“Нове санкције уназађују БиХ“

Уколико БиХ не жели нове санкције Енергетске заједнице за десет дана морају бити усвојени закони из области енергетике, а државни министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић поручује да ће евентуалне санкције додатно уназадити БиХ.

Босна и Херцеговина 05.12.2017 | 20:30
“Нове санкције уназађују БиХ“
Управо је Европски комесар за проширење Јоханнес Хахн замјерио нашим властима на неусвајању битних стратегија, а предсједавајући Савјета министара БиХ обећао је њихово усвајање у наредних неколико дана. Из државног министарства трговине и економских односа кажу да је добро што је Хахн дао подршку овим старегијама и указао на њихов значај.

"Комесар Хахн је током јучерашње посјете на састанцима у Савјету министара и лидерима странака говорио о потреби усвајања стратешких докумената који могу да донесу само корист цијелој земљи, посебно апострофирајући рурални развој и енергетику. То је поновио и на конференцији за медије директно потврђујући оно о чему сам говорио протеклих дана", казао је Шаровић.

У Приштини ће 14. децембра бити одржана министарска конференција о енергетици којој ће присуствовати државни министар трговине и економских односа Мирко Шаровић.

Осим санкција које пријете БиХ, а могле би бити исказане на министарској конференцији, те законе потребно је донијети како би се законодавство БиХ ускладило са законодавством Европске уније, али и како БиХ не би остала без значајних средстава која су јој намијењена кроз иницијативу за западни Балкан и кроз ИПА фондове.

Уколико желе новац из ИПА фондова Владе РС и ФБиХ и надлежна министарства морају бити сложни, јер без јединственог става нема ни стратегије. Енергетска заједница је најавила да ће неусвајање Закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ "забољети ентитете" те да ће због непоштовања обавеза које произилазе из Уговора о енергетској заједници директно коштати грађане и енергетски сектор који губи неколико десетина милиона евра грант средстава и повољних кредита.

"Нове санкције значиле би корак уназад", казао је Шаровић.

Иначе БиХ је прва земља којој су прије три године уведене прве санкције јер нема никакве законске регулативе о гасу.

Извор: Клиx

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

.

05.12.2017 20:06

За предсједника РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

свеједно за санкције

05.12.2017 21:56

Ма БиХ иде вец одавно низ воду. Ове нове санкције не мијењају ниста, цак су добро досле за дневну политику. О цему би инаце цитали новости онако уз кахву?

Name

Аqуа

05.12.2017 22:10

За преседника ДРЖАВЕ. Ја би овом цовјеку дао све овласти. Способији је он сам висе него цијела Влада РС и Федерације.

Name

Хм

05.12.2017 20:21

Ма кога то занима мој Саровицу! Неце те санкције политицари из своји дзепова осјетити вец ми који гласамо за њих! Кога брига за санкције кад смо ми вец као друство и градјани банкротиралали! Додик казе да јос нисмо банкротирали ал јавно казем дасмо бакротирали и спаса осим хуманитарне помоци насој дрзави нема!

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

05.12.2017 20:31

Зна да је крива РС,али неце да казе,сви су исти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истоцно С

05.12.2017 21:37

Да је бар висе овако разумних људи као сто је Саровиц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.12.2017 23:08

Недај бозе

Name

истина

05.12.2017 21:50

Док је оваца бице и торова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

06.12.2017 06:18

Тако је Пујдо!

Name

хармонија

06.12.2017 06:31

А богами бице и цобана. Имамо ми велике цуваре стада: Бакија, Доду и остале..