Бициклом путовао кроз 14 земаља

Немања Лендић (25), бициклиста и авантуриста из Градишке током протеклих шест мјесеци бициклом је обишао 14 земаља, прешавши више од 10. 000 километара.

Босна и Херцеговина 03.12.2017 | 14:00
Бициклом путовао кроз 14 земаља
На пут је кренуо 30. маја, запутивши се у Токио, али је због проблема с новцем и визама промијенио руту путовања и, између осталог, ишао кроз Босну и Херцеговину, Србију, Румунију, Бугарску, Турску, Грузију, Русију, Украјину, Пољску, Чешку, Аустрију... На самом крају путовања у хрватском граду Бјеловар, десила му се саобраћајна несрећа при којој му се искривио рам бицикла, па се у Градишку крајем новембра вратио аутомобилом.

У ову авантуру упустио се и како би прикупио помоћ Стефану и Дарију Костадиновићу, браћи из Бањалуке, који имају шест и осам година, а болују од дистрофије мишића и новац им је потребан за операције.

"Идеја је била фина и племенита, али, нажалост, није имала великог успјеха. Скупили смо кроз неке донације директно породици 500 до 1.000 КМ", испричао је Немања Лендић, иначе студент историје, за Анадолију.

На свом путовању, испричао је овај авантуриста, успио је да разбије многе предрасуде с којима је кренуо из Градишке.

"Оно што је смисао путовања - све моје предрасуде су пале у воду. Страхови, поготово момка који је из мање средине, која је, да кажемо слободно, доста конзервативна, а и доста назадна у успоредби са остатком свијета и Европе. Моји највећи страхови и предрасуде су били у вези Турске која је фантастична земља, земља у којој сам се најљепше осјећао гдје су ме људи наљепше дочекали без обзира на религију. Спавао сам по парковима у градовима, толико сам се осјећао сигурно и слободно", испричао је Лендић.



Осим тога, сматрао је да је дио Русије кроз који је пролазио економски назадан. Доласком у Грозни увидио је да то није тако.

"Умјесто асфалта, многи дијелови су прекривени мермером, зграде невјероватно освјетљење моћно изгледају, једном ријечју Грозни је Монако Русије", испричао је Лендић.

Ипак, најјачи утисак на њега током овог несвакидашњег путовања оставила је људска доброта.

"Моја оцјена генерално је да је велика већина људи заиста добра. Шта год ми се десило људи су се сами нудили за помоћ и да не питам, нуди се смјештај, храна, помоћ", каже он.

Скромни џепарац предвиђен за путовање потрошио је у Турској, што га није спријечило да настави путовање. Једину кризу осјетио је у Грузији и то највише због саобраћаја, али га је апатија брзо прошла када је стигао на Кавказ за који каже да је међу најљепшим мјестима на којима је био.

"Психички сам био припремљен, знао сам у шта се упуштам, имам искуства јер сам правио већ двије веће туре до Атине и Рима. Ово је био крупнији залогај, али иста прича", испричао је он.

Када је у питању физичка спремност, објаснио је да је авантуриста, а не спортски тип, па је током шестомесечног путовања, на које је кренуо са 125 килограма, смршао 20 килограма. Дневно је прелазио од 40 до 100 километара у зависности од временских услова и конфигурације терена.

За све који желе да се упусте у сличне авантуре порука Немање Лендића је једноставна: "Ако нешто желите, само то урадите."

"Код нас је највећи проблем што је народ психички уништен деценијама испирања мозга. Прво што сви кад нешто желе, хоће и сањају прво гледају негативне стране. Свијет не функциониште тако. Толико сам успјешних људи упознао и увијерио се да је неопходно бити позитиван. Ако нешто желиш само кренеш, ако дође до неке препреке мораш се адаптирати, прилагодити и импровизовати и препреке се лако заобилазе", каже он.

Лендић се спрема за нову авантуру. Он и његов пријатељ из Лондона, Адам Дреwберрy, за десет дана ауто-стопом планирају да обиђу 12 градова у БиХ при чему ће осим познатих туристичких локација обићи и оне мање познате.



(Анадолија/БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Креле

03.12.2017 14:07

,,Код нас је највећи проблем што је народ психићки уништен деценијама исоирања мозга“ Коначно да је то неко увидио и рекао. Отвориш новине- пропаганда...упалиш ТВ - пропаганда... отвориш интернет везано за вијести- исто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бицикло-Ветерен

03.12.2017 19:51

Ста реци осим,браво,браво,браво...

ОДГОВОРИТЕ
Name

клас

04.12.2017 08:12

Па шта.