Танки резултати продаје имовине

Фонд за управљање некретнинама и потраживањима у власништву РС до сада је од продаје имовине предузећа у иностранству убрао свега 355. 221 марку, а како би покушали побољшати резултат ускоро ће потражити купца за одмаралиште у Хрватској и стан у Србији.

Република Српска 04.12.2017 | 19:31
Танки резултати продаје имовине
Овај фонд управља искључиво имовином предузећа која су је приликом израде програма приватизације сврстала у пасивни подбиланс. Та имовина, како пише “Глас Српске” није била предмет приватизације, јер нови власници предузећа са њом не могу управљати због тога што се налази изван територије РС.

“До сада је продато свега осам некретнина из пасивног подбиланса за 355.221 марку и тај новац усмјерен је у Фонд за развој и запошљавање РС за повећање основног капитала. Динамику преноса новца на Фонд за развој, чија је основна дјелатност кредитирање, утврђује Влада РС посебним актом”, казали су у Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) РС, која је и власник ових фондова.

Влада је недавно дала сагласност ИРБ-у за продају одмаралишта у Лукоранима у Хрватској и стана у Београду који се користи као пословни простор.

“За продају стана и одмаралишта биће расписан јавни позив и некретнине ће бити продате понуђачу који понуди највишу цијену”, навели су у ИРБ-у.

У ИРБ-у кажу да могу да располажу са још пет некретнина ван граница РС, које су веће вриједности у односу на оне које су до сада продате. Ријеч је о пословном простору у Београду, девастираном одмаралишту Рудника жељезне руде Љубија у Рогашкој Слатини, те три некретнине у Биограду на Мору у Хрватској.

“Некретнине које су предузећа исказивала у пасивни подбиланс у поступку приватизације, с обзиром на то да се налазе ван територије РС и имајући у виду и специфичне прописе и Споразум о питањима сукцесије, не књиже се на Српску, већ се у сарадњи са предузећима спроводи процедура рјешавања имовинско-правних односа и управљање том имовином”, појаснили су у ИРБ-у РС.

Незаконита продаја

Од 2005. године покретани су многи судски процеси за незакониту продају имовине Српске у иностранству, чиме је она оштећена за десетине милиона КМ.

Имовину РС је раније продавао како је ко стигао, а новац од тога стављао у свој џеп. У највећем дијелу судских поступака оптужени су ослобођени оптужби за злоупотребу у располагању имовином.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гурај

04.12.2017 22:20

Јос то па на ред долазе хидроелектране,термоелектране,и рудници,Љубија оде до Марта уз помоц Стевандица и осталих папака а ХЕ на Дрини - Висеград је вец скоро па готова прица.Провјерено!

ОДГОВОРИТЕ