Анализа: Колико је Келну битна Лига Европе?

Много! Због ињекције за две трећине непредвиђених трошкова! Клупски буџет је жестоко уздрман најновијим дешавањима и неколико милиона евра од Лиге Европе би добро дошло.

Фудбал 06.12.2017 | 23:00
Анализа: Колико је Келну битна Лига Европе?
Још дан и Црвена звезда на Маракани игра меча деценије. Било је важних утакмица у претходних десетак година, али ниједна није са собом носила такав бенефит као што је - пролеће у Европи! Последња препрека Црвеној звезди ће бити Келн. Црвено-белима је против Немаца највероватније довољан и бод да презиме у Европи, а по свему приказаном до сада - Црвена звезда заслужује више од Келна да се нађе у нокаут фази Лиге Европе.

Јарчеве чека крцата Маракана и силно мотивисана Звезда која на пролеће чека 25 година. Из Келна најављују да јуришају на победу јер само она им доноси пролеће у Европи.

А колико је Келну заиста битна Лига Европе с обзиром шта им се све дешава ове сезоне?

Битно им је!

Неретко се претходних дана могла чути и „народна теорија“ како је Келну битније да опстане у Бундеслиги него да пуним гасом игра у Лиги Европе и бори се за пласман у шеснаестину финала. Што није тачно!

Немци су Немци! И запеће свим силама да победе на Маракани како би презимили у Лиги Европе. Иако им у Бундеслиги гори под ногама и имају само три бода, битна им је и Европа.  Зажелео се и Келн Европе из које је одсуствовао 25 година, пролазак у групе би им можда био инцијална каписла да проиграју у Бундеслиги, али јако битан им је финансијски део.

Келн осим пролаза игра и за суму од 4.000.000 евра! Толико ће зарадити од учешћа у Лиги Европе ако прође у шеснаестину финала.

Келнов буџет је „спржен“ у последње време како је то констатовао један локални портал. Силом прилика су морали да доведу Клаудија Пизара када је прелазни рок већ био завршен јер су у дефициту са нападачима. А искусни Перуанац им је то дебело наплатио пошто је потписао уговор вредан 2.000.000 евра до краја сезоне! Нису имали куд, других решења није било и морали су да плате Пизару оно што им је тражио.

А онда су дошле промене. Прво је цех платио кондициони тренер Јан-Бенџамин Кугел али то је био занемарљив трошак у односу на оно што је уследило. Отказе су добили спортски директор Јерг Шматке, тренер Петер Шетегер и први помоћник Манфред Шмид. Само за ове четири отпремнине и Пизаров уговор, Келн ће морати да плати укупно 6.000.000 евра! Дакле, више од онога што би донео пласман у нокаут фазу Лиге Европе. Пажљиво испланиран буџет је доживео озбиљан ударац и Келну су потребна додатна финансијска средства.

Поред Црвене звезде, Келн има још једну битну утакмицу до краја године која доноси новац, а није бундеслигашка. Очекује их дуел са Шалкеом у Купу Немачке.

„Ако победимо у Београду, квалификација за наредну рунду би нам донела 4.000.000 евра. И то би покрило две трећине непредвиђених трошкова које смо имали ове јесени. Пласман у четвртфинале Купа Немачке би нам донео додатних 1.000.000 евра“, рекао је Келновфинансијски директор Матијас Верле.

Дакле, Немци силно мотивисани долазе на стадион Рајко Митић. Пролеће у Европи је им прилично потребно... То што неће играти у најјачем саставу због великог броја повреда је већ њихов проблем. Супроставиће се Звезди са најјачим тимом који тренутно имају на располагању.

Али и мотиви Црвене звезде су огромни. Такмичарски, финасијски, па и историјски... Звезда у четвртак може да направи највећи успех у овом веку! 

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар