На помолу нова “пасошка криза“

У односу на регион, грађани Босне и Херцеговине плаћају најнижу цијену путне исправе, о чему су већ писали медији. Штавише, скоро је сигурно да ће то и остати зато што је тренутни испоручилац пасошких књижица "Милбауер" Бањалука понудио нижу цијену од садашње у недавној затвореној тендерској процедури.

Босна и Херцеговина 06.12.2017 | 08:10
На помолу нова “пасошка криза“
Готово је извесно да ће тако и остати, јер било би крајње чудно, па и сумњиво, да се власти БиХ, односно Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података одлучи да прихвати скоро дупло вишу понуду "Веридоса", друге компаније која је предала понуду на истом тендеру.

Наиме, на недавно завршеном тендеру за израду пасошких књижица за наредне четири године, пристигле су свега двије понуде, и то она компаније "Милбауер", која за тај посао тражи 28,4 милиона КМ (мање од 19 КМ по пасошу) и компаније "Веридос", која за штампање пасошких књижица тражи чак 53,2 милиона КМ (више од 35 КМ по пасошу). Процијењена вриједност за цијели четверогодишњи уговор који је предвиђен тендерском документацијом Агенције ИДДЕЕА је 30 милиона КМ (што је једнако 20 КМ по пасошу).

У Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ недавно су рекли да овај тендер још увијек није завршен јер постоји жалба француске фирме "Гемалто", која је само подигла тендерску документацију али није доставила своју понуду. У Агенцији ИДДЕЕА су истакли да је жалба те француске компаније већ одбијена у ИДДЕЕА, али да ипак коначну ријеч мора дати Канцеларија за разматрање жалби БиХ.

Ова канцеларија у протеклих годину дана је већ "рушила" претходни тендер за набавку пасошких књижица због чега су грађани БиХ већ били у проблему, односно нису на вријеме могли добити своју путну исправу, јер је раније потписани уговор са фирмом "Милбауер" из Бањалуке био истекао, јер није на време потписан нови уговор.

Садашњи уговор са овом фирмом истиче у марту наредне године, што је за три мјесеца.

Због тога је неопходно да се што прије донесе одлука везана за тренутни тендер за пасоше, како би грађани БиХ могли добити путну исправу у року од 30 дана од дана подношења њиховог захтјева.

Ко је одговоран?

У ИДДЕЕА и Министарству цивилних послова БиХ неколико пута до сада су рекли да нема мјеста страху те да ће се континуитет у издавању пасоша наставити.

Међутим, не треба заборавити да су исти став изнијеле почетком прошле године институције БиХ, када је ипак дошло до несташице пасоша. Том приликом, појединци су одговорност покушавали свалити на компанију "Милбауер", што је за стручну јавност било смијешно с обзиром да је искључива надлежност за издавање пасоша и правовремени начин њихове набавке у рукама државних органа БиХ.

Извор: Блиц

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дамир

06.12.2017 08:54

Дајте људи пасос републике српске це да буде бесплатан додик вец уговара са фирмом из турске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

06.12.2017 10:40

Ко стоји иза те фирме која ради у згради која је довље направљена, и све це бити јасно

ОДГОВОРИТЕ
Name

пасоши и путовнице

06.12.2017 10:42

Који дрзављанин БиХ има пасоше других држава (Хрватска, Србија, Црна Гора или друго) није проблем али који дрзављанин БиХ никад није вадио пасош друге државе мора испунити огромне процедуре и административне таксе ради првог вађења пасоша друге државе с тим да сваки захтјев у сваком случају не може бити одобрен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

06.12.2017 14:21

Људи овдје је поента ко це радити посао наредне 4 године. Видите да се гурају они који су дупло скупљи. Не знам ни једне али проста логика је ко је јефтинији нек ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

08.12.2017 00:52

Ма какав сада пасош ове Републике Српске!? То је чиста лаж. И нема од тога ништа. Нити ће када ово бити. То је чиста ова сада измишљотина. Да ја већу лаж од ове нисам нити био ово ни чуо до сада. И гдје сте ви ово видјели само да неки пасош неке државе он може да буде бесплатан. И да се то не мора ништа нити плачати за њега? То никада није нити ни било. Нити ће када бити то. Тако, да ће се увијек морати плачати за те пасоше. Колика год да била његова сада ова и цијена. Република Српска како сам ја већ био неколико ово пута рекао, није држава. Него је то само други ентитет. Тако да ће ови грађани ове РСке, и даље они вадити пасоше и то БиХ. Нити ће када ови и исти грађани,замијенити за ове сада пасоше и то РСке.Неће се то никад нити остварити тако нешто. Не знам само одакле ономе Дамиру онако нешто да он каже?

ОДГОВОРИТЕ