Француз око свијета рекордном брзином!

Месец дана пошто је кренуо да обори рекорд у соло једрењу око света, Франсоа Габар до Рта Хорн стиже с два дана предности над претходним рекордером.

Остали спортови 05.12.2017 | 18:30
Француз око свијета рекордном брзином!
Талентовани једриличар оправдава своју репутацију и у свом првом нападу на светски рекорд великим тримараном "Масиф" (Мациф), до сада је пловио готово без грешке.

До данас је пловио брзином која га, по рачуници, води ка митском рекорду: само 29 дана, три сата 15 минута, што је више од два дана боље од рекордног времена које је у соло пловидби до те тачке 2016. године постигао његов земљак, Француз Тома Ковил (31 дан 11 сати 30 минута) и победник трке "Ванде Глоб" 2013. Упркос овом импресивном вођству, Габара ништа не препушта случају јер је после Рта Хорн, у пловидби уз Атлантик, све у игри. Требац́е му и среће да се обори рекорд од 49 дана и три сата Ковила из 2016. године. 

"У пловидни уз Атлантик се обично успевали пропада. Франсоа може да падне у период када нема ветра са Азора", анализира за АФП рутер Кристиан Думар. 

"Може иц́и брже и оп'ловити свет за 45 дана, али може бити 50 или 55 дана, нема све карте у руци. Тешко је схваитит како ће све проћи до краја, када се исплови из Бразила", рекао је он. 

Габар је 4. новембра кренуо из француске луке Уесан да покуша да обори рекорд који је Ковил (на броду "Содебо") у петом покушају поставио 25. децембра 2016. (49 дана три сата четири минута). Свега годину после подвига Ковила, 34-годишњи талентовани једрилишар Габар, може псотићи велики успех. Његова предност најпре потиче због изузетно повољних метеоролошких прилика на почетку, а потом и због мирне пловидбе низ Атлантик, што му је омогуц́ило одлично време до Рта Хорн. 

Он је задржао свој брод на импресивној просечној брзини (више од 32 чвора, или 60 км/х). 

Поред најновијег рекорда, до Рта Хорн, он је поставио рекорд преваљивањем највец́е удаљености једрењем за 24 сата (851 миља или 1.576 км), затим пловидбе до Рта Добре наде (11 дана 20 сати 10 минута) и до Рта егиј (11 дана 22 сата 20 минута). Пролазно време код Рта Лувин је такође побољшао (19 дана 14 сати 10 минута). 

"Брзо сам ишао кроз Јужни Атлантик, то ми је дозволило да стекнем предност. А постигао сам то и због изузетних услова", рекао је Габар током предаха пре опловљавања Рта Хорн. 

Габарт одлично управља својим бродом који је и много бржи од Ковиловог, старог 10 година. Макси-тримаран "Масиф" је поринут у лето 2015. године. 

"Франсоа ради одлчно", каже Лоик Пејрон. "Има брод који је сам пројектовао, импресивне метеоролошке прилике на Атлантику и мало срец́е. Он има општу интелигенцију, он је потпуни морнар". 

Габару сада преостаје мање од 20 дана да извде подвиг (мора стиц́и пре 23. децембра у 12:09 по француском времену / 11:09 ГМТ). А при пловидби уз Атлантик, ка северу, срец́а је најважнији фактор.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар