Спријечити сценарио отимања имовине

Без организованог приступа и помоћи Републике Српске велика површина земљишта које је у власништву Срба, а налази се у Федерацији БиХ могла би бити одузета, односно кроз правни поступак уписана на државу, и тај сценарио се, према мишљењу људи из удружења која окупљају Србе из ФБиХ, не смије дозволити.

Република Српска 06.12.2017 | 07:15
Спријечити сценарио отимања имовине
"То је једна од највећих катастрофа. Није само угрожена имовина Срба, већ и интереси РС, али о томе нико неће и не жели да води рачуна. Прво људи, кад с њима разговарате, кажу шта ћу 'гањати', то ионако не вриједи ништа. Све је препуштено људима да сами то раде, а што није једноставно", рекао је Бошко Стоисављевић, предсједник Удружења "Уна", које окупља људе поријеком из Бихаћа.

Он каже да се тај проблем једноставно може ријешити те да је потребно само мало воље како би се људи који живе ван ФБиХ и углавном у Србији организовали, попунили формулар и то предали надлежним судовима.

"Тим папиром на којем пријављују своју имовину били би заштићени. То није ни превише скупо, али једноставно држава се мора укључити. Ми смо већ имали проблема у Бихаћу када су стратиште Срба из Другог свјетског рата покушали преписати, али смо то својом упорношћу спријечили", рекао је Стоисављевић.

Подсјећања ради, Федерација БиХ увелико спроводи поступак усклађивања катастра и земљишних књига, о којем избјегли Срби као власници 6.400 километара квадратних имовине у ФБиХ практично немају појма. Суштина је у томе да Федерација БиХ позиве за сређивање књига на некој катастарској општини објављује у "Службеном гласнику" или локалним новинама које су Србима који не живе на том подручју недоступни, а уколико се неко не јави у року од 60 дана, почиње поступак који омогућава да се та имовина Срба за коју се нико није јавио укњижи на државу БиХ.

Извор: Независне

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Пикси

06.12.2017 06:29

Добре нам комшије, а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

06.12.2017 08:42

Питај се ко је власник земљишта Андрић града ! Оваквих случајева имаш на хиљаде у РС !

Name

хапy енд

06.12.2017 06:35

Овако вазан проглас треба да буде пренесен преко БиХ амбасада на све који зиве у иностранству. Да не буде као са изборима: да вецина Срба немају појма о томе како се гласа из иностранства!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо.

06.12.2017 07:11

Дај боз да је то разлог бојим да тај цин није попис имовине за порез.Брацо моземо наци пар имања која нису на продају било којег народа.Где су босњаци ту мозрс видјети табле продајем имање куцу итд.Тако исто где су Срби или Хрвати.Нама је нас обрвас намјестио у Сарајеву изгубили смо милијарде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајисник

06.12.2017 07:26

Немају никакво право да то раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

06.12.2017 08:14

РС је то урадила давно тако да федерацуја копира тек сада тактику РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гроф

06.12.2017 08:37

Ни једни ни други, немају нилакво право да то раде. Имовина заведена у грунтовне књиге је неприкосновена. Неко се досјетио да дрзава отме земљу а онда је он јефтино откупи за ловисте, па це богатуни са запада доци ловити медвједе. Свети рат! Тад наплатис дугове. Сад знам кога треба таманити.

Name

сарајлија

06.12.2017 08:34

не знам зашто се дижу тензије кад је у питању сређивање земљишних књига и увођење пореза,баш као што се у РС мора плаћати порез на кућу и земљиште уназад неколико година.нико ти неће одузети и преписати земљу али ће неко морати плаћати порез.и Бошњаке су тако препадали да ће им узимати у РС земљу па су масовно пријављивали и сад плаћају сваке године порез на некретнине у РС,дође плава коверта,ћирилићна уплатница и одеш до поште и регулишеш своје обавезе.тако ће и Федерација одрадити додатне паре у будзету,препаднес људе да це им одузимати земљу,они навале и попуњавају мањак у будзету...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мата

06.12.2017 08:59

Федерација даје 60 дана да се регулисе имовина мени рс није дака нити дана него је исту присвојила и на њој је један тајкун криминалац направио фирму.

Name

Све раде наопако

06.12.2017 09:17

Који порез кад су ти куцу запалили, и све унистили, и од свега тога немас никакве ни користи а камоли зараде. Управо обратно, дрзава треба да исплати одстету, и то сама, без да их тузим. Уствари не треба никаква одстета у новцу, него нека направе све објекте какви су били.

Name

сарајлија

06.12.2017 10:26

хоцес ли музицку зељу?цуј да му неко направи онако како је било а једни другима то радили?

Name

један

06.12.2017 08:37

на залост и РС ради исто тако са имовином бошњака. А да не кажем да и један и други ентитет краду имовину свих грађана (без обзира на нацију, религију, итд) цим им се указе прилика. Боли њих нека ствар, они само гледају како себи да намакну паре у џепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само отимај,ал .......

06.12.2017 08:39

Чему служи овај позив за Федерацију !!!!Па преко РУГИП-А у РС (и његових породичних и партиских радника) се јавно отима земља Србима у Бањалуци и то у име дезертера и других мрака!!!Најмање им је битно сто су ти који отимају Не Срби!!!! Па какве везе има јел РС ил Федерација.Та институција је посебно у последњем мандату овог нашег јадјова М К одрадила несхватљиве ствари од којих це људи који су на тај начин стекли имовину морати добити само ........ у главу !!!!!Таквим нема друге казне!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

не серите

09.12.2017 14:04

Ни грунтовница ни катастар ни у једном ентитету немају право да бришу елементарне податке. Неки подаци се могу мијењати након оставинске расправе, купопродаје или неке друге промјене. Најновији подаци се у катастру воде као текући а у грунтовници као фришки с тим да се ранији застарјели подаци из грунтовнице не бришу ни због чега. Прве тапије су правили Турци, писану административну грунтовницу Аустро-Угарска. Не знам ко је први увео катастар као посебно а сада је сва администрација компјутеризована и дигитализована али нажалост надлежни превише зафркавају странке. У оба ентитета катастар, грунтовница, пореска управа, судови, адвокати, нотари, геометри траже много новца и сложене процедуре ради увођења нових података, премјера и исправки штампарских грешака. Шта има спорова гдје странке годинама плаћају и ходају од врата до врата ради једног те истог а никада ријешити. Сада послије рата ситуација је сложена. Ови који овамо живе немају новаца за тога а они у иностранству немају времена да овамо губе вријеме за те процедуре. Јединствен матични број је карактеристичан за дрзављане БиХ и зависи од датума рођења, регије пребивалишта и пола. Из родних листова у рату су брисани подаци за многе људе који се односе на држављанство и пребивалиште.

ОДГОВОРИТЕ