Посљедњи пут о Хашком трибуналу

Данас је сједница СБ УН на којој се разматра 24. Извјештај о раду Међународног кривичног суда за бившу Југославију, који је посљедњи извјештај о раду тог трибунала.

Свијет 06.12.2017 | 08:00
Посљедњи пут о Хашком трибуналу
Србију ће, пред Савјетом безбједности УН, представљати министарка правде Нела Кубуровић.

На сједници, сазваној уочи затварања Хашког суда за злочине почињене на подручју бивше Југославије, биће предсједник трибунала Кармел Ађијус, главни тужилац Серж Брамерц, као и Теодор Мерон, предсједник Механизма за међународне кривичне судове, који наставља рад Хашког трибунала.

Уочи сједнице, министарка Кубуровић састала се у уторак са главним тужиоцем Брамерцом, који је поздравио став Србије и изјаве српских званичника поводом првостепене пресуде генералу Ратку Младићу.

Кубуровићева је истакла да је Србија од почетка рада Трибунала била посвећена процесуирању ратних злочина, како пред самим Хашким трибуналом, тако и пред домаћим правосудним органима.

Она је истакла да Тужилаштво за ратне злочине у Србији води поступке против починилаца најтежих дјела против човјечности без обзира на њихову националност и етничку припадност, што није случај код осталих држава бивше СФРЈ.

Брамерц је навео да реакције које су дошле из Хрватске поводом изречене пресуде у “случају Прлић”, нису наишле на позитивну реакцију, како Хашког трибунала, тако и Европске уније.

За хрватски државни врх је, наиме, неприхватљива оптужујућа хашка пресуда бившим лидерима такозване “хрватске републике Херцег-Босне”, као и утврђивање постојања удруженог злочиначког подухвата, због чега су најавили и њено оспоравање пред Савјетом безбедности УН.

У складу са тиме, на данашњој сједници Савјета безбједности УН Хрватску ће представљати њена предсједница Колинда Грабар Китаровић.

Извор: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

055

06.12.2017 08:44

Шок,очекивали ослобађајућу као за злочине над српским народом у Хрватској и БиХ,јер то су Срби боже мој!

ОДГОВОРИТЕ
Name

песимиста

06.12.2017 10:48

Није ни требао никако радити Трибунал у Хагу. Доста је дуго и радио. Бошњаци, муџахедини и Шиптари нису никако криви за рат??? Хрвати су криви само за сукоб против Бошњака али не и против Срба??? Срби су криви за сав рат??? Каква селективна правда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тањугај

06.12.2017 11:01

Да нија извијестио Тањуг још бих можда и повјеровао да је овако како каже министрица и тужилац.Тањуг не постоји .Он је као државна агенција укинут,а чему служи видјели смо или ћемо можда видјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЛО

06.12.2017 12:17

Нестало пара ? ? ? Па укидају неправду ! Ту су поједине дрзаве са Запада вукле конце и на крају нема здоговора код њих сами. Творевина ЗЛА ! Додје крај. Сви ми то добро знамо, да је ту неправда и смеце од закона ! За коју годину мозда и остета за поједине ? Вријрме це показат све. Јер це се ВЛАСТ - у пјединим дрзавама промијенити. Кад крене ЛАВИНА - ко је био за ти ? ко је финацирао ? ко је спроводио? Неце бит МЕДИЈА да лазу за њих и њихово зло. Поздрав свима који су за МИР и НОРмални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колинда

06.12.2017 18:21

фантастично изгледа на Савјету безбједности..

ОДГОВОРИТЕ