"Срби очекују помоћ од Руса"

Његова светост патријарх српски Иринеј служио је данас Свету архијерејску литургију са владикама и свештенством у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Москви, подворју Српске православне цркве /СПЦ/, а у бесједи је истакао да су Срби помоћ увијек очекивали од братског руског народа.

Србија 03.12.2017 | 18:30
"Срби очекују помоћ од Руса"
"Нас данас присиљавају да се удаљимо од наше мајке Русије. Нама је то немогуће. Удаљавање од Русије, руског народа, Руске цркве за нас је удаљавање самих од себе, и ми то никада нећемо прихватити, нити ћемо моћи да разумемо такве жеље и таква очекивања", нагласио је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј је додао да су Руска црква и руски народ нада свих православних, јавио је Спутњик.

"Радујемо се што је Русија стала на своје ноге, радујмо се што је у Русији процветало хришћанство, онако као што је увек било у Русији, и отуда су Руска црква и руски народ нада свих православних", нагласио је патријарх српски.

Он је истакао да Србија рачуна на помоћ Русије у одбрани свете српске земље — Косова и Метохије.

"Тамо се налазе 1.300 српских цркава и манастира, земља која је заливена крвљу оних који су је бранили од других, тамо је резиденција српских архиепископа и патријараха. Данас хоће да нам то узму. Боримо се! Наша нада је пре свега у Господа и у Русију и очекујемо пуну помоћ у одбрани те свете земље — Косова и Метохије", рекао је патријарх Иринеј.

Старјешина Подворја Српске патријаршије у Москви, викарни епископ моравички Антоније подсјетио је да је делегација Српске православне цркве, коју предводи патријарх Иринеј, допутовала у Москву на позив патријарха московског и све Русије Кирила, поводом обиљежавања 100 година од успостављања Патријаршије у Руској православној цркви и устоличења првог патријарха московског и све Русије - Светог Тихона.

У Храму Светих апостола Петра и Павла, смјештеном у историјском центру Москве, окупили су се представници српске дијаспоре и Руси који воле српски народ и културу и који редовно долазе у српско Подворје, које је данас духовни и културни руско-српски центар.

Осим бројних вјерника, служби су присуствовали и амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић, замјеник предсједника Одјељења Руске православне цркве за спољне црквене послове протојереј Николај Балашов, замјеник губернатора Јеврејске аутономне области Алексеј Куренков, замјеник градоначелника Звенигорода Јевгениј Рижов и други.

(Агенције)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

азиз

03.12.2017 17:28

Е Срби.На 2 столице не може.Руси да Вас бране а на Западу да радите.Још годину двије и или у НАТО или штап преко рамена и куд који.Да се има своја држава ---не знате је имати.Сами себе покрадосте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.

03.12.2017 18:06

Држи се ти свог фесића и добро прати шта ти се дешава у Сирији,чуо сам да вам понестаје мишијих рупа за сакривање,брини о својој муци

Name

попара

03.12.2017 18:18

Азизе,они који буду имали два просацка стапа,сматраце се богатим.Као некад Хрвати,из оне књиге "Синови и просјаци"

Name

Ре Пе.

03.12.2017 18:22

Предпостављам да си се ти 90-тих здушно борио за опстанак југославије, то се лијепо види из твог коментара. Што се тиче фесића, па Вук караџић ти је носио фесић.

Name

Ре ре

03.12.2017 18:22

Не знаш ти ништа.Видиш да те твоји покрадоше.Остаћеш без гаћа.Долазите у Федерацију да радите.Ближе је него Њемачка.Јад и пропаст.

Name

Ц

03.12.2017 19:19

Одкуд толика потреба стављања носа у туђи лонац!?Дали то иде генетским кодом или се за то врши дресура?Коме нормалног размишљања би посјета папе Русији ишла на живац а камоли неког православца који посјећује своју матицу.Брига о себи и својима је врлина ако то неће наудити другима

Name

Ре.ре.ре.муслици

03.12.2017 21:47

Да је толико добро у федерацији,неби толики фолазили у Републику Српску да зиве,а сто се Вука Карадзица тице,лијепо је да знате ко вам је торац матерњег језика.

Name

ре азиз

04.12.2017 11:59

Мој Азизе сви твоји преци па и ти увијек сте се приклањали освајачима. Љубили им скуте и руке према томе нема смисла да се ти обраћаш Србима са некаквим савјетима.

Name

Дзоо.

03.12.2017 17:34

А јесу нам и помогли ауу.Издали су све сто је србско.Крјна, ЦГ,КМ,јос мало па це реци ону стару Сви Срби у једну дрзаву и то Србија, а ми цемо и даље бити овце за сисањ.Ови у овим одорам су зло свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цорлеоне

03.12.2017 17:45

Политика свих Срба и Српских земаља гласи одприлике данас овако : " Русију хвали, а у Њемачку се свали". Срби се убише хвалећи Русе и Русију, а кад треба дјецу слати у иностранство, сви их шаљу на тај мрски запад. Нико чак и не помишља да своје дијете шаље у Русију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.12.2017 18:45

Не само Срба вец сви народа са овог подруцја а немас појма колико је руса у Њемацкој! А а Патријаху би поруцијо ево нека он оде на Косово и нек се брине о светињама! Он у БГ као брине о Косову и светињама! Тамо некакве јадне старице монахије цувају Српске светиње а Србина ни у близини!

Name

добој

03.12.2017 20:17

Браво слусао сам ја попове цетири године а они се сада немоле за мене вец за сверцере и десертере..Одох ја са својим непријатељем и његовом фирмом радити у хтватску и њемацку

Name

Илија из Зворника

03.12.2017 18:27

Само Русиа спасава Србе од Сатане Клинтона Буса Блера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

03.12.2017 18:55

Гдје је била мајка Русија кад је НАТО бомбардовао Србију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

03.12.2017 19:58

Право питање гласи----како би Руси помогли код новог бомбардовања....одговор...никако.

Name

пеавославци

03.12.2017 20:19

Не требају оцекивати помоц него се треба удрузити са њима и да постују један другог православна русија православна србија и србска република треба да праве савез православних земаља на целу са великом русијом царском дрзавом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ссвима

03.12.2017 23:24

Па ви народе тацно нисте нормални,какве везе има русија са србијом и рс, ми смо осудјени на пропаст нестат цемо као народ и бице као да нисмо ни постојали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.12.2017 09:10

Други то не желе чути а камо ли повјероват. Бјеже од истине. Хране се лажима и преварама . Сваком курцењу додје крај па и Србском ! Бог је Србе већ казнио. Затровао их мржњом према свима и свему. Не могу никад бити сретни . Посвадјали се са сваким. Сви су им окренули ледја . Стигло их проклетство. Бијела куга! За све злочине које су урадили .А још се курче пред Богом и кажу да нису радили злочине . Умјесто да се покају и признају. Још већа казна вам слиједи .

Name

Цуле

04.12.2017 08:37

Па зар нас нису вец доста помогли, око Рафинерије, Бираца, РАОПа, итд. Треба ипак имати мјеру и не досадјивати стално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бск

05.12.2017 18:24

ми срби смо такав народ само ако имамо некога у сродству пријатељству некога замисљамо да су они дузни да нам помогну а да су они мало моцни то сам заборавијо реци ми треба да се одвадимо од те навике и да се мало сами латимо Рада да би несто остварили а не смо просимо није намо Нико дузан да даје али испадне увек нека зртва

ОДГОВОРИТЕ