим државама. Непримјереније би било да се игноришу све чињенице у оним случајевима кад смо се слагали, на примјер са пресудама (хрватским генералима Анти) Готовини и (Младену) Маркачу, и концентрише се на политичку оцјену или политичко вредновање ове посљедње пресуде", навела је, између осталог Пусићева.

Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дзоо.

06.12.2017 12:56

Хибрид

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

06.12.2017 13:43

Јесте, сматрали сте да це Хаг судити само Србима за злоцине над вама,знали сте да неце судити вама за злоцине над Србима, али онда сте се зајебали па цинили злоцине и над Босњацима а не само над Србима. Медјутим иза Босњака стоји велики капитал, а управо капитал управља демократским Западом, то знаци, за паре се све ради. Та петорица Херцеговаца су само колатерална стета. Из Загреба није крив нико. Пандан њима су Младиц и Карадзиц. Из Београда нико није крив, наравно. Било је прица, али новинари лазу, цим зину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Торнадо

06.12.2017 14:16

УЗП дај наручи својој цијелој влади по једну праљковацу кућа части.

ОДГОВОРИТЕ