ЕК: Партизан лако пао у Литванији!

Партизан поражен у Виљнусу, пролаз у теорији! Екипа Партизана поражена је од Лијетувос Ритаса, 93:73, у седмом колу Еврокупа и сада има веома мале шансе за пролаз у наредну рунду такмичења.  Црно-бели наступили са само једним плејмејкером и убедљиво изгубили од Лијетувос Ритаса у 7. колу Ц групе Еврокупа.  Не иде без Госа и Новице, Партизану теорија игра за ТОП 16 Еврокупа! Црно-бели поражени у Литванији против Лијетувос Ритаса.

Кошарка 05.12.2017 | 20:20
ЕК: Партизан лако пао у Литванији!
Црно-бели имају само једну победу у седам одиграних кола, међутим, Лимож који се налази на месту које води у даље такмичење има само тријумф више од црно-белих.

Утакмица је отворена у нешто споријем ритму, међутим екипе су убрзо пронашле прави ритам. У првој деоници виђена је "резултатска клацкалица", а резултат после десет минута игре био је 22:19.

Ослабљени неиграњем Новице Величковића и Најџела Вилијамса-Госа, Партизан је добро кренуо у другој четвртини и дошао до предности од 27:24.

Ипак, црно-бели су тада кренули да греше, што су домаћи играчи знали да искористе. Блистао је Травис Питересон који је убацио чак 16 поена за две деонице. На паузу се отишло са резултатом 47:36.

У наставку меча, црно-бели су "затегли" одбрану и заиграли много боље. Серијом коју су предводили Милер и Танасковић, Партизан је пришао на само -3, 58:55. Међутим, тада је Партизан пао у игри и допустио ривалу да се резултатски одлепи.

Београдски клуб није успео да се врати у последњој деоници, а приметан је био изостанак Надјжела Вилијамса-Госа и Новице Величковића. Најефикаснији у победничком саставу био је Џими Берон са 22 поена, док је Травис Питерсон уписао 21.

Код Партизана, Милер убацио 20 поена, Шалић 15, док је Танасковић постигао 11.

Партизан је на гостовање у Литванију отпутовао без повређеног капитена Новице Величковића, а како је одмицала утакмица, постајало је јасно да неће играти ни први плејмејкер, Најџел Вилијамс-Гос (незванично, због болова у леђима).

Без двојице играча који у идеалним околностима чине најбољу петорку црно-белих, уз то са само једним организатором игре, Патриком Милером, екипа Мирослава Муте Николића била је "осуђена" на четврти узастопни, а укупно шести пораз у Ц групи Еврокупа.

Лијетувос Ритас - Партизан 93:75 (22:19, 25:17, 22:20, 24:19)!

Партизан се добро држао до средине другог периода, када је Милер морао на клупу да предахне. Чим је он изашао, изгубила се свака концепција игре у нападу, црно-бели су ређали изгубљене лопте и домаћин је са 29:29 отишао на 45:33.

У другом полувремену слична прича. Јака петорка, на челу са Милером и расположеним Шалићем, вратила је прикључак (53:48 - 24. минут), али је Американац направио четврти фаул и морао да изађе.

Аранитовић је тројком од таблу смањио на 58:55 и дао наду да би релативно неискусна постава Партизана могла да уради нешто више, али то је било више него кратког даха.

Опет су црно-бели својим грешкама омогућили Лијетувосу да уђе у серију. Превише лако су пулени Римаса Куртинаитиса повећали на 64:55, а затим и на 69:56 у финишу треће четвртине, када је практично све било решено. Последњих 10 минута је протекло у "испуцавању" за три поена, где је највише аплауза побрао бек Ритаса Џими Берон.

Једину добит са овог гостовања Партизан је извукао кроз добру игру Николе Танасковића, момка који је од почетка сезоне играо за Спартак из Суботице на двојну регистрацију.

Следи дерби са Цедевитом, а у Еврокупу две везане утакмице код куће (Билбао, Лимож), у којима остаје да се види да ли ће домаћи терен, уз нешто повољнији здравствени билтен, донети неки бољитак у игри и резултатима на европској сцени.

Била је ово можда последња шанса којом је Партизан могао да остане у озбиљној трци за ТОП 16 фазу Еврокупа, али је поражен на гостовању Лијетувос Ритасу с 93:75. Мирослав Мута Николић није могао да рачуна на овом мечу на Новицу Величковића, као ни на Вилијамс Госа који има проблема са повредом леђа па је преседео меч на клупи.

Са само Милером на плеју, са танком одбраном, посебно у рекету, и са много, много грешака, Партизан није могао да уради ништа више и практично је с поразом остао само са шансом на нивоу теорије да се домогне ТОП 16 фазе. После седам кола Партизан је последњи у групи Ц са скором 1-6. А противници тек треба да играју своје утакмице вечерас.

Код Лијетувоса је Берон дао 22 поена, док се код Партизана истакао Милер са 20, док јеШалић дао 15 поена.

Кад год би црно-бели урадили нешто добро просули би то убрзо, били су у трећој деоници и на три поена заостатка, али то је било све.

Партизан је у првом полувремену успевао да издржи налете Ритаса, али је у другој четвртини дошло до пада у игри црно-белих. Из три разлога.

Прво - одбрана је била јако лоша, није било довољно агресивности и брањења рекета, па је Лијетувос у првом полувремену већ дао 47 поена. Друго - Тревис Питерсон је био више него расположен за игру па је из рекета, али и споља, убацио 16 поена за 20 минута. 

И на крају, а можда и најважније, на месту плејмејкера је играо само Патрик Милер, док јеВилијамс Гос меч преседео на клупи због проблема са леђима. Зато је плеја у једном моменту играо Чакаревић, што је, логично, довело да пада у резултату.

Све је то, уз доста грешака и несмотрености, довело до тога да Ритас има предност од 11 поена предности. Црно-беле су у животу држали Милер и Шалић.

Управо је овај двојац са акцентом на Милеру успео да добром игром у трећој деоници преполови предност домаћина и да нови укус целој утакмици. Црно-бели су опет били у активној трци с противником.

Млади Танасковић је имао добре потезе на европском дебију, био можда и највећи Партизанов добитак из овог меча, а онда је и Аранитовић дао поене којим је довео Партизан на минус три, али је одмах потом Лијетувос брзо реаговао, искористио грешке Београђана и отишао на сигурну предност поенима из рекета.

Некако, домаћин је само требало да чека грешке Партизана, да их користи, и победа није могла да му измакне. Грешака је било баш много. Лијетувос се пласирао у ТОП 16 фазу.

Партизану сада преостаје да се фокусира на примарно такмичење - АБА лигу.

ЛИЈЕТУВОС: Сирвидис, Меџен 7, Нормантас 2, Крејмер 12, Лукаускис 2, Маврокефалидис 8, Еходас 10, Берон 22, Јомантас, Гидраитис 9, Питерсон 21.

ПАРТИЗАН: Милер 20, Вилијамс-Гос, Тадић, Аранитовић 3, Маринковић 7, Танасковић 11, Пецарски, Гавриловић 1, Андрић 5, Чакаревић 7, Стевановић 6, Шалић 15.

Еврокуп, седмо коло:

Лијетувос Ритас - Партизан 93:73 (22:19, 25:17, 22:20, 24:19)

20:00 Алба – Кубањ
20:00 Лимож – Билбао

Група Ц:
1. Локомотива 6-0
2. Алба 5-1
3. Ритас 4-3
4. Лимож 2-4
5. Партизан 1-6
6. Билбао 1-5

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар